Легенда за Тесфа и Шала

Shala Lake

Някъде на юг, в укротените пазви на вулкан, се разстилат водите на красиво и богато на риба езеро. Около него са пръснати малки кръгли къщурки от кал, със сламени покриви, в които живеят бедни семейства на рибари… Такъв бил и Тесфа. Не по-беден от другите, ни по-богат освен с едно – доброто си сърце. Всеки ден, когато в кануто му се намерела дори и една риба в повече, той я оставял до тръстиките. На един от островите в езерото гнездяли птиците Шало и Тесфа твърдо вярвал, че те са боговете на езерото, които му дават рибата да изхрани семейството си.

African Fish Eagle

Един ден, Тесфа не можал да хване много риба. Докато унило гребял към брега, една сянка преминала над него и сред свистенето на крила, усетил нещо да тупва на дъното на лодката му. Оказала се изящно направена от раковина кука. Тесфа вдигнал глава и мислено поблагодарил на птицата Шало за подаръка. На другия ден, щом пуснал въдицата със закачената кука от раковина, водите на езерото закипяли около кануто. Малки и по-големи риби изскачали от тях и цопвали в лодката му. И така, докато дъното на кануто не заблестяло и затрепкало от люспите им като водите на езерото по залез.

Shala Lake

Тесфа се просълзил. А в това време, на ръба на лодката му кацнала една птица Шало и започнала да се храни. Когато свършила, в лодката все още имало толкова риба, че Тесфа не само нахранил семейството си, но и съседите. Тази нощ, във всяка колиба от селцето хората заспивали сити и доволни. Така се заредили ден подир ден, докато най-богатия човек в селото не забелязъл успехите на Тесфа в риболова. Пратил съгледвачи и разбрал за тайната на куката от раковина.

Shala Lake sunset

Една нощ, крадец се промъкнал в колибата на Тесфа и откраднал куката. От този момент, в семейството на Тесфа и в цялото село настъпил глад. Тилапията не скачала в лодката му, нито се закачала на въдицата. Птицата Шало, която се хранела в лодката му всеки ден, започнала да линее, перата и падали на кичури при всяко махване на огромните криле. А господарят на селото така и не могъл да извика магията на куката, защото на каквато и въдица да я сложел, в което и да от многото му канута, водите на езерото си оставали гладки и рибата не покривала дъното на лодката му.

Sunset

По същото това време на Тесфа му се родил син – Йенене. Бащата и майката били толкова отчаяни, че няма да могат да го изхранят, че го поставили в един вързоп от листа и го оставили в тръстиките, недалеч от господарската къща. Намерили го слугите на господаря и го занесли в дома му. Там, Йенене израстнал висок и строен като тръстиките, където го намерили. Растнал заедно с господарската щерка Абебеш и толкова се обикнали двамата, че се оженили.

Един ден Абебеш не се почувствала добре и казала на възлюбления си, че и се е дояло риба. Младежът отишъл при господаря и помолил да му даде въдицата и куката си, за да налови риба за жена си. Господарят му дал куката от раковина, с надеждата, че поне синът на Тесфа ще може да извика магията и. Така се надявал да увеличи богатството си и дъната на лодките му да заблестят от риба. Когато Йенене пуснал въдицата с вълшебната кука във водата, обаче, нищо такова не се случило. Мятал пак, и пак, младежът, със сълзи на очи молел езерото да му дари поне една тилапия за любимата му. И изведнъж, на лодката му кацнала птицата Шало – измършавяла и немощна, запляскала с криле, повличайки кануто в посока на колибите, където живеел истинския баща на Йенене.

African fish eagle

Когато Тесфа видял птицата и младежът в кануто, се просълзил. “Йенене! Мили мой сине! Това си ти! Жив си!” – отронил Тесфа. Сърцето на Йенене трепнало. Прегърнал стария рибар и прехвърлил въдицата в неговото кану. В моментът, в който куката от раковина била хвърлена във водите от кануто на Тесфа, езерото закипяло. Тилапии и сомове, малки и големи, заподскачали около тях и пълнели лодката. Птиците Шало запляскали с криле и отривистите им писъци се разнесли из цялата долина. Така Тесфа намерил сина си, Йенене излекувал любимата си, а птиците Шало отново започнали да вият гнезда на птичия остров.

