Кастельон

Обикновено командировките ни са свързани с работа и в събота и неделя, но този път изобщо не стана така. Институтът, където работехме през седмицата беше далеч, ние нямахме кола и затова съботите и неделите бяха посветени на обиколки. Един от дните се разходихме до Кастельон, най-близкият до Беникасим голям град и столица на област Кастельон.


Castellón de la Plana е основан в средата на 13-ти век. За разлика от чисто туристическия облик на Беникасим, Кастельон е интересно съчетание на индустриален център със съвременни улици и сгради, и готическа архитектура от 13-14 век, каквато е например La Concatedral de Santa María…

По-старите сгради в центъра са реставрирани и са с типичните за областта заоблени стени, изящни решетки, меки светли и топли бои.

Населението на града е около 170 000 жители, като през последните 5-6 години румънските емигранти са се превърнали в съществена част от местната популация (по данни на колегите са около 20 000 само в Кастельон). През целия ден, по улиците, в парковете, в кафенетата и магазините непрекъснато чувахме румънска реч.

Испанците имат изключителен вкус към детайлите в архитектурата и строителството. Това се отнася както за сградите, така и за пътищата. Например ротондите по тях (места за кръгово движение) са направени с цел ‘убиване’ на скоростта, но така, че приличат на нещо средно между мини-ботаническа градина и произведение на изкуството. Палми, агаве, кактуси, фонтанчета, подкастрени чудновато маслини, хибискуси и скулптури, се съчетават с дежурните табели, които да не позволят да се объркват дори и зяпащите и снимащите като мен :о)

Детайлите се изпипват и по улиците на града. Тук-там изникват по тротоарите скуптури и фонтани…

И някои са доста объркващи. Ако не знаеш, току виж си се сблъскал с тази Доня, тръгнала към Пазара… ;)

Като казах “Пазара”, така наречения Mercat Central е нещо наподобяващо нашите Централни Хали. Естествено, влязохме да надникнем, като повечето щандове не ми предизвикаха така интереса, но като върл фен на рибата, нямаше начин да подмина точно този сектор :D

Както се разбра впоследствие, риболовът с тралове е забранен през юли и август, и през септември пазарът гъмжеше от стока. Сякаш корабът на самия главен готвач на Нептун беше акостирал тук и нахвърлял в привидно безредие това огромно многообразие от люспи, щипци, черупки, челюсти, пипала, във всякакви големини и форми! Видях се в чудо къде да гледам и какво да снимам, пък то и едно осветление вътре… чак след 5-6 кадъра се сетих да си сменя режима, та извинявам се за червено-оранжевата тоналност ;) Да не говорим, че беше събота, пазарен ден и рибоядните човешки същества прииждаха и се надвикваха с пълна сила.

Октоподите, както забелязвате, не са собено скъпи, нямам идея колко струват тук, в “Метро” например, но нищо чудно да са и повече от 3 евро. Едно от най-вкусните неща са chipirones – пържени малки октоподчета (дълги около 5 см). Надписът “GRAO” е много важен. Това значи, че стоката е прясна, току-що уловена и донесена от Пристанището на Кастельон (El Grao), което напълно си заслужава главните букви и вниманието. Него ще го оставя за отделна серия снимки.

А ето и още малко кадри от улиците на Кастельон. Страдам от някакво пристрастяване към снимане на улични лампи — особено испански. Ами и те са като произведения на изкуството!

Също както и пейките в парка, направени от едни специални фаянсови плочки (особено популярни в Андалусия), наричат се azulejos (азулехос). Всяка пейка в този малък парк беше с различна окраска и рисунък…

Ефирно изпипана е и сградата на пощата. Кастельон е известен с фабриките си за керамика.

И да дадем малко съвременен привкус на този приятен град. Това е един от техните Молове — “El Corte Ingles”… Много неприятен музикален полуетаж има, щях да си фалирам като едното нищо ;)

А това е най-новия мост на града. Само да вметна, отдолу няма същинска река, по-скоро е сухо корито, в което може би прииждат и се отвеждат в морето водите от планината през пролетта и есента. Сняг няма, но проливни дъждове не са рядкост. Като пуснах тази снимка в 23hq се оказа, че един друг фотолюбител от там също е бил в Кастельон малко преди мен и е снимал същия този мост, така че можете да го видите тук и на нощна снимка.

За край на разходката — една ‘лудетинска’ загадка. Можете ли да познаете тази табела какво точно рекламира? :D

6 Comments so far

 1. LeeAnn on October 10th, 2008

  А сърцето ми видя ли някъде по улиците? Щото преди години го загубих нейде из испанско….

 2. CarreraGT on October 10th, 2008

  Отдавна искам да напиша, че правиш страхотни снимки :) Днес разглеждах снимките ти от Испания, че и останалите в http://www.23hq.com и са мноооого хубави, направо изплакнах очи.

 3. LeeAnn on October 10th, 2008

  дано да приемаш налудничави отговори на загадката…

  Прилича ми на реклама на (шарени) слънчеви очила… не питай защо – не знам…

 4. Emu on October 11th, 2008

  На първата склуптура трябваше да увеличиш блендата, за да намалиш DOF-а. Тоя микробус не стои добре за фон такъв рязък.

  Иначе `убаво изглежда. Не случайно Дачи си е затрила този важен орган ;) .

  Поздрави Ему

 5. Geri on October 11th, 2008

  @LeeAnn
  Милата ми! И сега?!? Как я караш без този толкова “важен орган”? Поне кажи в коя част на полуострова си го изтървала, че да знаем къде да търсим… Ама подозирам, че не е по земята, а нейде там – сред облаците и те е намерило пак :D

  @CarreraGT
  Здравей и добре дошла, слънчева душа!
  Много се радвам, че снимките ми са те зарадвали. Като прочетох, че и ти като мен обичаш испанския, Испания и испанска музика, във 23hq има и един обемист албум от Севиля, 2007 (където пък май аз си изтървах важния орган ;) ), може да му хвърлиш едно око. А ако освен Chambao те интересува още испанска и португалска музика (Carlos Nuñes, Jovenes Flamencos, Gerardo Nuñes, Dulce Pontes, Madredeus), свирни да се намерим пак :D

  @Ему
  Пиле златно, прав си :D
  Ама знаеш ли как изникват тези статуи от нищото, ей така… олЕ! И като бързаш и шпориш по улиците, а слънцето ту напича, ту се скрива съвсем… озъбих се с тези бленди, да ти кажа. < :-( И на мен не ми харесва тоя микробус, та ще взема да му спретна аз една замазка, да видим как ще стане ;)

  А за загадката, иха, приемам всякакви предположения, особено налудничави :D И не, не са очила, макар че веднага се сетих за принцеси и розови очила… Pokito hint – това е табела пред … нещо си :)

 6. LeeAnn on October 13th, 2008

  мда, права си, както обикновено :)

Leave a reply