По ръба на зимата

по(д) ръба на ледовете

Ледът блести като заоблен гръб на изплувал да си поеме въздух делфин. Гладък, мокър и все още опасно хлъзгав при някоя замаяно невнимателна крачка. А нейните са все едни такива… напоследък. Свикнала е да не гледа къде стъпва. Усещането за сигурност иде от съвсем друго място – далеч над нивото на размекнатите междуплочия, маркирали неправилните квадрати, по които подскокливо се носи пролетта. Неудържима, разтапяща, предизвикателна и млада.

primavera

Не е само пролетта, която прави крачките и подхвръкващи. Като че ли самите лъснали звезди я придърпват с невидими нишки звезден прах. Стъпка подир стъпка, отхрущяват токовете на ботушите и в следите зад тях бликват езерца. Назад е зимата – над нея е нежността на небето. Топят се ледовете на самота и безразличие – очите и преливат от нега и нежност. Всеки поглед е магия, уловена в ефирната аура на споделеност… Над глезените и се плъзва вятър – обезоръжаващо гальовен като разглезена котка. Топлината му плъзва нагоре, обвива и разсъблича крачките и, по-нежно дори от връхчетата на тревите през май.

майско разнотревие

Последните преспи оставят мокри следи по ръба на палтото. А на ръба на зимата, едно щастливо момиче се плъзва по раирания гръб на улицата. През синеоките локви колите са платноходки. Усмихнато сини са стълбите на подлеза и нотите, които изпява всяка капка от капчука. Лазурни са бръчиците в ъглите на усмихнатите му очи, когато я погледне. Всяка стъпка е пролет, всеки дъх – отдаване, всяка усмивка – покана да грейне друга насреща. Щом ръката и е в топлата му длан.

betula

4 Comments so far

 1. deni4ero on March 4th, 2012

  Aууу, жено! Къде са тез синеооки локви, че по нашия край са само кравооки? Когато не е сух студ, де …

 2. Geri on March 4th, 2012

  Това е щото си нямате дупки по Главната :lol:

  Ама много добре знаеш, че цвета на локвите иде от небето, пък то и в момента е млечно-синьо над Тепетата. Остава да се намери улица успоредна на хоризонта… :roll:

 3. зори on March 4th, 2012

  Въртиш магии и забъркваш вълшебства.
  Страхотна си.

 4. Geri on March 4th, 2012

  :oops: Ти пък – какви магии? ;)

  Да не ми спретнат на мен някое “вълшебство”, че … както ми иде ред да одъртявам скоро :D

Leave a reply