Един ден по залез, Тесфа отишъл на брега на езерото и протегнал ръка с вълшебната кука. “Нека боговете на езерото ми простят. Вземете подаръка си. Аз имам син, силен и здрав! Ще лови риба, колкото да стигне за семейството ни. И за птиците. Не искам подарък, който да ражда завист и да причинява мъка”. С тези думи Тесфа пуснал куката във водите на езерото. Там, където се забил върхът на куката, сега извира горещ извор. Хора от близо и далеч идват да се потопят във вълшебните води. От този ден езерото било наречено на името на вълшебните бели птици – Шала. А децата на Тесфа и Йенене все още мятат въдици и мрежи, рибата подскача в дъната на канутата и блести… Като водите по залез…

на брега на Шала

На Ники, с пожелание да му е честито, живо и обичано името и той самия! Прегръдки, Приятелю! Бъди жив и здрав! :***

15 Comments so far

 1. deni4ero on December 6th, 2012

  Разкошно! (отново :) )

  Честит празник, Ник :)

 2. Nick on December 6th, 2012

  благодаря :*

 3. gost on December 6th, 2012

  Честит празник, Ник!
  ПП: А сега за мен ще има ли “:*”? :p

 4. Nick on December 6th, 2012

  тц,няма. и в склада няма :D

 5. gost on December 6th, 2012

  Их, начи!… Като докарат новите, аз искам първата. ;)

 6. Nick on December 6th, 2012

  тц, няма :P

 7. deni4ero on December 6th, 2012

  Простете детското ми “хахаххаха” … Може да продължите :P

 8. Geri on December 7th, 2012

  хмхм… не искам да прекъсвам младежите, ама добре, че не са рибари на брега на езерото Шала. Tам размяна на ласки между представители на един и същ пол се наказва с 15 г. затвор :roll:

 9. gost on December 7th, 2012

  Хм, ето я и грозната страна на легендите… И все пак, Гери, има две неща, които могат да се възразят:
  1. Срещу една целувка, какво значат тук някакви си 15 години?
  2. Не сме край езерото Шала, нали?

  Ник, при условие, че си толкова дашен с Лю, аз се чувствам използван и забравен. Ти ми разби една миокардна клетка, Ник! ;(

 10. Nick on December 7th, 2012

  @Geri
  Какви целувки, какви пет лева, какъв труп?! Аз категорично отказвам да раздавам, така че не ме плаши с рибарите покрай езерото Шала, pls.

  @gost
  Ай ся, и капризи. Нали е само една, ще я възстановиш лесно.

  А Лю си я заслужава :roll: . А и пак не четеш внимателно :P

 11. gost on December 7th, 2012

  Хайде пък сега!
  Първо, клетка по клетка – зоомагазин, така че всяка клетка е важна.
  Второ, това със заслугите сега си го измисли и изобщо за какви заслуги би могло да става дума, когато целувките са ти толкова много, че имаш цял склад да ги съхраняваш?
  Трето, по-скоро ти като цяло си измисляш нещата в движение и се надяваш, че всички ще повярват в открайвременното им съществуване. :P

 12. Светла (една от всичките) on December 8th, 2012

  Много обичам приказки. Благодаря, Гери. А как ми липсваш само…

 13. Geri on December 8th, 2012

  @@gost & Nick
  Предлагам Рошлето като получател на целувката да се съгласи да я подари на gost да не страда. Или поне да му даде половинката… Или поне да му каже, че не си струва да дебне в склада :lol:

  @Светла
  И аз ги обичам, и честно казано, и на мен взеха да ми липсват! :D

 14. deni4ero on December 8th, 2012

  Гериладзе, срце, любим те, знаеш, но не мога да си позволя да си подаря целувката. А Гост, като кавалер, дори няма да му мине през ум да ми я поиска :D

 15. gost on December 8th, 2012

  Лю, така добре ме разбираш… :) От дами целувки не се взимат, за тях се чака да бъдат подарени.

  Гери, няма да те спамя повече, обещавам. ;)

  Ник, понеже явно наистина са ти свършили целувките, ще ти дам една от моите:*

Leave a reply