В града на приказките: дъждове и вихрушки

Jet d'Eau in Summer

Ехх, де го туй небе! Ако до вниманието ви е достигнала новината, че зимата е дошла в Западна Европа, сигурно ще си помислите, че като е вълшебен град, Женева ще да се е спасила от студената вълна. Да, ама не. Снимката е от лятото, а мен така жадно чаканият уикенд ме посрещна с дъжд в събота. Един такъв приятен, не много силен, но постоянен есенен дъждец. И кротко снижили се температури (не като тези в София, дето още ви позволяват да се разпищолите следобяд по къси панталони и джапанки!).


Това не можа да попречи на плановете за редовното годишно посещение на ботаническата градина. Така, че раница на рамо и бегом към спирката. Понеже надълго и нашироко съм разказвала вече за градината, ще ви оставя само да се наслаждавате на гледките.

Acer palmatum

След като в автобуса се опитаха да ме докарат почти до състояние на пълнеж на кроасан (еkскюзе моа, … приоритет на местна почва ;) ), може да се каже, че навлизането в притихналата входна алея си беше тотален озон! На всичко отгоре, на пътя ми се изпречи ей, тази феерия в пурпур! Японският клен (Acer palmatum) ми е едно от любимите дръвчета и настана едно щракане, клякане, подскачане, фокусиране, сменяне на обективи, изобщо пълна програма :)

Acer palmatum

От толкова време на студа, Дейна се нацупондри и като влязохме в покрития павилион, реши да се прави на запотена… Та я чаках доста време да се аклиматизира, па я забърсвах, па и духах, па я галих, изобщо… капризации от класа. Понеже се заинати с фокуса, това цветче от бугенвилия успя да го отрази чак след като го взех в шепа…

бугенвилия

А дъждът вали, вали… И всички снимки навън са правени изпод козирката на чадъра. Можете да си представите каква гледка съм била, ама нямаше никой да ме щракне :D В резултат, обаче, всички снимки са клише от серията “МоКРО МаКРО”…

06_PICT6910u

05_PICT6865u

07_PICT6911u

Това цвете майка ми едно време си го отглеждаше в саксия. Не запомних името, но ние му викахме мартеничка. И то, горкото, беше настръхнало. Обзалагам се на средно голям тоблерон, че на слънце се ококорва, разтръсква, нарошва и разперва всички власинки и се оплезва с тичинки :)

08_PICT6915u

По едно време вече така силно заваля, че трябваше да се ориентирам към изхода, за мое огромно съжаление.

езерце и дъжд

А иначе любимите ми огромни дъбове, буки и ясени бяха разкошни! Листвениците – разпуснали златни коси, киселия трън – наметнал шалче в модерния цвят сьомга, шипките и наровете – с капчица на всеки плод. Само че… не се снима лесно под чадър :)

дендрариума

Другият посетител на градината беше едно индийско дядо. Много мил човечец! Едва не си чукнахме главите, докато се провирахме под пальмите, но поне стигнахме до единодушния извод, че това е един вери бютифуль гардъннь… Ей, го, носи се с чадър като цъфнал нарцис, ама поне не се ядосва, че не може да снима дълго :)

grand-pa

Въпреки дъжда и захлаждането, съботната разходка си я биваше. Обааачее, … хич и не подозирах какво ще се случи в неделя! Да, знаех, че времето се влошава, ама чак за такъв студ не подозирах. Верно, била съм тук и през декември (ей, тва ламите много помнят, брей!) преди Коледа, когато греяното вино с канела ми спаси живота :lol: Но не съм присъствала досега на такъв ураганен вятър в този град!

windy Lac

През прозореца се редяха гледки на тичащи (доколкото могат по-бързо) хора, някои майки загърнали децата си или бутащи колички със състезателна скорост, всичките забулени, ошапкосани. Вдигаха се вихрушки от листа. Само пъстри листа! Нямат си найлонки да им опъстряват гледката на вихрушката. Търпях, търпях, ама към 2 ч. следобед взе да се поразчиства небето и вече не издържах! Навлякох се и аз и се осмелих да изляза. Лелеее! Грабна ме тоя вятър, раздърпа ме, бръкна ми във всяко топло ъгълче и ми изсмука и топлината между зъбите… Дори нямах време да затракам, толкова бързо се добрах до езерото.

