Градината на феите: мъховете

Не знам дали и кога са се появили на бял свят приказките за феите и подобни на тях горски магически същества, но доста по-рано, благодатната ни планета е станала сцена, на която са се появявали какви ли не чудати създания. На феите, обаче, сигурно се дължи това особено тайнство, което ни обгръща като навлезем сред една широколистна гора. Този осезаем, проникващ навсякъде хлад, заедно с желанието да напуснеш пътеката и да обиколиш дънерите, поставил длан на топлата кора. С откритото под бука изворче, в чиято вода сякаш е разтворен пчелен восък… И с този дъх на влага, на опадала шума и гъби. Е, ако сте изпитвали подобно тайнство, значи сте посетили Градината на феите :)

Едни от най-крехките растения тук са мъховете. На фона на доста по-многобройните си братовчеди, семенните растения, които са и доста по-млади, мъховете са скромни, нямат пищни цветове, вкусни плодове или жужащи около тях опрашители. Но пък си имат интересен ‘вътрешен живот’, гарнирайки половото размножаване с безполово. На върха на женските и мъжки растения се развиват половите органи. Обаче, за да се осъществи успешната мисия по оставяне на здраво потомство е нужна … капка вода.

Веднъж прибрало на “топло” мъжкото его, връхчето на женското растение започва да се удължава и в края му се появява този симпатичен качулат израстък със звучното име калиптра. Различни по форма и големина, но винаги държеливи и упорити. Къде ли само не израстват и в какви ли не условия…

И как няма да издържа лед и пек, като в калиптрата са скрити безценните спори, от които прорастват новите растения. Мъховете нямат корени, а ризоиди, с които се прикрепват по скали, стени, дънери и навсякъде, където усетят влагата. Върху прорастъка се появяват мъжките и женски растения, които образуват мекия килим, подходящ както за игра на криеница на феите, така и за сутрешни уроци по бродерия с роса…

А докато си говорим за мъховете се оказа, че не знам някои любопитни неща. През Втората световна война мъховете са били използвани за първа помощ, слагали са ги върху раните като абсорбент. В Мексико пък ги използват за коледна украса, а в Англия – в производството на уиски ;)

Не ги подминавайте. Малкия свят винаги може да ви изненада, най-вече с красота.

3 Comments so far

 1. Дачи on November 21st, 2008

  Ама тая снимка си е моя, пък! Защо я слагаш без разрешение! Ти нали ми я подари, м? :)

  Всички снимки ми харесват, но последната… :) … си е моя :)

  И как само говориш за феи и …мъхове едновременно, ще рече човек, че “мъх” е мъжката фея, ама е с “х”, за да се различава от мъЖ…
  ;)

 2. Geri on November 21st, 2008

  А тя си е твоя и никой не може да ти я вземе. Ама си мислех, че като истинска принцеса на феите, с такава добра душа, няма начин да не искаш великодушно всички да и се порадват.

  Ха-хаа, леле, как се радвам на такова въображение! Представи си само! Феите си джиткат насам-натам, от китка на китка, а мъжо-мъховете им седят вкопани за някой скучен субстрат и сеят попържни и спори от яд… Чудддничко ;)

 3. Дачи on November 25th, 2008

  Ама аз давам да й се радват, само да не си помислят, че не е моя ;)

  за мъжо-мъховете: МИ ДА!

Leave a reply