На юг от границата…

01_pict4333u

“…Първо аз бях готова да я пресека. Без да знам как стана, просто закономерен низ от случайности. Може да живееш спокойно и щастливо и пак да усещаш, че нещо не ти достига. Да имаш чувството, че си експеримент на някой психо-хирург, в който една част от теб е била отнета и имплантирана някъде другаде. До един момент вървиш сам, едва ли не щастлив и почти цял, когато изведнъж Някой пресича пътя ти. Дори и да не осъзнаваш веднага кой е, скоро до теб изниква образ, като твоето собствено отражение в синеоките локви след дъжд. Или като да вземеш в шепи паднал плод от кестен. Намисляш си желание, разчупваш бодливата обвивка и намираш не едно, а две лъскави плодчета – млади, все още бледо кафяви, с линии, изписани като изобарите в атласа по география за седми клас. Тогава може и да ти просветне “Ето я! Има я… небесната ми половинка!”. Романтиците така са устроени, да влагат емоции и да намират предзнаменования във всяко реално събитие, макар и случайно.

02_pict6545

Но Ти се появи до мен – реален, непринуден, вибриращ с цялата неудържима естественост и емоционалност на едно дете на природата. Много по-късно тръгна по Пътя към границата. Аз все Те чаках някъде там, напред. Връщах се, за да Те пресрещна, да го изживея този път отново и отново, вече с ръка в Твоята. Нищо не беше същото, вече бях цяла, бях наистина щастлива. С вихрушката от есенни листа, гласът на Ева Касиди, акустичният център на прегръдката Ти. Не път, а полет над пътя, най-хубавия в живота ми. Когато нуждата от думи се стопява в музика, а за хармонията на мислите няма граници.

03_PICT7878

А инак границата… тя си беше там и ни чакаше. С всичките си ограничения, които са и присъщи, с всичките си шипове, подредени с педантизма на поне 20-годишна семейна идилия. Със стената, съградена от стабилните тухлички на ежедневието, слепени с хоросана на чувства, толкова отдавна забравили кога са били циментирани.

04_PICT7086

Исках много, вярно е. Исках и очаквах всичко, “всяка Твоя минута от денонощието”! А не можех да дам повече от сърцето и мислите си. Това беше твърде много. Човек трябва да умее да спре, да знае колко и как да дава… И Ти си отиде. Замина далеч от границата, защото така трябваше да се случи. Естествена защитна реакция. Има стени, които дори и да прегазиш като фадрома, ще те разпилеят и никога няма да успееш да събереш останките си. А шевовете от слепването щяха да нарушат хармонията…

05_pict2050bw

Сега си отвъд защитната стена. Същата, която чувствам всеки път щом вдигна очи и Те погледна. Понякога усещам как ръцете ми се опитват да я стопят, очите ми – да оставят драскотини, гласът ми – да размекне основите и. Искам ли да я срутя наистина? Ти ли си под обсада или аз съм се обградила сама, за да спра разрастващия се огън. Пожар, какъвто има само там, зад залеза.

PICT6280

На запад от слънцето… е нощта на притворените очи. Клепачи, в които сърцето тупти до полуда. Топлината на ръцете Ти, с тактуващи пръсти, като барабаненето на дъжд по ламаринения покрив на беседка. Майкъл Брейкър, прашец от слънчоглед в косите Ти, които разлиствах с плахостта на първото докосване при всяко пътуване. Някога пътувахме заедно на запад от слънцето. Нямах право да обсебвам мечтите Ти. Пресякох хоризонта сама, а той остава кървав дълго след залеза. Както мен не ме напусна жаравата, в която мислите се стапяха, оставяйки ме сама в бездната на желанието, безсилна да се справя с възстановяване на размазаните очертания на Орион…

07_PICT7963

Дали искам да срутя стената? Едва ли… Колкото и да копнея, желанието отстъпва пред страха, че когато се слегне праха от взрива и пристъпиш до мен сред руините, няма да си онзи, с който заедно пътувахме на юг от границата, на запад от слънцето…”

/Flo, 2010/

П.П. “Сега е мой ред да внушавам мечти на другите, да будя нечии фантазии… Може би” (Харуки Мураками)

No Comment

Comments are closed.