Archive for February, 2012

Като хляба

пролетен земел

Толкова отдавна не беше усещала този вкус. Вече не си спомняше дали си го беше забранила или някак така, от само себе си, я беше напуснала тръпката, която точно този неповторим аромат можеше да възбуди. Пръстите и докосваха малкото късче като първото докосване до лицето на любим – малко плахо, леко нетърпеливо и много, много нежно. Искаше да усети всяка издатинка на семенцата, всяка коричка, попрехвръкнала във фурната, всяка бръчица, прорязана от жарта на живота.

poppy and the bee(s)

Доближаваше дъхавото парченце до лицето си и се опитваше да събере в едно всичко, което и напомняше този аромат – полюшването на маковете по синорите, фойерверките от скакалци при всяка крачка. Топлата сърцевина на тестото, в което пръстите потъват, мачкат, преобръщат го в настръхващия постъпателен ритъм на живота. Плъзват се по повърхността му, търсейки грешки в мекотата, в гладките извивки на тайните мускули, които са се подемнали от брашно и вода – земна плът и небесна благодат – настръхнала гръд и топлината на слънчеви длани.

питка

Устните и се разтваряха под сянката на притворените и клепки – същият вкус. Дали? Никога ароматът на живот не е бил толкова наситен, нито вкусът на слънце така осезаем. Ничии пръсти не са прониквали така дълбоко в долапите на душата и, да намерят застиналата жила нежност, способна да се отдаде и нахрани стотици. Никога преди глътката не е носела така разчленено усещането за всяко семенце, за всеки трепет и цвят от безбрежната шир на полето. И същевременно, усещането за… цялост, за ситост, за утоленост дори на този глад, за който сама не е подозирала, че изпитва.

seeds

Усмивката се плъзна по лицето и, откъсна се от запетайката на дясната и буза и полетя към входа на пекарната. Искаше да обиколи масите, да потанцува с изкусителната пара над тавата с готови хлебчета, да се шмугне под точилката на хлебаря и лъхната от жегата в пастта на фурната, да изскочи задъхана под капчука. Тя протегна ръка, усетила трохи по устните си. Нека. Ще ги остави така – утре и той да ги открие. И нея… като хляба.

Заедно

sunset capturer

като две деца – играещи на жмичка
като два облака – нетърпеливо слети в тъмното
като две следи – от стъпките на птичка
като две ръце – преплетени до съмване

небето у дома

като снежни върхове – едно небе обикнали
като една мечта – във устни две политнала
като теб и цяла аз в очите ти
като дъх във дъх – стаен преди “Обичам те”…

/Flo, 02.2012/

и пак морето...

Melting

um beijo de mar

* * *
Пътеките – превърнати в лагуни
Заплита вятъра двуцветна прежда
А горе Орион – опънал струни
В очите ти с усмивка се оглежда

на брега

Тротоарите са полегати дюни
С фрески от жаравата в телата
Не бърза приливът да ги целуне
Преди да ги благослови луната…

/Flo, 02.2012/

изгрев

Ябълката

филизи

Тази зима е по-дълга от другите. Не и се беше случвало да види сняг да се трупа върху още нестопения от преди. Като нова любов, меко припадаща над спомените от предишната – втвърдени от ежедневието, с отдавна разтопил се и потънал в корените огън. Нейните корени, нейното крехко стъбълце, около което снегът и тази нощ тихо вае все по-висока купчинка. Зимата дори не подозира каква лава пълзи под преспите и. Усмихна се – и за лавата в сърцето му сигурно също никой не подозира. В преспите трябва да пристъпиш, да се спуснеш, да се гмурнеш, загребвайки с шепи, докато усетиш да пари под кожата ти. Също като парването, когато я погледне отстрани и стрелва кръвта в бузите и, докато грейнат като ябълки…

Read more »

Исках да те питам…

топла длан в снега

Исках пак да те попитам
Кой под преспите не спи?
Форми гъвки кой оплита
В снежни ризи и мъгли?

- Дланите ми, моя мила
Спускат се като вълна
С мекота и нежна сила
Топлят твойте рамена

след жътва

А щурците кой ги чува
Щом раздипли се нощта
И със сърпа залудува
Крехка лятната луна?

- Твоят дъх е в песента им
Знойна нощ – това си ти
Друга песен просто няма
Толкова звезди да нарои!

лоза

Кой наля лозите с трепет?
И със слънце ран болгар?
… Кой накара да засветят
очите ми като янтар?

- Ха, кажи какво да сторя?
С поглед, с устни даваш знак
Искаш да не отговоря
За да ме попиташ пак… и пак…

/Flo, 02.2012/

(и пак) Огън и Лед

ледена графика #1

* * *
Докосни ме диво – като вятър
Дори от ласката да остават следи
Така следи и във леда остават
Ако до него някой устни долепи

Стопли ръцете ми – с дъха си
Проникващ тъй дълбоко, че дори
Сред преспите да ме намерят утре
Ще ахнат всички, че леда гори!

/Flo, 02.2012/

ледена графика #2

Earrings

... и бяхме влюбени

Цял ден се закачат в шала ми! Издърпват по една тънка нишка от него и сякаш допридат минутите на все по-зреещия ден. Гъделичкат приятно точно там – малко под меката част на ухото – където нито една целувка не остава сама.

Очите ми следят преминаващите коли, разпръскващи кишата на ронливи струи. Срещам очите на отражението си. При всяко трепване улавям отблясъци в заскреженото стъкло. Мигновени, мълниеносни, като че ли именно те са оставили драскотините в леда да напомнят, че не е вечен. Усещам променливата им тежест щом поклащам глава, докато говоря по телефона и ти ме разсмиваш. Винаги успяваш, дори в най-невероятните моменти. Не искам да свиквам да ги предсказвам, не искам да очаквам и да броя вдишванията, преди да се разсмея.

Всеки ден като се прибера ги свалям, заедно с полепналите по тях власинки на изпокъсаните нерви, с отпечатъците от пръстите ми, подирили спомена за устните на същото това място – малко под меката част на ухото – което никога не забравяш. Тази вечер ще ги оставя. Искам да сънувам, че те има…