Рецептурник на отварите #1: основни отвари

Голям зор си е да проникнеш в дебрите на вещерското познание. Първо, защото вещиците трудно обменят рецепти за най-сполучливите си отвари поради параноята, която ги гони за авторските права. Всяка си мисли, че колежката може да използва рецептата и току-виж станала по-шармантна, или на някоя и излезли брадавици от съвместно невинно пиене на кафе. Или пък изневиделица любовно биле с неизяснен произход и сила треснало възлюбения и той вземе, че хукне подир ауспуха на чужда метла…

Освен това, всички такива отвари се правят, както знаете, на много скришни места, понякога със строго забранени за използване съставки, т.е. не излизат в публичното пространство и естествено, трудно някоя вещица си слага именцето под подобно нарушение на обществения ред. Това не пречи, обаче, на редица начинаещи вещици (или така да се каже ФЮТ-чета – Феи в Юношеска Трансформация) да използват някои магии (типични за мъжете-вещери) и да нападнат виртуалното форумно пространство с рецепти за всякакви смески. От обещания за безболезнено отърваване от младежки пъпки до всякакви панацеи за уголемяване на бюст, приковаване на вниманието на противоположния пол, та чак до поумняване и успешно вземане на матури и кандидатстудентски изпити.

В реалния свят, обаче, … хм, доколко е реален, когато говорим за магии не е много ясно ;) . Та, в реалния свят, рецептите за отварите се крият на някои места, които могат да са и съвсем обикновени и незабележими на пръв поглед. Но ако имате нюх, оставите въображението да ви води и умеете бързо да телепортирате мисълта си до дежурния къкрещ котел, в къщурка, с висящи от тавана сушени билки, крачка, пера и други РоКоКо (рога, кости, копита), неминуемо ще усетите привкуса на отделните съставки и ще пресъздадете рецептата.

Като се вгледа човек наоколо, в прозорците, по кората на дърветата и сред тревите, особено около старите пънове, обрасли с мъх, понякога може да прочете скритите знаци, които вещиците си оставят, за да се подсетят за някоя хитринка. И така, стъпка по стъпка, по тези следи се достига до рецептите на някои ценни отвари. Все още е петък 13-ти, и мисля, че е подходящо да разкажа за някои от тях, но най-добре да ги групираме по предназначение, че ако някой обърка нещо… да знае как да спаси положението навреме.

Преди да разкрия тайните рецепти, малко теория. Отварите имат няколко типа съставки: растителни, животински или минерални, и разтварящ агент. Но, за да се получи съответната гъстота и магическо въздействие на отварата, трябва да се знае при какви условия се вари и в какъв музикален акомпанимент. Много е важно това, защото придава един или друг нюанс на въздействие.

Първата група отвари са тези за създаване на определено настроение (т. нар. мудивари).

1) Смехотворна отвара – прилага се, когато на вещиците им писне от вкиснати физиономии наоколо. Може и да не се взима съгласието на пациента, щото той няма да знае все още, че е станал такъв. Но едно е сигурно – всичко е за негово добро!

 • – 2 ч.ч. сок от зеле (може и ряпа, а за най-силно действие – гулия)
 • – 1 щипка чер пипер (да не объркате с лют червен пипер, че дава обратен ефект)
 • – 3 капки мравчена киселина (може да се смени със ситно-смлени бодли от таралеж. Имитира действието при гъдел)

Вари се на силен огън, на ярка дневна светлина. Музикален съпровод: “Най-обичам луди, луди жаби”

2) Укротяваща отвара – използва се в случай, че прекалите с No. 1, както и за лекуване на неконтролируем кикот, буйстване, еуфория, постоянно бърборене.

 • – 1 ч.ч. спиртен извлек от кутийки на сънотворен мак (обикновено 5 кутийки от ориенталския мак стигат и за обуздаване на кон, порода дунавски тежковоз)
 • – 1 суп. л. изсушен кисел трън (за стягане на лицевата мускулатура)
 • – 3 скилидки чесън (гарантира спиране на бърборенето в компания)

Къкри на слаб огън, на сянка. Музикален съпровод: “Заспали чувства в мен недей събужда”

3) Антистресова отвара – особено популярна под името ЧГ (”Чупи гипса!”).

 • – 1 ч. ч. студена бира (внимавайте с количеството, че може да си докарате пациента до състояние като след отвара No. 1, а това че имат еднаква маги-клиника не значи, че и маги-терапията им ще е еднаква)
 • – 2 с. л. сок от добре узрели диви круши (слабителен ефект; гледайте да не са гнили, че се намесват някои низши гъби в конфигурацията и тя вече се докарва по-близо до халюциногенна отвара)
 • – 1 ч. л. гипс (на принципа клин-клин избива… без добавката)

Тази отвара всъщност е от типа “студени отвари”, т.е. не се вари, а само добре се разбърква, под съпровода на “Don’t worry – Be happy!”

4) Антидепресионна – използва се за лечение на изпаднали в състояние на драматично ниско самочувствие, психологическа дупка, лабиринт, пещера и пр. тъмни и зловещи места.

