Есен и неговата рода

autumn leaf

“Ама, че странна работа! Обърка се света, омесиха се сезоните като латинките в лехата на баба ми! – мърмореше си тихо дребосъчето, докато лъкатушеше между купчинките опадала шума – До преди седмица виелици, а сега – тревата по-зелена от майската. Сухо стръкче няма къде да намериш, леглото да си застелеш!” Сякаш в потвърждение на думите му, една катеричка побърза да се докопа до отдавна забравена на един висок клон кърпа, превърнала се в парцал с рехави нишки. Щеше да и свърши идеална работа за зимната хралупа. Започна да го прави на кълбо и задърпа яростно.

катеричка се бори за матрак

Платът обаче не поддаде. Дребосъчето тъкмо се зачуди как да помогне, когато един силен и ясен глас едва не го събори:
- Остави, след още един дъжд ще се справи. Ама както си се зазяпал, ще видиш коренищата отблизо – Младежът беше толкова висок, че светлите му коси, стърчащи във всички посоки изглеждаха на фона на слънцето като спици на огромен чадър.

- Как се казваш, дребния?
- Аа-ахмм, Тупанкахон Седемнайсти-Дръмщайн – смутолеви малкото същество и подпъхна рехавия си бретон под гуглата – Всички ми викат Дръм, понеже … свиря в оркестъра на гномчетата на ударни. А вие кой сте, всъщност и как така ме виждате и можете да говорите езика ни?
- Гномче значи! Приятно ми е, аз съм Есен!

gold, gold acer

Дръм усети как очите му се уголемяват като бузите на жабоците преди вечерна спявка.
- Тоест,… как така Есен? Интересно са ви кръстили на сезона.
- Хич не са ме кръстили на сезона. Просто аз съм Сезона – младежът успя да се сгъне някак и седна на една купчина. Шумата приятно изхрупа под него като шепа чипс. Дръм го заразглежда внимателно. Цялото носле на момъка беше осеяно с рижави лунички. Толкова много, че сякаш си беше надянал червеникава клоунска маска. В косите му се бяха приземили елегантно няколко листа от бреза, които едва се различаваха на фона на рижаво-русите фандъци, поели всеки в своя си посока.

и пак кленове

- Ама вижте, има някаква грешка. Ние от преди 300 по 300 хиляди години си знаем в нашето царство, че Есента е една благовидна госпожа на средна възраст, с алени бузи, закръглена, усмихната… Не искам да кажа, че вие не сте ми симпатичен – гномчето запристъпва на късите си крачета, за малко да изтърве думата кльощав.
- Виж сега, мой човек! Това са едни бабини деветини, дето са ви учили вечер около огнището. Такава госпожа може да има, ама тя няма нищо общо с родата ми. Майка ми е Светлината, а баща ми не помня. Може да е бил Слънцето, може и да е бил някой облак.

luz divina

- Не знам защо всички се заблуждават и как може да си представите, че този сезон може да е жена, след като е толкова кротък, с постоянен и търпелив характер, благодатно мек и без съществени катаклизми, породени от непостоянния женски нрав!? По същия начин не може да се каже, че Пролет може да е някой мъж – в никакъв случай! – Есен възмутено тръсна глава.
- Ами знам ли, вярно че май имате право – гномчето откъсна една тревичка и започна да я върти между пръстите си. Винаги имаше нужда да го прави преди да пита нещо важно – Ами Зимата, тя… жена или мъж е?

snow pillow

Есен вдигна поглед към сияещото следобедно небе и очите му се озариха в златисти петънца от листата над главата му:
- Ех, приятелче! Ама и ти намери да питаш за Зимата в тоя разкошен следобед. Да ми разваляш настроението. Зимата е тъща ми!
- Ох – Дръм чак седна от изненада – Простете, ама хич не съм наясно с родословието ви.
- А, споко! Обичаме се с нея. Жена ми, Снежната царкиня, е голяма сладурка. Готви страхотно, особено сладки неща. Ние така се и намерихме с нея. Аз нали произвеждам много плодове, пък тя обича да вари сладко. Баба Зима кандиса много бързо да ни калеса, че току-виж и я отмъкнало Лятото и хич и няма да я види в Заледения дворец. Каквато е глезла има да обикаля от ол-инклузив на ол-инклузив!