Естествено, фонтан нямаше – то и това оставаше! Той фърга пръски в далеч по-кротко време, та сега, при вятър 11 м /сек щеше да накваси половината град! То и нямаше нужда от фонтан – гледката и без това си беше разтърсваща :)

pano Lac Leman

Къдравоглави облаци над езерото бях виждала. И пъстреещите се отсрещни хълмове, и подскачащите яхти, лодки и шамандури! Но такива вълни в него, не предполагах, че могат да се образуват.

ездачи по вълните

Като стигнах до брега тъкмо две лодки се “опитваха” да стигнат до пристанището. Гуменият зодиак подскачаше като котка по кълбо прежда, само дето кълбетата пяна коварно и неспирно образуваха нови дипли на най-непредсказуемите места пред носа.

облаци над пристанището

Флаговете плющяха, мачтите на яхтите скрибуцаха, такелажът им играеше дива румба около тях, а птиците се бяха изпокрили и само тук-там по някой пернат ас се опитваше да се издигне към облачните вълма. Не съм предполагала, че тази така спокойна, така галеща, грабваща и усмихваща водна шир може да се превърне в сиво-синя грамада, готова да захапе лакомо всичко, което попадне под гребена на вълните.

pano Lac

По едно време усетих, че пръстите ми са добили цвета на попарени вурстчета, а вятъра най-сетне беше пробил крепостта на обраслия ми скалп и сега мяташе фитилчетата ми като рехав карфиол, доволно изсмуквайки топлината чак до мозъка (на космите). Тръгнах обратно, доволна, че раницата ми е достатъчно тежка и не позволява на ледения вихър да ме зарее някъде из северна Италия…

На връщане жална гледка ме посрещна в един от красивите паркове. Не бях свикнала да виждам тук повалени и изкоренени дървета. :( И веднага местата бяха оградени, с всички мерки за безопасно преминаване.

Le Jardin anglais

Le Jardin anglais

Е, утре е нов ден. Както казва моя любимец Arto Tuncboyaciyan “всеки ден е един нов живот!”. Слънцето пак ще заплете усмивките на хората, пъстрите листа, които са оцелели от вихъра, ще продължат да събират злато и бакър още няколко дни, преди меко да полегнат в тревата. И под дърветата, и над изгладения укротен гръб на Езерото, отново ще се стрелкат птици…

conifer

До следващия път, мой приказен град!

10 Comments so far

 1. зори on October 29th, 2012

  Не е истина… Ти явно четеш мисли и си имаш готови постове, дето чакат мрънкане.

 2. Geri on October 29th, 2012

  :lol: Чиста случайност! … Това с постването, де. Инак, да! Чета мисли :P

 3. deni4ero on October 29th, 2012

  Обзалагам се на средно голяма нутела, че не можеш да прочетеш моите :P

 4. зори on October 29th, 2012

  @ deni4ero
  Щом си готова да се разделиш със средно голяма – имаш резервна и много по-голяма Нутела за себе си и вероятно се опитваш да прецениш за колко време ще ти стигне :P

 5. deni4ero on October 29th, 2012

  уви, нутела не е погалвала стомаха ми от няколко месеца, но за Гери щях да се жертвам и да й взема :)
  за тебе – разходка с лодка :)

 6. Geri on October 29th, 2012

  Охх… на Гери не и требе нутела, щото дотук няма да ви ядосвам и да издавам колко твърди (и по-възможност с повече % какао) правоъгълници от всякакви размери и производители е прибрала на топло :oops: Ама пък на родна територия съм бетОн-армЕ – не гризвам :D

  Таа… една възможна рошава мисъл би могла да е “Защо ли пък не вземе да пусне тая маймуна една приказка за шоколади!?”…

  Гуш и за двете **************

 7. deni4ero on October 29th, 2012

  ами … не се помайвай :)

 8. Geri on October 29th, 2012

  А бе честно казано, неудобно ми е да снимам витрините… А са такова чудо на шокоманията!
  До догодина имам време – да събирам смелост :P

 9. deni4ero on October 30th, 2012

  Ей, голямо измъкване се измъкваш тази година – три поста на кръст, и то с големи уговорки … Сега, пък, смелост й трябвало … :P

 10. Geri on November 1st, 2012

  Тц, никакви уговорки не е имало, понеже сте наясно, че с уговорки не става – га нема муза, и в постовете настава пост.

  Не знам за смелост, ама в момента най-много искам томахавка! Искам си и куфара дето ми загубиха, че вътре ми е лаптопчето… с останалите снимки :mrgreen:

Leave a reply