 • – 2 с. л. пчелен мед (по възможност ливаден, да съчетава ароматите на люшкащи се жита, макове, синя метличина, бял равнец; общо релаксиращо)
 • – 2 кв. см. изсушена кожа от крастава жаба (не се бели, не се стрива, оставя се да плува в отварата подобно на кротоните в супа. Особено важна съставка за лечение на физически комплекс за малоценност, за да се покаже, че има и къде-къде по-онеправдани от природата създания откъм външен вид)
 • – 1 ч. ч. сок от черници, или дуди (известни с т. нар. “ефект на пеперудата” – всяка една копринена буба твърдо вярва, че един ден ще се превърне в красива пеперуда, поради което със завиден ентусиазъм си изприда ефирната обвивка. Дава неоценимо въздействие, за да повярва пациента в собствените си възможности и късмет)

Отварата се вари на слаб огън, заобиколен с поне три огледала, които засилват ефекта. Подходящата музика е “I feel good!!!”, а за по-претенциозни пациентки – “Тази вечер аз съм хубава!”

Това са основните отвари, с които вещиците успяват да наложат дадено настроение, когато са в компания, да помогнат на близък приятел, изпаднал в беда, да предизвикат или да озаптяват еуфория. Ако решите да пробвате (и нямате вещерски лиценз), никога не използвайте съставки с неизяснен произход! Музикалният съпровод може да се сменя, но това може да доведе до промяна във въздействието на отварата. Например, ако решите да приложите ЧП-отвара в съпровод на “Burn!”, има реална опастност да се наложи да обуздавате агресия или пък да ви се стопи котела. Изобщо, трябва да се подхожда индивидуално.

А до следващия път трябва да се справя с намирането на рецепти за отвари, свързани с мисли, чувства, пороци и внушения – тежката артилерия на магическите въздействия. Дотогава, бъдете нащрек какво пиете. Едно кафе със сметанка от мен?! ;)

13 Comments so far

 1. Дачи on June 15th, 2008

  А смехоуспокоителна отвара защо няма? :lol: :lol: :lol: :lol: Как да спра да се кискам сега?! А? :lol: :lol: :lol: :lol:
  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 2. ................. on April 10th, 2009

  от къде се набавят съставките или къде да ги търсим? :D :D:D:D:D:D:D:D:D

 3. Geri on April 11th, 2009

  С такова настроение и толкова :D , със сигурност ги имате съставките в кръвта си ;)

  Иначе, едно сигурно място е въображението. Дръжте го винаги готово за полет, ако се размързеливи – подръчнете го!

  Поздрави! :D

 4. аз on September 14th, 2010

  не сте добре

 5. Geri on September 14th, 2010

  Прав сте! Не “добре”, а “много добре”! :lol:

  a Вие?

 6. Зори on September 14th, 2010

  Гери, когато “азът” бяга от самоидентификация и афиширане на специфични личностни белези (като име в случая) това е признак на сериозни психични проблеми – демек – не спори с “аз-а” ;)
  Всички сме “много добре”.

 7. tsvet on October 2nd, 2010

  ама вие наред ли сте? дори и да тръгнете да правите отвара къде ще намерите кожа от жаба или спиртен извлек от кутийки на сънотворен мак???кво по дяволите е тва?

 8. Geri on October 2nd, 2010

  Добре дошъл, непознати читателю! :D

  Имал си щастието да попаднеш (случайно) в една шепа светлинки, които са се заели с нескромната задача да лекуват навъсености от всякакъв порядък, чрез картинно-звукови въздействия, да забъркват положителни емоции, да разреждат каши и понижават високо напрежение, с предизвикване на лицеви деформации, съпроводени с гръмко прочистване на гърлото (а.к.а. дружен смьех).

  Ако все още нищо не си разбрал, но имаш време и желание, пък и обичаш да летиш на метлата на въображението (си/ни), облечи си усмивката и започни от тук :D

  Поздрави!

  Mae-Ashi-Mae-G

 9. [...] вещиците нямат равни! Нали си знаете, че правенето на отвари изисква музикален съпровод, така че никак не е рядка [...]

 10. !!! on June 21st, 2011

  niqkoi opitval li e otvarite i ako e imali niakakvi stranichni efekti ili neshto ot sorta???

 11. Geri on June 21st, 2011

  @!!!

  Честно казано, ако няма странични ефекти направо ще се учудя! :lol:

  П.П. Желателно е ако наминаваш да пишеш на кирилица, че към шльокавицата изпитвам патологична омраза.

  П.П.2. Това може и да е идейно! Да взема да спретна списък със странични ефекти ;)

  П.П.3. Хей, хора с удивителни! Ще трябва да ви сваря специална отвара за възвръщане на чувството ви за хумор :?

 12. deni4ero on June 21st, 2011

  айде, де :)

 13. [...] Ами… това са всички отвари в този раздел. С оглед на коментари, които понякога се появяват, пак да повторя, че ако решите да пробвате трябва задължително да имате вещерски лиценз! Не използвайте съставки с неизяснен произход! И внимавайте при смяна на музикалния съпровод, за да не се представите като бабаит, вместо като испански чаровник. Или да си преварите Либидогона до консистенция на теракол, защото после ще трябва да си пускате “На теслата дръжката”, че да си възстановите тургора… Изобщо, трябва да се подхожда индивидуално. И ако имате въпроси или искате приготвяне на специална отвара, свържете се с вещите специалисти от Централната Изследователско-Клинична Лаборатория за Отвари: Приготвяне и Изпитване (ЦИКЛОПИ), на адрес: ЦИКЛОПИ Отдел: “Отвари по желание на клиента” София жк. (Вечна) Младост ул. “Тинтява (глог и мента)”, No. 99 Поради опасност медиаторът (Mae-Ashi Mae-Geri) да се изпари пак ненадейно, пускам тук и кратко съдържание на Рецептурника: Рецептурник на отварите Раздел #1: основни отвари: [...]

Leave a reply