Многото лица на града

Различно са устроени хората – някои изобщо не могат да свикнат с промените, а пък други са достатъчно гъвкави и без много усилия успяват да се закрепят и справят при всяка промяна в средата. Явно втората група успява да изяви по-изразително гените, които човекът е получил в дар от тежката цедка на естествения отбор, когато наравно с другите живи същества е трябвало да търси своята ниша. И така от пещерите и шатрите, постепенно сме стигнали до милионните, сътворени с въображение, труд и борба градове.

Аз съм се родила в малък град и когато дойдох в София всичко ми изглеждаше като някаква адски объркана мозайка, в която изобщо не знаех как съм попаднала и как да се справя. Както казва един мой колега “Жените страдат от топокретенизъм”. Е, аз бих добавила, че все пак има някакъв градиент ;) и аз съм някъде там, по средата (щом поне с карта се оправям без проблеми). И все пак, в онези първи студентски седмици тук бях изпаднала в пълно отчаяние и ужас. Тогава се бях зарекла в никакъв случай да не оставам в тази “гадна и мръсна София”.

Хмм, да, ама … “голям кадър щракни – голяма дума не казвай”! ;)

Не минаха година-две и се оказа, че завърших, намерих си работа тук, омъжих се и в крайна сметка останах. И все пак имам късмета да съм от групата на приспособимите хора, защото постепенно, от година на година ежедневието ме погълна и даже започна да ми харесва. Забързаният живот внася един особен ритъм, към който така привикваш, че в крайна сметка ако го няма, започва да ти липсва. Сякаш постепенно магията на града полепва по теб, заедно с прахоляка по улиците, миризмата на бензин, кишата и солта през зимата, наблъсканите по тротоарите коли и ежедневната тегоба на задръстванията.

И все пак, всичко, което си постигнал, децата ти, семейството, приятелите, хората, които обичаш, местата, които те връщат в хубавите спомени… всичко това те кара някак да се усмихнеш и да погледнеш наоколо с други очи. Тогава откриваш, че въображението ти може да допълни ежедневните картини и от прозореца на тролея, залезът да придобие очарованието на една градска савана, а уличните лампи да заприличат на палми ;)

Или, че първият сняг може да украси улиците, да предизвика хората да се усмихват повече и да преобрази дори местата, които са ти до болка познати…

Постепенно успяваш да намериш местенце, където дори и в сърцето на града, всяка сутрин да минаваш и да се заредиш с енергия. Където може да усетиш босите стъпки на изнизващата се зима, или да успееш да разчетеш песента на лятото в шарката на листата…

София има толкова много лица, толкова цветове, нюанси, настроения, колкото различни възрасти и съдби е приютила. Остава само да се разходиш по улиците, по алеите, да влезеш в храмовете, да се вгледаш в потока от хора или в поникналите в пукнатините на асфалта цветя, и винаги ще успееш да намериш нещо интересно и неповторимо, което да те накара да се усмихнеш и да кажеш “И все пак, въпреки всичко, тя си е нашия дом, нашия обичан и многолик град”.

6 Comments so far

 1. Дачи on April 8th, 2008

  Да ти кажа честно – аз съм родена в този град и той пред очите ми стана такъв, какъвто е сега – все по-мръсен и мизерен – пред очите ми изкорениха кестените на Патриарха, изчезна градинката на “Света Неделя” и т.н., и т.н.
  Но и друго трябва да кажа честно – ако не бяха снимките на Ники и твоите сега, щях да се чувствам много по-зле :)
  Благодаря!

 2. Geri on April 8th, 2008

  Много се радвам да чуя, че помагам(е), за ведрото ти настроение и се надявам да продължим да го правим (доколкото и Ники обича urban-фотографията)

 3. Ему on April 9th, 2008

  Тогава откриваш, че въображението ти може да допълни ежедневните картини

  Това ми напомня за една доста отлагана публикация, която мисля някой ден да драсна. А каква е тя to be continued

  Поздрави Ему

  П.П. “голям кадър щракни – голяма дума не казвай” – Амм. Големият кадър съдържа доста големи думи ;) .

 4. Geri on April 9th, 2008

  Еей, сега да не ни измъчиш цял месец, докато я драснеш! ;)

  А колкото до големия кадър, явно го разбираме еднакво — по-добре да кажеш много само в един кадър, отколкото да приказваш и пишеш много. Което много ме радва ;) Значи ще си имам добър коректив, да ме бутне навреме ако започна твърде много да приказвам, вместо да оставя кадрите да говорят :P

 5. Иван on April 9th, 2008

  Пък аз нали идвам само от време на време, че и за малко… Ама лампите ми приличат повече на многоглави жирафи :-P

 6. Geri on April 14th, 2008

  Няма значение колко често – винаги ти се радвам много!
  Аха, и жирафи има, разбира се – какво е савана без жирафи! Като гледам и във Варна ги има ;)

Leave a reply