В града на приказките #7: ботаническата градина

01_jb_pict5908u

Цялата седмица времето си играеше с мен. Сутрин отивам да работя, а то… като се е плиснало едно пъстрооко небе, слънцето се провира през прозорците, ветрец роши листата на ей, този храст. Не се издържа! По обяд все слизах да го снимам :)

02_jb_pict5918u

Е, да, ама следобяд облаците се скупчват и до вечерта вече плющи, като че изпълнява специалните предвиждания на агенцията, която следи да не се е изпарило езерото. Не напразно, обаче, вещерската жилка поддържа духа ми. Дойде събота и сутринта изгря с едно разкошно лазурно небе, по което се надпреварваха да решават задачи по геометрия…

03_jb_pict6041u

04a_jb_pict6045u

Нарамих си всичките такъми, което ще рече раницата да добие средно тегло към 4 кила, с трите обектива. По план следва едно много любимо място – ботаническата градина. Миналата година ходих там в едно невероятно време, мокър сняг, кучи студ и вятър. Но… пак беше хубаво. Подтичвах между закритите павилиони. Тропици, братче! :D

04b_jb_pict6182

Кратка информация за туристите. Ботаническата градина се намира в североизточната част на Женева, недалеч от брега на Женевското езеро. Основана е преди 200 години. На сайта може да намеритe повече информация за нея, историческа справка, карта и други интересни неща. До градината се стига най-лесно с автобус No. 1, който тръгва от центъра на града и пътува около 40-45 минути. Това направих и аз с идеята, че после мога да избера друг маршрут на връщане ;)

05_jb_pict6054

Ееех! Ето ни вече сред вълшебството и спокойствието на това красиво място! Основната част от градината е заета от алеи, виещи се покрай дендрариумите. Те са няколко на брой и са подбрани по типа на растителността. Първия, през който обикновено минавам, е този с широколистните видове. Тъй де, братовчеди на онези от Шарколес ;)

06_jb_pict6103

Почти навсякъде в Женева преобладават чинарите. Всички улици, тротоарите, спрелите коли, масичките пред кафенетата се посипват от листа във всички отенъци на жълто и оранжево. Даже канавките стават живописни.

07_jb_pict6056

За разлика от дърветата из града, които са подкастрени така, че приличат малко на остригани пудели, тези тук са пуснати на свобода – огромни, с необхватни дънери и величествени корони.

08_jb_pict6059

Ботаническата градина има и няколко закрити павилиона. Единият е с по-сухолюбива и топлолюбива растителност. За любителите на кактуси има всякакви разфасовки – високи, неразклонени, с разклонения, слаботелесни, или като тарамбуки, с цветове и най-вече с бодли :)

09_jb_pict6062

09a_jb_pict6063

Покрай закритите павилиони се кипрят храсти, окичени с нещо, което аз спокойно си го наричам “Драконов зъб”, понеже не му намерих табелата.

10_jb_pict6070

Всяко местенце в ботаническата градина е направено с познавателна цел. В някои от павилионите бяха разположили растения с важно икономическо значение, заедно с продукта, който дават, например ванилия, джинджифил, какао и кафе.

11_jb_pict6227

Един специален кът е посветен на артезианското майсторство. Направени са малки лехи, а на табелите подробно е обяснено, например как и откога в Швейцария се отглеждат подправки, или растения за направа на парфюми, или за боядисване на тъкани.

12_jb_pict6072

Или какво представлява пчеларството, колко вида пчели има и всякаква друга занимателна информация, поднесена интересно и без да напряга с разточително четене.

13_jb_pict6073

А около тези градинки, пак дървета, между които се появяват и разни екзоти. Като магнолията, например. Големите, кожести листа бяха окапали и от снощния дъжд, всяко едно се беше превърнало в ладия, пълна с перли.

14_jb_pict6087

Капчици бяха поръсили и патешко-жълтите листа на гинкото…

15_jb_pict6089

Този път подминавам (засега) централния павилион с тропическата растителност, понеже на това разкошно слънце, сърце не ми дава да потя оченцето на Дейна вътре. Между другото, цялата стена на големия павилион е покрита с мъхове и папрати от най-различни видове.

16_jb_pict6112

От другата страна на централния павилион се намира друг дендрариум, този път с иглолистна растителност. Какъв въздух е тук! Щом усетиш аромата на смола, имаш чувството, че започваш да дишаш с още един дроб!

17_jb_pict6116

Вдясно на павилионите, виждате емблематичната за градината огромна пиния, разкошен, типичен представител на Средиземноморието. Много любимо дърво! А пред него е една златиста лиственица – единствения вид от боровите, на който игличките опадват през есента. Но понеже са много пухкави, гледката е страхотна! Под тях се образува фин, златист килим, а игличките се носят от вятъра като танцуващи феи…

18_jb_pict6174

Приказка! Има една и в Шарколес, оставам любопитковците да я намерят ;) Има и някои иглолистни екзоти, като кедри, различни видове кипариси, туи или тази мезозойска прапрабаба, араукария.

