Многоликата вълшебница #1

по пътя Доспат - Девин

Тази година някак твърде лесно успях да приема, че не ми се ходи на море. Може би защото последните няколко години подред ми идваха в повече суетнята, еднообразието на дните или миризмата на гьозлеметата, служеща за фон на поредния поп-фолк хит из нашето южно Черноморие. Този път съвсем целенасочено исках да избягам от него, да се предам в прегръдката на една Вълшебница, която от дълги години ме примамваше.

р. Въча при Девин

И така, няколко дни преди да поемем на път, обмислях внимателно маршрута. Из Родопите не бях ходила от поне 30-тина години, от времето на една училищна екскурзия. От тогава ми е останал споменът за пълзящия по серпентините на шосето автобус и октомврийската гора, ширнала се като гъста шевица в златно, охра, кафяво и рубинено. Седях, залепена за стъклото, и поглъщах магията с ококорени очи, забравила да дишам.

Тогава екскурзията беше до Смолян, затова и сега падна едно двуумене дали пак да не отидем там. Но в крайна сметка избрахме за базов лагер Девин. До Девин се стига по няколко различни начина, като най-бързо е през Пазарджик и Кричим. Ние се върнахме по този път, а на отиване минахме през Асеновград, за да се отбием и през Бачковския манастир.

под Бачковския манастир

Под манастира има платен паркинг, а пътят от него до входа на светата обител е превърнат в голямо тържище. Продава се какво ли не. От купища везани гюведжета, кристали, гердани, играчки, иконки, та до наредените батальони сладка от горски ягоди, боровинки, смокини и мед, от които има само един начин да се спасиш – с позорно бягство към чешмата, белким успееш незабелязано да преглътнеш.

грънци

кифли и сладка

Пак от онази екскурзия си спомнях една огромна райска ябълка в двора на манастира и една гигантска метасеквоя. Много се зарадвах, че все още са живи. В двора един чичо се опита доста забавно да ми забрани да снимам. Само “лични снимки, в близък план” можело. Панорамни на манастира – не! Чудесно, тъй да бъде! Я, веднага един модел, моля! Е, сега… съгласете се, няма как да трия фона на тази… панорама :lol:

манастирски двор

След Бачковския пътят се спуска на юг, всъщност се катери към Чепеларе и Пампорово. Изобщо, този път, макар и малко по-дълъг, на мен ми хареса повече. Изкачването е по-плавно, дърветата образуват трепкащ под слънцето пъстро-зелен тунел. Докато се усетиш и вече си се вдигнал над бука и си обгърнат от една от многото прегръдки на Западните Родопи. Скатовете са по-стръмни, а контурите им назъбени от гъстата гора. Царството на смърчовете – величествени, стройни, разперили многобройните си ръце с провесени ръкави, като тоги на прастари монаси.

Снежанка

Пампорово

Пампорово е останал в паметта ми от едно време с поляните, осеяни с цветя. С оживлението, с разходките, с горските ягоди покрай пътеките. Сега курортът беше тих и … значително по-застроен, отколкото си го спомнях. Преминахме доста бързо нататък. Следваше Широка Лъка.

везаните къщи

Това пътуване и изобщо, цялата седмица, беше едно фантастично преживяване! Само за едно нещо много съжалявам, а то е, че не се постарах да разбера защо, аджеба, има толкова много народ и задръстване по главната улица на Широка Лъка на 6-ти август?! И така… пропуснахме събора и надсвирването в Гела, за което после много, ама много ме беше яд :( Е, тогава не можах чак толкова да се ядосвам, понеже скоро след Широка Лъка подминахме разклоненията за две пещери, които няколко дни по-късно щяхме да обиколим (Дяволското гърло и Ягодинската) и скоро се спуснахме в Девин.

Девин

най-често срещаната обява :)

Изборът на Девин за “базов лагер” беше истинско попадение! Родното място на водата, която пие цяла България, се оказа много приятно градче. Отвсякъде е закътано с високи хълмове, което омекоти циклона от миналата седмица, изпотрошил дървета из Северна България, до 4-5 гръмотевици и кротък, но изобилен среднощен дъжд.

magic mist

Едва през последните 10-тина години Девин е по-популярен като курортен център. Изобилието на минерални извори е дало тласък за спа-туризма. Има няколко големи хотела, част от тях даже прекалено претенциозни за района. За всеобща радост има и значителен брой къщи за гости, като в една подобна отседнахме и ние. Хората са спокойни, усмихнати, къщите – спретнати, обсипани с цветя. За тази седмица, докато бяхме тук, не чух друга музика, освен мелодичното радио “Девин”, редуващо рок, българска музика, джаз, класика и автентичен фолклор от цяла България.

