Лятото

sunshine

Лъчите на слънцето успяха да се промушат през дланите на чинара и да плъзнат сребрист контур по краищата им. Макар, че това далеч не беше крайната им цел, която всъщност се опитваше да се престори, че сънят изобщо не я е изпускал, откакто я загърна в прегръдката си, замаяна и обърната надясно. С ленива грациозност, тя се обърна да изгледа светлоликия нахалник, дръзнал да заплита рано-рано разноцветни звездички между ресниците и. Погледът и попадна на тревата зад нея, изпомачкана на някои места, неуспяла или непоискала да замени споменът за него срещу глътка утоляваща роса.

dew drops

Същите тези капчици, които самия той сега нейде беше изтичал да събере, че да утоли жаждата на любимата си. Да намокри бузите и, да се усмихват и сияят очите му, докато гледа как се слепват на кичурчета лъскавите, черни косъмчета на веждите и, докато огънят и не ги изпари. Така бяха те двамата – допълваха се, чувстваха, дишаха, съществуваха в едно. Тя – жаркото слънце, той – жива вода.

звезди и слънца в капка вода

Тя се протегна сладко, извивайки гръб и се изправи на лакти. Кожата и усещаше играта на сенките. Вятъра носеше дъха на липите – ефирен, изкусителен, неустоимо сладък. Като че нейният любим го беше измагьосал по свое подобие. И нея превърнал в замаяна от пищното великолепие пчела.

ох, Tilia

А жуженето тепърва ще започва. Тепърва предстои да се чуе монотонното припяване на цикади по пладне, когато маранята разлива контурите като вода. Или цвърченето на щурците и плахото примигване на светулките. Ще изчезнат глухарчетата, с които се кичи пролетта, ще светнат незабравки, маргарити, рошави гергини… Тя тръсна весело коси. Все успяваше да я разроши така, че съвсем да заприлича на неговото малко цвете. Онова, което обичаше да разтваря за него най-сладките си дълбини, същото – което той обичаше да разлиства и да намира неподозирания себе си.

пеперудена идилия

Защото с всички е така. Все мислиш, че се познаваш, докато не се появи Лятото. Онова същото, което говори с шепота на вълните и косите му ухаят на озон, на прах, окъпана от първите едри капки, предшестващи пороя. Лятото на живота ти, чиято страст стопява прегради, чиято ласка разлиства оголели отдавна клони. Разцъфва те, разпява те, усмихва те в слънчогледи. Прегръща те и те отнася като вълна.

la mar

А сънят и пак беше с дъх на водорасли. И песъчинки, полепнали по кожата на гърба му, когато го прегърна на брега. Бавно, нежно се сливаха с пулса на морето, вълна след вълна… Над нея леко вибрираше зеления купол на гората. Слънцето погъделичка, зачервеното и от съня, ухо и като чу, че в него все още припява прибоя, завъртя глава закачливо и се шмугна в сенките. На рамото и фина паяжина заплитаха солени следи… С формата на устните му.

rapana

Време беше да става. Изтръска поизмачканата рокля, намести тъничките презрамки, смъкнали се по смуглите рамене. Намери пътеката и се усмихна. Зимата е зряла красавица, Пролетта е девойка, Есен е заруменял веселяк. Колко ли хора по този свят, обаче, не знаят, че Лято не е в среден род. Дори не е в никакъв род, просто е… в множествено число, винаги равно на 2. И другото му име е Любов.

6 Comments so far

 1. gost on July 7th, 2012

  Ах, Гери, опасни сте вие в БАН! Прилагате толкова фино НЛП, че малките дечица сега могат да четат за цветенца, росни капки и пчелички, но като излязат сред хора, всичко това се трансформира в странни идеи, включващи дивата природа и най-вече купи сено. :D
  Въздействието ти върху достолепния консервативен морал е такова, че обмислям дали да не те предложа за медал. :P

 2. Geri on July 7th, 2012

  Е, браво! Бива ли така да разкриваш тайното оръжие на БАН?! Сега вече всички знаят как точно ще се “затоплят” отношенията ни с кабинета :D

  За медал май е рано – ще ме разглезиш. А за въздействието, може би си прав. Като гледам как никъде в текста не се говори, даже и не намирисва на сено, а ти извади едни купи! Какви ли осилчета те боцкат ;)

 3. gost on July 7th, 2012

  Гери, боя се, че НЛП при кабинета няма да подейства заради необходимостта от високоразвита нервна система, но можете да опитате. :)
  Медалът би бил съвсем на място като се има предвид какви случаи на съм срещал. :D
  А иначе не ме карай да вадя цитати, че ще стане неудобно. Помниш ли фиданката? :P

 4. Geri on July 8th, 2012

  :lol: Помня! Такива петровки е народила, че няма обиране. А пък най-много ме радва, че ти си я спомняш.

  Самодръпвам си ухото, че още не съм се върнала към средиземноморската тема, с онези поискани портокали :oops:

 5. deni4ero on July 8th, 2012

  Както винаги разтапящо … но първата снимка … тя ми обра и граматиката, и точките, и всичко … кажи ми, че не си я пипала, а така си го видяла наистина … уникално съвършено …

 6. gost on July 9th, 2012

  Ха да видим! Септември отдавна стана май и нямаш оправдания да се криеш. :P

Leave a reply