Archive for the 'По света' Category

Xuân Sơn: В хармония с танцуващите мъгли

01_PICT1745

Готова съм да си изтърпя всички изразени (и най-вече неизказани) възмущения за забавяне на продължението за Виетнам. Виноват :oops: Няма да се отклонявам с оправдания, а продължаваме напред. Предишният път ви заведох в планинския рай на Там Дао. След него се върнахме в Ханой, за престоя там ще разкажа в следващата част ;) , и после поехме пак в западна посока, към провинция Phú Thọ (произнася се горе-долу като Фу То). Провинцията се намира на около 100-тина км северозападно от Ханой и е един от най-бедните региони на страната. Основният поминък е земеделието като се отглежда предимно чай. По време на пътуването подминахме фабрики за обработка на листенцата и много терасирани хълмове в подножията на планините, засадени с чай.

Read more »

Tam Đảo: любов в облаците

al aire

Минаха вече почти две седмици, откакто сме се върнали от Виетнам, а още ми е трудно да реша с какво да започна разказа си. Дали с усмихнатите лица на хората, с пъстрия хаос на Ханой и рева на хилядите мотори по улиците или с уважението и почитта, с която този народ се отнася към образованието и към учените. Или пък с останките от приземилите се дракони в залива Ha Long, с джунглите, с простия живот на хората от едно закътано селце и искреното им гостоприемство… Накрая реших, че просто трябва да си започна от началото.

Read more »

Етиопия #4: Между два бряга

Abijata Lake pano

С наближаването на края на престоя ни в Зивай, все повече чувствах как часовете и минутите се ускоряват. А заедно с тях – моето желание някак да забавя времето. Или поне да успея да намеря равновесието вътре, в себе си. Сигурно всеки се е чувствал така раздвоен между желания и реалности, като че ли по течението между два бряга. Единият, в който рутината и ежедневието са ти изградили персоналната килийка, с лепкавия восък на задължения и отговорности, и меда на удовлетворението, на радостта, която просто изпълва думата “у дома”… И другият – далечен, прекрасен, ефирен, като криле на водно конче, осъзнало крехкия, но запомнящ се завинаги, миг щастие, синевата на любовта, безметежността на полета…
Read more »

Етиопия #3: птичият рай – Зивай

pano_Ziway_1

В края на предишното пътешествие из страната на контрастите, ви оставих да си търсите аутан, някъде по пътя между Вондо и Адис. :D Да вметна една медицинска скоба. За да си извадите виза за Етиопия ви трябва задължителна ваксинация против жълта треска. А през целия престой там и седмица след като се върнете, трябва да се взимат противомаларийни таблетки. Освен тези мерки, мога да потвърдя, че аутан-тропик действа доста прилично на комарите в по-ниските части на разломната долина и около езерата. А ние натам сме се запътили.
Read more »

Етиопия #2: Вондо Генет

rift valley

Честита Коледа и много щастлива Нова Година! Изчаках да мине празника и по времето, когато го честват в Етиопия ;) На всички, с които не съм успяла да се чуя (или видя) пожелавам от сърце здраве! Вервайте ми, нищичко повече не ви е нужно! Всичко останало е само една допълнителна украса на живота!

Read more »

Етиопия#1: мозайката на живота

rift valley

Трябваха ми тези няколко седмици след завръщането. Не за аклиматизация, то и без това кой знае какъв студ не сме видели тук досега. Трябваха ми да осмисля различията, противоречивите чувства, да осмисля многообразието от впечатления, цветове, миризми и звуци, които Африка остави в спомените ми. Да почакам да изкристализира на повърхността онази ципа с най-важното, което искам да споделя. Онази фина солена коричка, оставаща след оттеглянето на вълната, която съдържа концентрираната същност на океана.
Read more »

Легенда за Тесфа и Шала

Shala Lake

Някъде на юг, в укротените пазви на вулкан, се разстилат водите на красиво и богато на риба езеро. Около него са пръснати малки кръгли къщурки от кал, със сламени покриви, в които живеят бедни семейства на рибари… Такъв бил и Тесфа. Не по-беден от другите, ни по-богат освен с едно – доброто си сърце. Всеки ден, когато в кануто му се намерела дори и една риба в повече, той я оставял до тръстиките. На един от островите в езерото гнездяли птиците Шало и Тесфа твърдо вярвал, че те са боговете на езерото, които му дават рибата да изхрани семейството си.

African Fish Eagle

Един ден, Тесфа не можал да хване много риба. Докато унило гребял към брега, една сянка преминала над него и сред свистенето на крила, усетил нещо да тупва на дъното на лодката му. Оказала се изящно направена от раковина кука. Тесфа вдигнал глава и мислено поблагодарил на птицата Шало за подаръка. На другия ден, щом пуснал въдицата със закачената кука от раковина, водите на езерото закипяли около кануто. Малки и по-големи риби изскачали от тях и цопвали в лодката му. И така, докато дъното на кануто не заблестяло и затрепкало от люспите им като водите на езерото по залез.

Shala Lake

Тесфа се просълзил. А в това време, на ръба на лодката му кацнала една птица Шало и започнала да се храни. Когато свършила, в лодката все още имало толкова риба, че Тесфа не само нахранил семейството си, но и съседите. Тази нощ, във всяка колиба от селцето хората заспивали сити и доволни. Така се заредили ден подир ден, докато най-богатия човек в селото не забелязъл успехите на Тесфа в риболова. Пратил съгледвачи и разбрал за тайната на куката от раковина.

