Рецептурник на отварите #3: Принцесешки цярове

В тази разпарцаливена от ползване и оцапана, с петна със съмнителен произход книга, има рецепти за забъркване на толкова много различни смески, които са в състояние да сменят настроения, да объркват или пораждат чувства, и чиито изпарения се вият около котела на живота ни, в цветове, от които трудно може да предугадиш съставките или въздействието (докато не се кламбичне поредната изненадана жертва). Та, с такова разнообразие, не е за чудене, че в наръчника могат да се намерят и разни рецепти за специални групи пациенти (или ползватели, или пострадали ;) ).

Като се замислите, в достигналите до наше време приказки, във всяко царство-господарство, от най-скромните до най-изисканите палати, около царе, царици, принцеси (и особено принцове, изпаднали в мисловна недостатъчност), винаги се е навъртала по някоя магьосница. Е, вярно – те се отличават с огромно разнообразие от персонажи, по целия градиент от зли вещици до феи-орисници. Сетете се само как злата вещица, смъртно обидена, успява да омагьоса вретеното и тъкмо, когато Спящата красавица решава да се пробва да свърши една такава типично женска работа като преденето (представете си, че вещицата не е била достатъчно ВЕЩа и сбърка да омагьоса някой гаечен ключ!) – пада и заспива тутакси! Ами то, от тогава сигурно идва израза “Хванала се принцесата на работа…”. Ако си беше седяла в двореца, да слуша музика или да се учи да танцува – нямаше да я сполети такава дълготрайна поспаливост. Или да беше наглеждала поне придворния готвач – да се учи да вие баници, примерно!

Да не говорим за злата вещица в “Снежанка“! Там не само, че е успяла да проникне в самия дворец, но и да стане кралица! Което пък показва, че мъжете изобщо не са способни да различават вещиците от принцесите. И че всяка интелигентна вещица е в състояние да завърти главата на един мъж, пък било то и коронована. Не, че и принцесите не го могат – уха, и още как. Обаче те са си разглезени! На тях не им се налага такова нещо, мъжете им идват на крака, там турнири се правят, лами се гонят, ябълки се крадат, жива вода се търси. За сметка на това пък, те после им отвъртят главите с какви ли не капризи. Интересно, но в приказките никога не се поставят за разискване интересните въпроси “Вещица ли е феята-орисница на Пепеляшка?“, примерно. Или “Теория, практика и обратимост на превъплъщенията на злия магьосник в “Котаракът в чизми“.

Но да се върнем на рецептурника. Та, … в момент, в който принцесите или други царствени особи изпаднат в затруднение, последна помощ се търси в магическия свят. Как ли?! Когато се повторят няколко пъти сричките “маг” и “вещ”. Значи положението наистина трябва да е трагично, че да може да помогне само МАГия или нещо МАГьосническо, или да се прибегне до услугите на някой човек с ВЕЩина в занаята (ВЕЩер или ВЕЩица).

Така се случило и преди много много години, когато в едно царство, принцесите започнали да плачат. Историята показва, че винаги, когато се използват рецепти за билкови смески, които не са произведени и изпитани в лаборатория ЦИКЛОПИ, се стига до пагубни последствия. Когато се случило това нещастие, принцесите безконтролно започнали да губят цвят и сияние, да изпадат в потресаващи депресии, а ежедневните количества сълзи заплашвали да повишат нивото и солеността на Световния океан, т.е. още по онези времена сме щели да претърпим глобална климатична промяна. Кралските съветници си събрали умните главички и решили да повикат вещерите на помощ. И явно те са помогнали, защото все още Венеция не е потънала, а пък в рецептурника намираме записани рецепти с кодово название “Принцесешки цярове”.

В увода към тази глава четем: “Крехкият принцесешки организъм не е свикнал и е напълно непригоден да издържи по-големи дози грубост, глупост, неразбиране, безразличие, арогантност и сарказъм. Затова съставките на хапче “Разочарование” довеждат до трайно депресивно състояние. Средства за лечение – два типа: симптомагични и плацебовещерски”. Ето и извадки от позацапания текст, за случаи като “Приятел в нужда се познава!” ;)

Група А – Симптомагични средства за лечение: изискват постоянство и търпение; бавнодействащи, могат да се прилагат и в съчетание с цяровете от Група Б.

A1) “Огледалце, я кажи!”. Необходими атрибути: огледало, по възможност розово, с дискретен размер, за да улесни честата употреба – не повече от 10 пъти дневно. Не се препоръчва сутрин, веднага след ставане. Принцесата се оглежда, повтаря мантрата “Ама аз съм била красива! Какви хубави очи имам. Какви хубави…” и т.н. за всичко, което вижда. Така, докато огледалцето се мъчи с неподлежащия на отговор въпрос дали има по-красива на света, принцесата постепенно започва да проглежда и да усеща какво пагубно въздействие могат да имат сълзите върху лицето и.