Flamingo Grand, Albena

- Тъй, значи. Добре, де – на гномчето вече му беше станало безкрайно интересно, макар че последното не успя да вдене, но реши още да пита – А баба Марта тогава каква ви се пада?
- Хаха, ей, всички ли гномчета сте такива любопитни? Виж сега, сезоните сме само чеитирима. Но месеците са друга работа. Имаме си инкубатор, в който всяка година се залагат нови месеци. И в зависимост от погледа на Слънцето и Светлината, и от докосването на космическия Вятър, всеки месец се ражда различен. И всяка година е различен. Ти сега да не си мислиш, че март е винаги ухилената баба Марта с вързоп червено-бели конци. Нееее…

Пижо и Пенда

- Всяка година е различно. Миналата, примерно, взе че се излюпи… тъй де, прероди се март като един рошав тийнейджър. Със смъкнати дънки, суичър с качулка и като извади един спрей – зафърга сняг на парцали! После изяснихме, че след излюпването, системния на инкубатора го направил геймърче. Само Frozen Throne цъкал, за малко Пролетта изобщо да не може да си покаже носа.
- И какво правите в такива случаи? – попита Дръм
- Ами наложи се тъщата да яхне метлата и да ходи да си прибере недорасляка. Април беше един мазен, мазен принц… Излюпиха го с ускорител и по-висока температура. Така и не му поникна брада после.

в суматохата кестени...

- Хм, и всички месеци са все … различни? – продължаваше да недоумява гномчето, което усещаше, че всичко което в неговия род се знаеше за сезони и месеци се сгромолясва някъде вдън гора!
- Е, някои се прераждат в доста близки форми. Например лелите ми Августина и Септемврина, първи братовчедки на майка ми по майчина линия.

Дръм усети как започва да реди клечици, за да вдене оплетеното родословие на Есен.
- Те двете често си приличат – едни такива здрави, яки мадами! Загорели, напращели, винаги усмихнати, с гореща кръв. Като на едната не и стигне август да лудува, често залита и се впуска в приключения заедно с другата. Иде смях, иде слънце, вълни се плискат, грозде зрее… ех, живот на талази! – младежът разпери големите си ръце, загреба шумата и я пръсна над себе си.

dancing tree

Гномчето едва успя да се изрови от листата и да понамести килната се гугла, когато Есен го тупна с показалец по главичката:
- Такива ми ти работи, Дръмчо! Хайде, трябва да поемам, че имам и на други да разказвам, имам да проверявам една неприбрана царевица. Да оправям бакиите от ранния сняг на начумерения чичо Октомври, дето се пръкна тая година. За малко да ми обърка плановете!
- Тъкмо щях да попитам… тая година какво става с месеците – повдигна вежди Дръм – Нещо много топъл септември беше, пък после … този сняг.

първи сняг

- Я ми кажи, Дръмишвили, ти къде живееш?
- Ми къде… в Шарколес!
- А Шарколес къде се намира?
- Ами… в царство Нийделандия.
- Тъй тъй… И всички хора в Нийделандия щастливи ли са?
- Е, за хората не знам. Ние сме си добре гномчетата… Всяка вечер имаме забава, пеем, свирим. От време на време ме викат на бис, свиря им едно яко соло, “Пънкчушка” се казва…

чинелите на Дръм :)

- Супер! Малките човечета правилно вдяват, че за щастието не е нужно много. А ония хора, големите, дето минават сутрин през Шарколес? Щастливи ли са?
- Ами не знам, има и усмихнати. Например, има едно момиче, храни синигерите и все се усмихва – гномчето се ухили, после усмивката му помръкна – Ама онзи ден дори и тя изглеждаше някак тъжна.

- Ааа, видя ли сега! – Есен тържестуващо щракна с пръсти – Това е от управата на царството. Ръководството на Нийделандия е поверено на зарзавати. По едно време управляваха репи. Нали си чувал оная песен за зеленчуците, дето ряпата се смеела напук. И те така, вечно нахилени, всичко им е по мед и масло, зачервили бузките, ама… народът нещастен. Друг път начело са заставали марули – прости и зелени, без хал хабер как да се справят с ръководене на царство. Пък сега, Дръмбой, управляват тикви. Ти им говориш, те не отбират. Нищо не влиза вътре, ама и нищо добро не излиза. И не само това, ами и на хората главите взеха да одървеняват. А я си представи цяла Нийделандия в тикви и кратуни?!