Главната

Няколко дни разпускахме, може да се каже – пасивно :) Още първия ден се юрнахме да търсим басейн. Първо, реших да обиколим басейните на хотелите. Е, след третата “локвичка”, в която лениво изпускаха равни количества въздух, пот и усмивки няколко лели със средно тегло, колкото на новородено китче, реших, че ще трябва да намерим т. нар. местност Струилица.

по Девинска река

В паяжината имаше няколко реклами на мястото, само че предупреждаваха “Питайте местните хора да ви упътят! Няма да го намерите!”. Нашите домакини само се засмяха като има казах какво съм прочела “Да, бе! Няма такова нещо! Тръгвате по ей, онзи път и все по него, покрай Завода! Където свършва пътя, там е комплекса”. Пътят в началото си беше нормален, после изведнъж се стесни.

по Девинска река

Навлязохме в едни дебри, от едната страна скалите и Девинска река, от другата – спретнати градинки, стърчащи притки с вит родопски боб, цъфнал в ярко оранжево-червено. И така близо 4 км, като преди това подминахме паркинга на Завода за бутилиране на минерална и изворна вода. Честно да ви кажа, от това пътуване съм преизпълнена с уважение към всички звена по веригата, доставящи водата до цяла България! Като видях камионите и тировете по какви невероятно трудни пътища минават от Завода до… примерно, Кричим или Асеновград!

големият басейн

И направо не ни се вярваше първия ден, че пътят изведнъж ще завърши с паркинг на входа на едно бижу. Струилица е чудесен комплекс с два минерални басейна (единият е детски, другият е с 25 м дължина, дълбочина 1.80 – 2.10 м), джакузи с температура над 36 градуса за екстремисти-термофили, съблекални и всичко необходимо за приятна почивка. Входната такса е 6 лв за възрастни. Плуваш, размазваш се от кеф, а обърнеш ли се по гръб – следиш играта на облаците над гората и канарите. Ако се беше намерил и някой да повреди радиото – щях да съм съвсем щастлива, защото само сладкия ромон на реката щеше да се чува, ама… няма пълно щастие :D

splash

Може да се каже, че основната ми почивка се състоеше в плуване. Няколко дни използвахме хубавото време за тотален релакс. Два дни шетахме из околията в посоки изток=югоизток и запад-югозапад, но за това ще стане дума в друга приказка, че тази и без това стана дълга, а мен ме е прихванала някаква ужасна хрема – ми то така е! Водата от басейна излиза явно… :)

Ако имате път към Девин, препоръчвам ви най-горещо – не се колебайте да останете! Мястото е чудесно за почивка, за разходка, и за вдъхновение ;)

(следва)

4 Comments so far

 1. Николай Цветков on August 16th, 2011

  И аз исках планина, ама ме замъкнаха на море. С невидимия фотоапарат ли снима в Бачковския манастир? Че отчетата много мрънкат като видят щракало. :mrgreen:

 2. deni4ero on August 16th, 2011

  Бях си подготвила цял набор от конско да ти чета, че си била на един хвърлей от нас и само чаках края … Накрая захвърлих и лекции, и чудо и се нахилих и аз с тебе … само ти завиждам за плуването, на мене не ми се удаде много-много …

 3. Geri on August 17th, 2011

  Коко, съжалявам, моето момче. Май не си бил достатъчно убедителен :D А отчета, слава богу, не видях! От онази екскурзия си спомням, че точно в този манастир всички отци гледаха (и изглеждаха) много страшно. Та ако някой такъв ми се беше намръщил насреща… щеше да ми потроши стъкларията :D

  Рошле, тоз хвърлей бая голем, бре :) А моят драйвър хич не слушаше какво му пръхтят камилите, та по този повод заобиколихме за Асеновград през Садово :lol: Всеки път имаме навигационни приключения, ама поне не ми е скучно.

  …плуването, на мене не ми се удаде много-много…
  Леле, чак такава ли ли гмеж беше в Големата локва тая година?! :P

 4. deni4ero on August 17th, 2011

  гмеж не беше, имах 15-килограмова раница, хваната за мене:)))

Leave a reply