19_jb_pict6179

Значителна площ в средата на дендрариума заемат алпинеумите. Тесни пътечки се вият сред изкуствено направени, скалисти островчета, с характерната растителност за швейцарските Алпи, Пиринеите, високите планински пояси на Балканите, Карпатите, както и на Япония, Русия, Африка и др.

20_jb_pict6131

Много живописно се разполага тук нашенския клек, примерно. Чак не повярвах, че е той, добре че има табели навсякъде. През алпинеумите тече поточе, с малки езерца и подобаващата заобикаляща растителност, като този африкански вид гладиол.

21_jb_pict6142

21a_jb_pict6146

Изморихте ли се? Добреее, посядваме за малко, пред езерцето, в края на частта с алпинеумите. Ихх, тези огромни туфи с треви, с кичести пискюли на върха! Обожавам ги!

22_jb_pict6168

Е, остана ни тропическата растителност, която точно в този сезон не е най-впечатляващо представената. Нямаше цъфтящи лилии, например…

23_jb_pict6184

… тук-там по някоя орхидея…

24_jb_pict6199

.. и най-вече, едно друго любимо цвете. Не знам как се нарича на български, нищо чудно да е стрелиция, както е латинското му име. Но на английски се нарича “Райска птица” :)

25_jb_pict6212

26_jb_pict6224

Е, с това излизаме от тропиците. От североизточната страна на ботаническата градина има малко зоопаркче, с интересни птици, и разни други животинки, но… за днес е предостатъчно. Оставям ви с танца на кратунките. До следващия път! :D

27_jb_pict6231

(следва продължение)

11 Comments so far

 1. Николай Цветков on November 19th, 2010

  А моите обещани снимки май след Нова година ще ги пусна. ]:) А онова е стрелиция, да. :)

 2. Николай Цветков on November 19th, 2010

  А твоите са приказни от това приказно място. (inlove)

 3. Geri on November 19th, 2010

  Коко, ама моля ти се! След Нова година други. Сега пусни обещаните, пък.

  Благодаря! Мястото е наистина невероятно. Обичам го този приказен град :D

 4. зори on November 19th, 2010

  Някой яко си изкарва из женевско ;)
  Много е красиво, Ваше Вълшебничество, утре за “добро утро” ще му се порадвам пак.
  Ако сънувам странни зеленилки – ще трябва да си изкупваш вината с фауна :P

 5. DSdiva on November 19th, 2010

  Вълшебно! Нищо друго освен да кажа- “Искам и аз …там” :P

 6. Geri on November 20th, 2010

  @Зори
  Мдаа, изкара си наистина невероятно! И на фауната ще и дойде реда… достатъчно скоро, надявам се ;)

  @DSdiva
  Отивай, не се колебай! От сърце ти го пожелавам! :D

 7. зори on November 20th, 2010

  Изкара си – демек – минало бешело време – нали не тъгуваш много за там, щото тукашните чудеса също имат нужда от вълшебници? (оплез)
  Като разказваше се сетих за миналогодишните ти постове и беше забавно, защото – виж колко са различни. По някакъв специфичен начин този град става и твой ;)
  И от няколко дни съм влюбена в една капка и едно цвете. Разрешаваш ли да си свия една снимка?!

 8. Geri on November 20th, 2010

  А, не, когато се говори за Женева никак не върви израза “минало-бешело”, просто положителния заряд е изключителен! Но се радвам, че съм си тук вече :)

  Много хубаво, че отваряш дума за разликата. Щях да я спомена още в първата част, ама добре се получи, че излезе наяве. Миналата година бях там по време на празника им и малко преди Коледа: декорации, светлини, празнични емоции, карнавални шествия! Това донякъде маскира естествената красота на града, която пък сега, в тая тиха и топла есен, ме зашемети. Сега съм още по-влюбена в този град :D

  А теб, значи, стрелицията те уцели :D Взимай на воля. Но ако изчакаш, може още да се появят (… капки ли, стрелиции ли, не казвам) :P

 9. зори on November 20th, 2010

  Ах, тииииии, умееш да изкушаваш ;)
  С радост ще очаквам, но тази вече ми легна на сърцето. Благодаря!
  А за Женева – в компанията на палавниците Май или Юни е неотразима, голяма кокетка е – трябва да я видиш тогава :)

 10. Geri on November 22nd, 2010

  За Женева май отговарям с пионерския поздрав “Винаги готов”! Но през палавите месеци няма да мога нищо да свърша на микроскопа, че един прозорец се е ширнал точно пред него… Виж, средата на октомври, с тези разкошните дървета навсякъде… еех :)

 11. [...] Така, че раница на рамо и бегом към спирката. Понеже надълго и нашироко съм разказвала вече за градината, ще ви оставя само да [...]

Leave a reply