Рецептурник на отварите #2: отвари за емоционален баланс

Е, лятото с неговите жеги, прашни улици, мириса на изгорели от сушата листа, солена кожа с полепнали песъчинки, аромат на пъпеш и ухилени слънчогледи, прелитащи покрай шосето, вече е към края си. Идва времето, в което пилците се броят, прави се равносметка за най-различни неща и току-виж някой се сетил, че е имал цяло лято на разположение пък … не е успял да си почине достатъчно, да почернее или да се втали, или да прочете всичко , което е искал и изобщо… лято-лято, ама самочувствието под нулата <:/. Или пък, не дай си боже, цяло лято флирт на кристали, а резултат - никакъв! Или по-точно - ОХнеПОП (Обектът на Харесване НЕ Подлежи на Обработка и Превземане). Да не говорим за фрапиращи случаи на летни закачки, довели съпружеското тяло до умопомрачителна ревност! А и иде есен, нова учебна година - нов късмет, ама друго си е да си сигурен! ;) За такива и други подобни случаи могат да помогнат пак вещиците, с техните отвари за внушение и лечение на чувства и мисли, или т.нар. отвари за емоционален баланс.

Какво могат да внушават смесените по подходящ начин елемнти от заобикалящия ни свят?

1) Отвара за повишаване на самочувствието и тонуса – особено подходяща за маго-пациенти, които са използвали лятната отпуска за кърпеж на покрива, боядисване, смяна на тапети, дограми и пр. ремонтни майсторлъци с “лак и дочени панталони”:

 • – 2 с.л. мед от борови иглички (сладкото веднага повдига самочувствието, а ароматът ви напомня, че и да не сте били на море и на вилата в планината е хубаво)
 • – 5-10 см изсушени нерви от едър рогат добитък (вол, примерно), с диаметър 0.5 см (изключително важна добавка за непукизъм, че каквото и да се случи с боята или лака, вие се чувствате страхотно и …и утре е ден!)
 • – щипка стрит сребърен нитрат (подпомага качеството на изображението, което намирате всяка сутрин в огледалото)

Вари се на силен огън, с енергично разбъркване в такт с “I feel good!”

2) Oтвара за късмет – много необходима преди изпити, женитби, пътувания, започване на нова работа, ръкопашен бой с началници и пр. Поради това, макар съставките да са простички, варенето е доста сложно:

 • – 3 бр. ситно стрити четирилистни детелини (не си мислете, че като докарате общия брой на листчетата до 12, чрез 4 бр. трилистни, ще ви мине номера ;) )
 • – 1 ч.ч. сок от нар (гледайте да не пуснете някое семенце, че води до запичане на късмета)
 • – 1 дребна монета, стара пендара или 1 стотинка, докато още са в употреба

Отварата се вари в стъклен съд, на водна баня и през 7 минути се бърка по часовниковата стрелка с първо махово перо от бяла лястовица (от гълъб не става, дори и да е бял, така че не скубете домашния любимец на съседа или кокошките му!). След 3 минути къкрене, стъкления съд се чупи, после отварата се филтрува и се пие на глътки. Музикален съпровод “Детелини” (Л. Иванова).

3) Oтвара за поумняване – в направата и употребата на тази отвара е концентрирана рекламната идея “Не става само с ядене!! Трябва … и пиене!”. Макар, че основния елемент тук е сухата смеска:

 • – 2 с.л. смлени орехи, лешници или бадеми (по избор, може и смесено от трите)
 • – 1 бр. стрит нокът от сова, по възможност от бухал (ако смятате да минете с РоКоКО от собствени кератинови субстанции, поумняването няма да се получи скоро, колкото и да си скубете брадата или да си гризкате ноктите, докато четете, пишете и учите)
 • – сухата смес се разтваря в 1 ч.ч. бистра водица

Отварата къкри на слаб огън по пълнолуние. Бърка се бавно, с поглед вперен сред изгряващите звезди и Луната. Подходящия съпровод е “Brain Damage” (Pink Floyd, of course).

4) Любовно биле – адски трудна отвара! Много да се внимава! Проблемът идва от нещо, което е дълбоко вкопано в нас – човешката слабост и склонноста да се поддаваме на изкушенията. Има опасност, докато я варите да я провате на вкус, с което моментално, дълбоко, непоправимо и фатално ще се окажете влюбен в някой … ОХнеПОП. А пък ако варите отварата като услуга за някой приятел/ка и се окажете хлътнали в гаджето му… не искам да ви мисля!

 • – 1 ч.л. прашец от пеперудени крилца (за да може мисълта ви леко да долети и погали любимия)
 • – 100 гр. стопен на слънце шоколад – вариациите са много, в зависимост от обекта, на който ще прилагате билето (аеро-шоколад LZ за българин, Lindt за швейцарец, десерт “Родопче” за по-пълничък избраник, шоколадови пури – за кльощав, десерт “Холидейка” или “Baunty” за флирт по време на отпуска, стопен “Mars” – за прилагане върху извънземни)
 • – 1 ч.ч. шампанско (може и газирана вода, но ефектът е по-слаб)

Тази отвара се вари само две минути от съображения за сигурност, за да не се изкусите да пробвате, на много слаб огън, за да не излети аурата на разтварящия агент. Естествено, по време на приготвянето и особено, когато я прилагате на обекта на вашите мечти, звучи “I wanna know what love is” (Foreigner) или “Hello” (Lionel Richie) или “Канят ме, мамо, на тежка сватба”, според вашите предпочитания.

