За щастието

Благодаря ти, Дачи! :)

Усмихна ме като видях, че си посочила това кътче, като място, където се чувстваш добре, уютно, спокойно. Точно това и исках, снимките и настроението тук да даряват усмивки и светлина на този, който се отбива.

Играта, в която, обаче, ме въвлече LeeAnn определено ме накара да се замисля. Все ми се иска да живея някак по-простичко, да не си развивам, разтеглям и опровергавам (или доказвам) всякаквите там рошави мисли, дето ме нападат, ама не ми се отдава много. Ето и сега, игричката ме накара да се чудя дали изобщо ми е възможно да определя така дефинитивно шест неща, които ме правят щастлива. И какво е щастието?…

Като се стигне до подобни въпроси, винаги на помощ ми идва Учителя Лин. Неговото спокойствие, търпение и дълбок поглед винаги са ме ориентирали в лабиринта. И сега си спомних един разговор с него, докато се разхождахме из Шарколес една мъглива утрин…

“Щастието ли? Хм, труден въпрос. Колко ли глави са побелели да търсят рецепта за вечно щастие… Толкова простичко изглежда за разбиране, а така трудно за обяснение! То е хем необятно като всемира, хем толкова мъничко и субективно, дълбоко скрито в нас. Не е постоянно, но е навсякъде. Не е универсално, но можеш да го откриеш във всичко. Не е само в изпълнените, дълго лелеяни мечти, но и в дребните, осъществени желания.

Щастието е като водата и въздуха. Когато си щастлив се чувстваш лек, способен да прегърнеш света, от теб струи светлина и доброта. Никога не е еднозначно през целия ни живот. Променя се също както потока, който преминава в пенлива река и е съвсем различно, когато времето и възрастта затлачат с наносите на ежедневието руслото ни. Понякога идва да утоли жаждата ни, друг пък да ни развесели като пролетен дъжд, чисто и съвършено като скреж, а понякога всепомитащо като лавина.

Това, което прави щастието различно за всеки е светлината. Тази, която носим в себе си. Лъчите, които излъчваме, които сме способни да приютим, да стоплим и да ги отдаваме обратно на света около нас. Щастието е като капка роса — пъстрооко, усмихнато, разноцветно, всеки миг различно и … мимолетно.”

“Значи … правилно съм разбрала, учителю! Няма как да отделя само шест цвята от шарката на света, които обичам и ме правят щастлива! Те преливат и дават нюанси на щастието. Един е той с усмивката на детето и семейството ми. Друго е щастието от топлата ласка на любимия. Усмивките на приятелите ми, снимането, музиката, снега, целувката на морето, огъня и песните на косовете и капчуците напролет, вкусът на узрели смокини, шепота на дъжда…”

“Ехей, спри се! Да, това е и още можеш, знам. Сега помисли, дали можеш да откриеш в себе си момент, някой или нещо, което най-много от всичко да те прави щастлива?” Монахът се усмихна и пое пътеката между дъбовете.

Погледът ми попадна на локвичката, намерила си място след дъжда в един кух дънер. Слънцето се оглеждаше в нея, грееше, усмихваше се, топлеше, искреше в цялото си великолепие, превръщайки простичкия мокър дънер в чудо! Да, всъщност като се замисля, има такъв момент! Най-щастлива се чувствам, когато правя хората, които обичам, щастливи.


Пак не стана простичко и късичко, както все ми се иска. Но поне ще прехвърля капката, така де… топката на следващите, които обичам да чета, но и също така да ги виждам, да си говорим, да снимаме, да се смеем реално и виртуално. Това са Ему, Яската и две двойки, на които пожелавам от сърце светлина и щастие — Ванката и Соня, и Краси и Силви! :D

7 Comments so far

 1. Дачи on December 3rd, 2008

  Благодаря, че прие играта. :) Обещавам да те включа и в следващата, защото си НЕПОВТОРИМА!!!

  Гуш :)

  хехе, и аз съм там… Аз я нямам тази снимка… :)

 2. вили on December 3rd, 2008

  Страхотна е снимката с дънера! Попадение – чудно :)

 3. Geri on December 3rd, 2008

  Благодаря ви, момичета! :D

  @Дачи
  Ееей, те сега я втасахме! Хитрата сврака с двата крака … в игрите < :О
  Гуш-гуш и от мен! Щастлива съм, че си тук, Слънчево Облаче! :-*

  @Вили
  Добре дошла! Много се радвам, че намина и че ти харесва снимката! :D

 4. Иван on December 11th, 2008

  Благодаря и аз, Гери, за въвличането! Пък дано намеря време покрай цялото това щастие, че да напиша малко и аз за него :-P

 5. Geri on December 11th, 2008

  Ееех, Ванка!!!… При вас, души златни, няма нужда от писане! Само снимайте! Снимайте!

  Поздрави и на двама ви! :***)

 6. м on June 10th, 2009

  happiness.jpg – долу дясно Деницаааааа :Д

 7. Geri on June 10th, 2009

  Бравоо!!! Позна! :D

Leave a reply