На път към родината на Дороти

al aire

Скоро не съм препрочитала тази много любима книга, но първото за което се сетих като видях къде се намира мястото на следващата ни конференция, беше въртящата се в не много ласкавата прегъдка на циклона, къщичка на Дороти. Вярно, че по това време, през май, имаше и тревожни новини за смерчове в Канзас и околията, та честно казано, със страх си мислех, че ще ми се наложи да отпътувам и аз в тая посока, пък макар и само за една седмица. Е, за мое (и ваше ;) ) успокоение – вече съм тук, в Лоурънс (Lawrence), небето е като излъскано, а слънцето безмилостно пържи червените покриви и тухлите на сградите, направени така, че да пресъздават историческия дух на древни замъци (не много успешно). Във всеки случай – ветрец има, колкото да ти грабне потта, която веднага ти избива от тези 40+ градуси (по целзий, все пак).

Карпатите

За това как се вади американска виза – няма да говоря. Най-важното: 1) не отивайте в ЮнионБанк с долари, таксата се плаща само в лева; 2) преди да влезете в сайта и да си попълвате документите, се снимайте и си вземете от фотото дигиталното копие; 3) като започвате да попълвате формуляра – по-честичко записвайте, системата уж дава 20 минути, но най-често ви изхвърля още на 10-тата. И за интервюто се заредете с търпение ;)

03_PICT9925u

Което ви трябва и за пътуването в особено солидни количества. То си беше една 22 часова епопея! Тръгнахме в събота сутринта и първия преход беше много приятен, София – Париж. Небето беше великолепно, така че тези снимки, с които украсявам разказчето са все от този полет. На него поне можех да си изисквам къде да седна :D Та спокойно да снимам планините (вероятно Карпатите), приличащи на посипани с пудра захар препечени парчета щрудел.

04_PICT9922u

След тях пък се ширнаха едни поля, разноцветни като детска мозайка. Тези са от Франция, малко преди да кацнем в Париж. Разкошна гледка са облаците, носещи се по повърхността като накъсани хапки захарен памук, а отдолу сенките им ги гонят с грацията на ято рошави призраци.

танцът на облаците

Колкото повече приближавахме Париж, обаче, облаците се сгъстяваха и приземяването беше достойно подскачащо и друсащо преживяване. Снимането, обаче, помага много за откъсване на мислите от посоката, в която би поел сандвича на BulgariaAir.

приземяване

И все пак, успяхме да се проврем под облаците и да се приземим успешно. След което започна едно тичане и неистово търсене на начин да излезем от летището, което се оказа непосилна задача. В София ни бяха чекнали багажа чак до Канзас, но електронната система не позволи да си извадим бордни карти за втория и третия полет, та се наложи да правим това упражнение в Париж. Добре, че все пак успяхме да се накатерим в самолета, пъхтящи с раници и чанти, че и постер, стърчащ над всичко в цялата си прелест на фалически символ, омотан в лазурносиньо тиксо.

не, това не е постера - само полята около Париж

Оказа се, че и не можем да седим с Бойко един до друг, понеже ни дадоха останалите незаети места, заради по-особеното чекиране. Аз тъкмо се зарадвах, че по случайност пак съм до прозореца, когато се оказа че и други са пострадали от странностите на електроонната система. До мен подскачаше с препотен перчем един мургавел, с прозираща средиземноморско-ориенталска жилка в погледа. Синът му, подобен мургавел по-нова версия, който ми махаше с ентусиазма на вицепрезидент на пресконференция, седял на средната редичка. Не може ли някак си… да си сменим местата, щото видите ли, то никой не ще до прозореца. Много духа! :roll:

небето и машините

И аз нали съм добра душа, сменихме се. Преди това успях да щракна няколко пъти докато се гмурвахме в невероятното небе над Париж.

излитане

Последен поглед към огромния мравуняк на Парижкото летище и се налага дълбоко да поемеш дъх за предстоящите 9 часа и 40 минути, преди следващата спирка – Атланта.

над Шарл де Гол

Адски е много, на път съм напълно да намразя всякакви подобни преходи. В края на тези близо десет часа, въпреки че имах приятни съседи, че успях да изгледам поне три филма, които все не намирах време, докато съм вкъщи, се чувствах като сдъвкана и изплюта :D В Атланта пак имаше вихрени търсения на изхода, на мястото за чекиране за следващия полет. Него пък вече съвсем не го усещах. В Канзас Сити вече ни посрещнаха топло и грижливо и най-сетне след още около час пътуване с кола до Лоурънс и общо близо 22 часа пътуване, успях да се покатеря на леглото в хотела. Добре, че имаме един ден за освестяване преди конференцията… Която, както и миналата, пак се оказа, че се прави в замък, пък макар и малко бутафорен. Изгледи от него и от околията, следващия път ;)

3 Comments so far

 1. зори on July 11th, 2011

  :)
  Супер, Ваше Вълшебничество, благодарско за инфото!
  Да си изкарате готино!
  Е, може да снимате и някоя Хамериканска поничка, но само, ако случайно Ви попадне на мушка :P

 2. deni4ero on July 11th, 2011

  значи поне откъм жеги да не те мислим, ‘се едно си си вкъщи :)
  Да се пазиш!

 3. Geri on July 14th, 2011

  А и да има похнички, не съм срещала, понеже спрях сладкото :D
  Но понеже по цял ден сме заети, а и с тази часова разлика, продълженията на това пътуване явно ще се появят като се завърна.

  Рошленце, за жегите – абсолютно съм си като у дома. Добре, че климатиците не са чак толкова популярни у нас.

  За пазенето – споко! Оцелях в прерията, не срещнах гърмящи змии и скорпиони. Тази вечер се разминах и с твърде възможното радушно посрещане от един скункс, който щеше да опразни самолетите на връщане :lol: Така, че – пазя се старателно.

  И вие да се пазите и само по сенките… с бира в ръка ;)
  До скоро!

Leave a reply