A2) “Let’s face the music!”. След като лицето е започнало да се прояснява, е време да помислим за душата. Лечението залага на факта, че всички принцеси са музикални по рождение. Необходими са: принцеса – 1 бр. (може 2, 3 … до 5), вещица – 1 бр. (мощност на полето около 220 волта, средносилна), грамофон, тонколони (поне 2 бр.), висящи кристални топки за атмосфера и усилване на ефекта. Музиката трябва да е ритмична, мелодична, жизнерадостна и да е танцувална. Ако към необходимите неща за лечението държите да включите принц, може да добавите и комплект тапи за уши, в случай че накрая лечението премине в караоке.

A3) “Гладолечение”. Не много прилагано, но общо-прочистващо симптомагично средство. Не се препоръчва за принцеси на възраст 1-21 г. и с тегло между 35 и 45 кг. (то се предполага също, че в тази крехка възраст едва ли са имали съприкосновение с принцове, включително и зловредни, че да глътнат пагубното хапче ;) ). През целия период се пие само лимонада! Ако Негово Величество може да си позволи да наеме Джин от Далечния Изток, да не забравя да надникне в лампата и да извади бутилката тоник, дето върви с пакета услуги.

A4) “Busy people have no time to be unhappy”. Лечение най-подходящо за принцеси тип “Пепеляшка”. Цели организиране на непрекъсната заетост, за да не и остава време на принцесата да си мисли за безчувствени короновани глави и да рони сълзи. Това не означава да пратите девойките на полето да копаят тютюн (да не забравяме онова вретено ;) ) или до огнището (много е демоде! а и климатика не се пуска с ръжен). Заетостта трябва да включва практикуване на някое любимо хоби, което ще заеме цялото време на принцесата, и ще и подейства възпитателно и организиращо, но от друга страна – ще върне вярата в способностите и! Това може да е градинарство, колекциониране, занимания с изкуство или пък – грижа за домашни любимци! :D

Група Б – Плацебовещерски цярове : изискват повишено внимание при прилагане и дозиране; бързодействащи, много да се внимава за странични ефекти! Съставка на всички е водата, стичаща се по листата и клоните на различни видове растения.

Б1) “Ревоспирин”. Основна съставка: вода, стичаща се по листата на върбата (плачеща, разбира се, не се чудете – основен принцип в подготвянето на отварите е “клин – клин избива”). Помощни съставки за 100 мл ревоспирин: 1 мг мравчена киселина (неминуемо попада с капките), 10 мг сок от мента (дава добър ефект, затяга синусите).

Б2) “Ведрозовин”. Основна съставка: капките от борови клонки. Боровата вода е известно средство за промивки на очите. Помощни съставки за 100 мл: 1 мг борова смола за аромат, 1 с.л. боров мед за вкус (за вътрешна употреба само, в противен случай ще предизвикате пристигане на пълчищата от дворцовия пчелин). Прилага се външно (без помощни съставки) и вътрешно (за прочистване на вътрешното око).

Ефектът е тотално “проглеждане” на пострадалото създание, за осъзнаване на несправедливостите, които принцката половина може да причини и широко отваряне на очите му за намиране на друг обект на нежни чувства, по-добър и по-подходящ от предишния. Евентуално ефектът на тази течност може да се повиши ако последните (поддържащи) дози борова вода се събират заедно с някой друг, под склопа на достатъчно голямо борово растение ;)

Б3) “Вивалавидавин”. Основна съставка: водата, стичаща се в тих есенен ден по листата и узрелите гроздчета на дивите лози. Помощни съставки за 100 мл: сокът от 10 зърна, 1 с.л. карамел. Действието е общоукрепващо, тонизиращо, животовъзвръщащо (може би някой древен вещер се е възползвал от истината, намирана във виното).

На това място в рецептурника има бележка в полето: “Усилване на действието в комбинация с шоколад!”. Подозирам, че бележката е оставена от някой млад магьосник, който е бил поканен да спаси местната принцеса, но за беля взел, че неразумно се влюбил в нея! Така може би е решил да прибегне до една модификация на Вивалавидавин – да облицова животоспасяващите глътки в подходяща принцесешка опаковка :D

От тогава, този трик явно се е изплъзнал от страниците на Рецептурника и редовен номер на принцовете, които искат да направят принцесите си по-жизнени и усмихнати, е да им подаряват бонбони. Така че, принцеси! Дори и да усетите тръпчиво-ароматния гроздов привкус в бонбоните – няма страшно! Не е поредната доза разочарование, а скритата съставка, предназначена да ви върне усмивката. :D

