Като хляба

пролетен земел

Толкова отдавна не беше усещала този вкус. Вече не си спомняше дали си го беше забранила или някак така, от само себе си, я беше напуснала тръпката, която точно този неповторим аромат можеше да възбуди. Пръстите и докосваха малкото късче като първото докосване до лицето на любим – малко плахо, леко нетърпеливо и много, много нежно. Искаше да усети всяка издатинка на семенцата, всяка коричка, попрехвръкнала във фурната, всяка бръчица, прорязана от жарта на живота.

poppy and the bee(s)

Доближаваше дъхавото парченце до лицето си и се опитваше да събере в едно всичко, което и напомняше този аромат – полюшването на маковете по синорите, фойерверките от скакалци при всяка крачка. Топлата сърцевина на тестото, в което пръстите потъват, мачкат, преобръщат го в настръхващия постъпателен ритъм на живота. Плъзват се по повърхността му, търсейки грешки в мекотата, в гладките извивки на тайните мускули, които са се подемнали от брашно и вода – земна плът и небесна благодат – настръхнала гръд и топлината на слънчеви длани.

питка

Устните и се разтваряха под сянката на притворените и клепки – същият вкус. Дали? Никога ароматът на живот не е бил толкова наситен, нито вкусът на слънце така осезаем. Ничии пръсти не са прониквали така дълбоко в долапите на душата и, да намерят застиналата жила нежност, способна да се отдаде и нахрани стотици. Никога преди глътката не е носела така разчленено усещането за всяко семенце, за всеки трепет и цвят от безбрежната шир на полето. И същевременно, усещането за… цялост, за ситост, за утоленост дори на този глад, за който сама не е подозирала, че изпитва.

seeds

Усмивката се плъзна по лицето и, откъсна се от запетайката на дясната и буза и полетя към входа на пекарната. Искаше да обиколи масите, да потанцува с изкусителната пара над тавата с готови хлебчета, да се шмугне под точилката на хлебаря и лъхната от жегата в пастта на фурната, да изскочи задъхана под капчука. Тя протегна ръка, усетила трохи по устните си. Нека. Ще ги остави така – утре и той да ги открие. И нея… като хляба.

6 Comments so far

 1. deni4ero on February 26th, 2012

  Ах …
  И, моля ти се – ‘долапи на душата’??? Нема ли по-елегантна дума за тез’ чекмеджета? Иначе:
  Ах …
  И кво стана – той откри ли трохите? А нея? А хляба?
  Ама, кво ви става, бе, хора? ‘се на най-интересното прекъсвате. Тва да не ви го искат на изпита за софиянец?
  Ах …

 2. зори on February 26th, 2012

  Чи кво му ие на долапа? Страхотна думичка. Не я слушай, Гертруд, опитва се да ти разроши мозъка, състигнали са я пролетните закачалки :P

 3. deni4ero on February 26th, 2012

  нищо му няма на долапа, но много образно си представих душата ми с милон и едно долапчета и все забравям гаранцията за пералнята, например, в кое е ;) Закачалко :)

 4. Geri on February 27th, 2012

  Ама много ме радвате и двете, закачалки такива сладки! :D
  Сега като се замисля… май вместо долап съм искала да кажа “нощви”, ама вече виждам как Рошавкото си емва веждите чак под чардака на бретона и :roll: Нека да си е долап, че да има по-голяма тайнственост (и вместимост :) ).

  Зо, мозъка ми е толкова рошав в момента, че ако някой знае рецепта за сресване и къде се продават диско-въшки за прихващане в правилната посока, да казва :)

 5. зори on February 28th, 2012

  Малко вероятно е да се намери нещо, което да среши твоя :P

 6. deni4ero on March 1st, 2012

  а не е и нужно :)

Leave a reply