5) Лекуване на ревност – много полезна отварка, всяка жена трябва да си я има в долапа, още повече доста е трайна. Така де, човек никога не знае, кога един благ и хрисим мъж може да се превърне в Отело. Тук трудността е в набавянето на съставките:

 • – 1 ч.ч. сок от черен бъз или шепа пресни боровинки за подсилване на зрението или така да се каже за “проглеждане” (както знаете ревността заслепява и води до халюцинации)
 • – 3 с.л. прясно изцеден сок от лук (плачът води до пречистване, покаяние и осъзнаване на болката, която причиняваме)
 • – 1 гр. РоКоКо – внимание! ако ще лекувате ревнив мъж, това може да е пърхут (предполагам знаете, носи му се славата, че представлява рога на прах) или косъм от брада или мустаци. Ако сте мъж и подготвяте отвара за ревнивата си любима, работа върши косъм от сакото ви, оставен от колежка, който най-вероятно ще е рус и мноооого дълъг (тъкмо ще ви свърши работа на два пъти ;) )

Вари се дълго, около два часа. Може да я варите докато прелитате ниско над килима с прахосмукачката и разбърквате честичко, в такт с “I want to break free” и Qeen или “What do you want from me?!” (PF).

И преди да завърша с днешните рецепти, от ЦИКЛОПИ (Централна Изследователско-Клинична Лаборатория за Отвари: Приготвяне и Изпитване) ми обадиха, че е постъпило искане за рецепта на смехоуспокоителна отвара. Не можем да не изпълним тази така любезна молба. Съставките са елементарни:

 • – 1 ч.л. уиски (или коняк, по желание. аз използвам метакса ;) )
 • – 3 капки сок от лимон (за стягане на усмивките)
 • – 1 л. прясно изтискан сок от червено грозде

Дотук с лесното! Отварата всъщност не се вари, а ферментира около месец. През това време слушате всеки ден Луис Армстронг и “When you’re smiling” (The whole world smiles with you) :D . И ако за това време не сте спрели да се кискате, я прилагате съвсем спокойно в доволни количества на компанията около вас. Гаранирано, до половин час, под нейно въздействие напълно ще се слеете с околната еуфория.

За интересуващите се от рецепти за специални отвари, адреса на вещерската лаборатория е:

ЦИКЛОПИ

Отдел: “Отвари по желание на клиента”
София
жк. (Вечна) Младост
ул. “Тинтява (глог и мента)”, No. 99

10 Comments so far

 1. Краси on September 2nd, 2008

  Гери, отново са много хубави и много ми харесват снимките. В съчетание с постинга са невероятни.

  На мене най-много ми хареса четвъртата, защото съм пристрастен към шоколада. Като се видим с теб и Емуто ще ви черпя линд :)

  Поздрави, Краси.

 2. Geri on September 6th, 2008

  Много се радвам, че ти харесват снимките, Краси (и вещерските щуротии ;) ) Всъщност, само втората и третата са с Минолтата, останалите са правени с Canon PS510.

  А за линд-а, виж че го забравихме, покрай сладка приказка и снимане (и изобилно разхождане :) ). Но нищо, следващия път. Тези дни дано да ми остане време да кача малко снимки от разходката :D

  Поздрави и до скоро!

 3. Главата on January 23rd, 2009

  може ли да вярвам на тези неща дето пише и да си ги готвя даже?!

 4. Geri on January 23rd, 2009

  С това име (твоето) очаквам да си креативен и сам да прецениш. На твоя отговорност ;)

  Ама ако се превърнеш в попова лъжичка, не знам противо-отвари :D

 5. Lazy Kangaroo on February 2nd, 2010

  Попаднах тук в търсене на “сок от черен бъз”, зачетох се и … наистина беше много приятно и забавно – благодаря за което :-) )

 6. Geri on February 2nd, 2010

  Неведоми са пътищата гугълски :D
  Радвам се, че ви е харесало. Заповядайте пак.

  Ха, всъщност… сок от черен бъз и ние със свекърва ми сме правили вкъщи. Зрънцата трябва да са много добре узрели, измиват се, ронят се и се налагат ред зърна, ред захар. Не си спомням точното съотношение, а само че захарта е 3-4 пъти повече от бъза. Слагат се в голям буркан, на балкона, стои 40 дни. След това сока се прецежда много внимателно, понеже семенцата са отровни! Съхранява се в хладилник. Пие се по една с.л. сутрин като профилактично средство против кашлица и др. проблеми с дишането.

  Поздрави!

  П.П. само умната с прилагането на рецептите ;)

 7. хахахах лекуването на ревност е уникална диагноза, а лечението, което сте написали е супер.Човек само като види тези бонбони и спокойно може да забрави за всичко и кой кого е ревнувал.Благодаря ви за приятната статия и определено полезна.Ще взема да я пратя и на приятели. В последно време все повече чувам за черният бъз, който лекувал какво ли не. Преди време имахме доста около къщата, но мислех че са отровни и всичко премахнахме, сега съжалявам.

 8. Maggie on June 23rd, 2016

  Може ли да се отиде наистина на този адрес?

 9. Geri on July 2nd, 2016

  @пожарогасител
  Моля! Заповядайте пак, само не пробвайте рецептите, моля ви! Вече имам уплах… :)

  @Maggie
  Нямам идея за кой адрес става дума.

 10. [...] Раздел #2: отвари за емоционален баланс: [...]

Leave a reply