15 Comments so far

 1. Дачи on February 4th, 2009

  Принцесите са загубени без ВЕЩероМАГьосниците си, да знаеш! :)
  :* :* :*

 2. Mari-ana on February 4th, 2009

  Знаех си, знаех си, знаех си!!! :) Друго си е, когато с тази работа се заема ВЕЩа принцеса с талант на МАГьосница (или пък си е принцеса-МАГьосница ;) ). Смятам да използвам всички описани Принцесешки цярове. :) Ще докладвам редовно за ефекта им. :D

 3. Geri on February 5th, 2009

  Иха, много се радвам, че вещерското войнство може да помогне. Стремежът на витаещите в двореца магически сили е да помогнат на принцесите (и на всички останали същества, пострадали от зловредни хрумвания, разочарования и обиди), да намерят отново път към светлината и вярата в себе си. Не е нужно всеки път някой принц да им се навърта наоколо и щастието на принцесешките създания да зависи само от него, нали? ;)

  Марианче, виж какво е написала Дачи – вещеромагьосници! ;) И си е права, да знаеш. Точно аз нямам ама нищо общо с принцесите. Едно време бях феичка, но в момента съм в трансформация към вещица, благодарение на самоучителя за вещици (курс за напреднали ;) ).

  Целувки! :* x 2

 4. Mari-ana on February 5th, 2009

  Аз ПЪК те виждам като принцеса. :) Може би си феичка трансформираща се във вещица, но с душа на принцеса. ;)
  Целувкииии :P

 5. Дачи on February 6th, 2009

  Гери, нещо си я омагьосала Марианка май ;)

 6. Mari-ana on February 6th, 2009

  Започна тя Дачи, с леки магийки още като се запознахме. Обаче на Нова година ми направи голяяяма магия. :) И така – омагьосана съм. ;)
  :D Вие двете, по различен начин, но с еднакъв ефект си ме омагьосвате перманентно. За мое щастие и късмет. :D

 7. Geri on February 7th, 2009

  @Дачи
  Хич не съм я даже – тя така си беше :D

  @Mari-ana
  Каква магия, че не се сещам!?! Даже и от едно вино пихме… да не каже някой, че съм забъркала някоя отварка :P

  :-***

 8. Mari-ana on February 7th, 2009

  Тц :) Не беше във виното. Магията беше зрителна и слухова(снимка и стих). Може за заблуда и в него да е имало, но без другите съставки не е въздействала на теб. ;)
  Най-силно ме омагьоса стиха. Надлежно докладвам за симптомите – сърцебиене, замайване, сълзи, усмивки, светкавица пред очите, гръм в главата. :P Още ми държи влага. ;)

 9. Geri on February 7th, 2009

  ОЩЕ?!?!?
  Ми да… нормално! След светкавици и гръмотевици обикновено следва изобилен порой, че и усмивка през сълзи = дъга! Всичко показва само, че .. хм, май съм объркала дозата на стихо-заклинанието. < :О

  Ми така е… като не съм се докопала още до друга една парцалива книга КОЗ (Кратък обзор на заклинанията) :D

 10. Mari-ana on February 8th, 2009

  Едва ли е нужно на теб да обяснявам мила ми, сладка, ВЕЩероМАГьоснице, с душа на принцеса. :)
  Има заклинания, които с малко думи действат като лятна буря – силна, зашеметяваща, пречистваща и просветляваща. И с точната доза, и в точното време! Ето това е майсторлък.! ;) Благодаря ти! Пак! :)

 11. anita on February 9th, 2009

  http://www.youtube.com/watch?v=rzpW7P83sb4&feature=related
  Обична моя малка ВЕЩероМАГоВАШеВЕЛИчество :***)

 12. Дачи on February 9th, 2009

  хехе, какъв кратък прякор ти излезе: ВЕЩ-МАГ-ВАШ-ВЕЛ :) хахахахха

 13. Geri on February 9th, 2009

  ВЕЩ-МАГ-ВАШ-ВЕЛ-MAE-ASHI-MAE-GERI (a.k.a. choku-geri) :D :D :D

  почти звучи като ЧИ-МИ-ДЖИ-МИ-ЧА-МИ-ДЖО-МИ :D

 14. Mari-ana on February 9th, 2009

  Тц :D Не е прякор. Ето какво е. ;)
  “Та, … в момент, в който принцесите или други царствени особи изпаднат в затруднение, последна помощ се търси в магическия свят. Как ли?! Когато се повторят няколко пъти сричките “маг” и “вещ”.”
  Сама си го казала ВЕЩероМАГьоснице, с душа на принцеса. :D Следващия път като изпадна в затруднение ще ги повтарям, докато не ме чуеш. ;)
  ВЕЩ МАГ ВЕЩ МАГ и пак… :lol:

 15. [...] Раздел #3: принцесешки цярове: [...]

Leave a reply