Shala Lake sunset

Една нощ, крадец се промъкнал в колибата на Тесфа и откраднал куката. От този момент, в семейството на Тесфа и в цялото село настъпил глад. Тилапията не скачала в лодката му, нито се закачала на въдицата. Птицата Шало, която се хранела в лодката му всеки ден, започнала да линее, перата и падали на кичури при всяко махване на огромните криле. А господарят на селото така и не могъл да извика магията на куката, защото на каквато и въдица да я сложел, в което и да от многото му канута, водите на езерото си оставали гладки и рибата не покривала дъното на лодката му.

Sunset

По същото това време на Тесфа му се родил син – Йенене. Бащата и майката били толкова отчаяни, че няма да могат да го изхранят, че го поставили в един вързоп от листа и го оставили в тръстиките, недалеч от господарската къща. Намерили го слугите на господаря и го занесли в дома му. Там, Йенене израстнал висок и строен като тръстиките, където го намерили. Растнал заедно с господарската щерка Абебеш и толкова се обикнали двамата, че се оженили.

Един ден Абебеш не се почувствала добре и казала на възлюбления си, че и се е дояло риба. Младежът отишъл при господаря и помолил да му даде въдицата и куката си, за да налови риба за жена си. Господарят му дал куката от раковина, с надеждата, че поне синът на Тесфа ще може да извика магията и. Така се надявал да увеличи богатството си и дъната на лодките му да заблестят от риба. Когато Йенене пуснал въдицата с вълшебната кука във водата, обаче, нищо такова не се случило. Мятал пак, и пак, младежът, със сълзи на очи молел езерото да му дари поне една тилапия за любимата му. И изведнъж, на лодката му кацнала птицата Шало – измършавяла и немощна, запляскала с криле, повличайки кануто в посока на колибите, където живеел истинския баща на Йенене.

African fish eagle

Когато Тесфа видял птицата и младежът в кануто, се просълзил. “Йенене! Мили мой сине! Това си ти! Жив си!” – отронил Тесфа. Сърцето на Йенене трепнало. Прегърнал стария рибар и прехвърлил въдицата в неговото кану. В моментът, в който куката от раковина била хвърлена във водите от кануто на Тесфа, езерото закипяло. Тилапии и сомове, малки и големи, заподскачали около тях и пълнели лодката. Птиците Шало запляскали с криле и отривистите им писъци се разнесли из цялата долина. Така Тесфа намерил сина си, Йенене излекувал любимата си, а птиците Шало отново започнали да вият гнезда на птичия остров.

Един ден по залез, Тесфа отишъл на брега на езерото и протегнал ръка с вълшебната кука. “Нека боговете на езерото ми простят. Вземете подаръка си. Аз имам син, силен и здрав! Ще лови риба, колкото да стигне за семейството ни. И за птиците. Не искам подарък, който да ражда завист и да причинява мъка”. С тези думи Тесфа пуснал куката във водите на езерото. Там, където се забил върхът на куката, сега извира горещ извор. Хора от близо и далеч идват да се потопят във вълшебните води. От този ден езерото било наречено на името на вълшебните бели птици – Шала. А децата на Тесфа и Йенене все още мятат въдици и мрежи, рибата подскача в дъната на канутата и блести… Като водите по залез…

на брега на Шала

На Ники, с пожелание да му е честито, живо и обичано името и той самия! Прегръдки, Приятелю! Бъди жив и здрав! :***

В града на приказките: дъждове и вихрушки

Jet d'Eau in Summer

Ехх, де го туй небе! Ако до вниманието ви е достигнала новината, че зимата е дошла в Западна Европа, сигурно ще си помислите, че като е вълшебен град, Женева ще да се е спасила от студената вълна. Да, ама не. Снимката е от лятото, а мен така жадно чаканият уикенд ме посрещна с дъжд в събота. Един такъв приятен, не много силен, но постоянен есенен дъждец. И кротко снижили се температури (не като тези в София, дето още ви позволяват да се разпищолите следобяд по къси панталони и джапанки!).

Read more »

В града на приказките: отново!

Lac Leman 1

Появят ли се гледки от въздуха, грабне ли вещичката куфара, ясно е поне в половината от случаите, накъде е поела! Винаги прекрасна, винаги гостоприемна, пъстра, усмихваща, успокояваща и незабравима Женева! Тази година ми се отдаде да видя дори и истинско, горещо лято тук. Но май най-много си я обичам през есента. Сега все още дърветата не са наситено златни или пурпурни. Само по връхчетата на короните на повечето някой си е пробвал четките. Небето цяла седмица беше обвито в една фина прозрачна пелена, която филтрираше светлината и правеше любимия фонтан да изглежда още по-мистично, с висящия посред ефира воден стълб…
Read more »

Al Aire #2

Alps #1

Ръката – без часовник
Куфарът – празен…
Вестник – без новини
Пътуване към себе си
Al Aire! Al Aire!

Dinaric Alps

Abriendo mi alma de par en par,
junto a las olas del mar
sintiendo esta alegría.
Etapa de transición,
a mil por hora el corazón,
alegre canto a la vida…

Alps #2

Лети душата ми освободена
Заедно със океанските вълни
Трепета на онази радост
С която изминава
Миля в минута сърцето
Радостта да възпяваш живота…

Next Page »