тикви

Гномчето чак залитна, като си представи колко ли ще е тежко да има тиква вместо глава. Есен успя доста чевръсто за ръста си да се надигне, поотупа полепналите листа и се усмихна:
- Ей, затова, за да могат хората да са щастливи поне малко, шетам аз и пазя Слънцето да не си иде твърде бързо. Като не са случили на управници, поне да случат на време в моя сезон. Ако хората запазят топлината, ако в очите им винаги свети пламъчето на доброта и надежда, ще могат по-лесно да се справят с всички зарзавати. Хайде, до скоро, мъник! Пък дано и по-свестни плодове и зеленчуци поникнат в човешкия инкубатор. Някои честни, благи, меки и добри…
- Банани?! Дано не – хем чуждоземци, хем бързо се развалят – компетентно закима Дръм – До скоро, Есен! Радвам се, че се запознахме. Пък ако големите човеци искат да им помогнем, да им занесем печурки, а?…

7 Comments so far

 1. deni4ero on October 29th, 2011

  ей такава широка усмивка сътвори, ама къде ги намираш все да ти манекенстват така и с какво ги подкупваш тия дървета и листа? Или с Есен сте биз-бизе? А? И тоя Дръмшвили(ах, как обичам ирландското звучене) много сладък, беее …

 2. зори on October 29th, 2011

  Малиииии, т’ва го врътнА с вълшебната пръчица нали?
  Няма начин да не си спретнала магия – толкова бързо такива чудеса не се получават по стандартната процедура.
  Родата ме разби, а зеленчуците ми направиха на салата илюзиите. Само езда забележка имам. Кво са ти направили тиквите?! Толкова са яки кратуните. Кестенките като ги пекнеш, такава карамелена коричка правят, а от цигулките най-яките тиквеници стават. Иначе казано – тиквите са си тикви, а тиквеника ние си го правим ;)

 3. зори on October 29th, 2011

  и не “езда”, а “една” – Рошавото е виновно, че ме насмете :P

 4. gost on October 30th, 2011

  Зо, не знам дали си следила внимателно новините напоследък, ма, ако си, ще знаеш, че Гери си има доста солидна причина да иска да развърти мотиката из зеленчуковата градина…
  ПП: Тва, гномите, много клюкарски народ бе… :D

 5. Geri on October 30th, 2011

  @Лю
  Ха, така! Ей, такава усмивка искам винаги да сътворявам :D С тоз момък Есен се познаваме отдавна, ама едва сега се осмели да се покаже на светло.

  @Зо
  Аха, признавам си без бой – тук вече игра вълшебна … гъба (и пяната в банята, много удобно място за размисъл е) :P
  Считай колко гняв трябва да съм насъбрала в благата си душа, че да търкалям тикви из Шарколес – тихо място, пълно с вълшебства. Инак, нямам нищо против тиквите, стига да си седят дето им е мястото – в тавата, в буркана с рачел или между точените кори. А не на раменете на управниците.

  А пък сме търпелив народ, бре, да му се не види! Колко години все един и същ тиквеник ручаме и не ни омръзва :cry:

  @gost
  Мотика е малко – дикел искам! Един такъв инструмент с два яки зъба, прилича на челюст на саблезъб тигър. Използва се за основно преобръщане на почвата :D

  Гномчетата са ми много любим народ. Любопитството им е втора природа, а понеже са едно задружно семейство, няма как да не споделят клюки ;)

  Ще трябва да се порастърся из шумата за някой меланхоличен елф…

 6. gost on October 30th, 2011

  Бе, то и дикелът може да не помогне. Един трактор се пробва и не успя, ма то май беше, щото е раснал и работил в същото ТКЗС. Все пак са необходими крупни мерки.

 7. Geri on October 30th, 2011

  Ех, мечтиии! Gost, много хубаво четиво ми предложи, направо смайващо. Чета тези редове… “С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза” и все повече ми помръква слънцето. А би трябвало да не е така, да си кажа “Има надежда” :)

Leave a reply