На бяло сладко при щерката на зимата

01_FF_8288

Здравейте, скъпи приятели! Януари е, средата на зимата, студ и лед са сковали езерото в Шарколес, чашкодрян и дъб, смърч и липа, не смеят да помръднат, да изтръскат рехавата снежна завивка. Въпреки леда, синигерите си подмятат язвителни чирикания, на кой колко му е мутирал гласа през време на голямото зимно мълчание. А гномчетата са настроили пеленгаторите си по дънерите, че конкурсът за дочуване на първите стъпки на пролетта вече започна!

02_FF_PICT9115

С вас е репортерката на Шарко-Нюз, Дъботворка Форестър фон Клюкерсон! Днес сме поканени на гости при една ммммного специална дама! Както обичаше да отбелязва пра-прабаба ми Цинцифуция Кореняк фон Кестенова, “ще ми дойдеш на гости, на бяло сладко!”…

03_FF_pict7248

Та днес не случайно съм се навлякла така, даже под дънките нося чорапогащи (тип креп-найлон от ония едновремешните) и три-четвърти калцуни, че и под бодито има вълнен потник, отгоре поло и полар! Приличам на зелка за капама! :D Но не случайно, дами и господа, понеже днес сме на гости на щерката на Зимата – Снежната царкиня!

04_FF_pict9640

Излишно е да споменавам, че къщата е внушителна, снежна, основните темели са от стъблата на най-големите дъбове, а покрива е изцяло от естествени материи, короните на дърветата са сплели покров – абсолютно екологично-съобразен дом! Ооо, ето я и домакинята ни! Здравейте, Ваше Височество! Аз така нахълтах…

05_FF_pict7246

- Заповядайте, драга, радвам се, че идвате навреме! Оставете, следите ще ги помете снега, и без това днес съм забравила да поръся, баба пак ще се кара…
Ах, трудно ми е да опиша, скъпи читатели, колко снажна и красива е царкинята, облечена в сребристобели одежди, проблясващи като сняг на слънце, докато тя се суети да притвори портичката от борчета.

06_FF_PICT8963

- Колко сте мила! За нашите читатели ще е много любопитно, как минава денят ви? С какво се занимавате? Какви поръки е дала баба Зима, дълго ли ще сте с нас? Обилни ли ще са снеговете, ще се справят ли снегорините на ББ-Кинг и дали вече някой се е опитвал да (ви) прихваща снежинките във въздуха…
-Оохх, ама вие всички журналисти сте адски нетърпелив народ! Спокойно – размята дългите си бели ръкави Царкинята – и зимата ще е дълга, колкото трябва, а Снего-Рините-в-София ще станат даже повече, понеже ще решат, че с тях могат да прихващат и най-безшумните снежинки в Шарколес… Да оставим сега тези преходни неща, поканила съм ви да се порадвате на зимното сладкарско изкуство!

07_FF_pict9964

- Колко изумително! Драги зрители, около мен е такова изобилие от изящни и апетитни форми! Да, Ваше Височество, слушаме ви със затаен дъх (как иначе! слюнката ми замръзна направо!)
- Една от любимите ми рецепти е за приготвяне на сладка! Нали знаете как обожавам да намирам по дърветата и храстите най-самоотвержените плодчета, осмелили се да останат до последния дъх, свързани с майчиното дърво! Те са не само най-смели, но и най-сладки. Ето това, например, е любимото на баба сладко от трънкосливки!

08_FF_pict7445u

Приготвя се елементарно! Нужна е мека, влажна нощ, а като наближи утрото, рязко завъртате температурата на минус 7-8! Такова великолепие са тези захаросани плодчета, нали!

09_FF_IMG_9499

- А това какво е? Изглежда дори опасно!
- Оооо, това са захаросани пръчици! – с гордост отбелязва Царкинята, която от въодушевление дори леко е поруменяла! – И за тяхното приготвяне също се нуждаете от рязко намаляване на температурата, но за по-фини кристали, нощем трябва да поддържате влажност само около 86%.

10_FF_pict7441u

- Ами ако объркаме нещо и влажността е по-голяма?
- Няма страшно! – плесна с ръце девойката и от покрива се посипа снежен прах, пардон… по-вероятно да е било брашното, с което се замесват тези ювелирни изделия на зимната кулинария – Ако сте попрекалили с влажността, получавате така наречените захаросани пръчици “Гребенчето на Горгона”.

11_FF_9487

- Аххм, да, разбирам. Не, че имам нещо против митологичните герои, но… имате ли рецепти за напитки, нещо екзотично примерно?
- Ама разбира се!!! Само един оборот на южния вятър на max из тези ширини и имам за вас един специален коктейл! По-точно това е боле “Кишаса”, някъде е по-известно като коктейл “Лапавица”, но аз предпочитам първото име. По-изискано е, някак си, не намирате ли?

12_FF_pict0696u

- Няма да питам какво съдържа…
- Ама не, защо?! – прозрачносините очи се ококориха – Обикновено съдържа камъчета, всякакви видове сухи треви, папур, парченца кора от мандарина, пуканки, люспи от семки, изискано гарнирани с … различни по големина найлонови торбички. Много е разнообразна рецептата, ако поддържате по-високи температури следващите няколко дни, болето доста бързо се изчерпва.

13_FF_pict7518

- А това какво представлява? Колко изящно! Да не смее човек да го докосне…
- Това е специалитетът на кухнята ни – кейк “Рошавото мъхче”! Получава се от половин оборот на южния вятър, малко по-хладно от температурата за болето. Лек, ефирен, пухкав, много лесно трошлив при докосване.

14_FF_8468aa

15_FF_pict5699

… което ме подсеща пак за нещо сочно и пухкаво, което не е чак толкова трудно за правене. Това е съвсем тривиален сладкиш, не са ви необходими нито 8 яйца от сойка, нито специална температура. Просто оставяте тавите отвън, при 0 градуса, гъста покривка от бели облаци и voila! Реването “Пъртина” е пред вас!

16_FF_pict7408u

- Невероятно! А има ли нещо, което да можем да си приготвим и ние, обикновените домакини, в къщи?
- О, да! Трябва да имате затворен балкон, но от онези старите, облицовани с ръждясали винкели. Че тези новите, с дограма, за нищо не ги бива! Един кристал не мога да хванат като хората, само вода се лее! Та, на такъв стар балкон, можете да си спретнете пасти с глазура! Най-лесно се получава паста “Борче”, а ако сте по-голям майстор – пастичка “Охлюв”.

17_FF_pict7306u

- Великолепно! Ахмм, сега специално за нашата по-нежна и романтична аудитория (ох, не, не визирам главния оператор на Шарко-Нюз, който в момента се е заплеснал и снима захаросани пръчици). Да имате някоя рецепта за сладкиш за по-специални случаи? Така да се каже, по-емоционално въздействащ (да му се не види, много жега с тия калцуни, чак ми кондензираха ушите :oops: )?
- Ахх, вие, паааалавница! Не знам дали ще има ефект, но може да опитате някоя от тези специални близалки. Ето тази се нарича “Огледалцето на принцесата”..

18_FF_9388a

… а тази е “Драконова сълза”, или “Сълзата на ламята”, зависи кой ще я … консумира.

19_FF_pict0022u

Също така, за най-най-романтичните предлагам ето тези продукти на свежа, хладна нощ и утринен леден дъх. Специалните захаросани курабийки “Любовта ти разтопи ме!”

20_FF_pict5693

21_FF_pict7443u

- Ох, това е невероятно! Драги зрители и читатели! Мисля… да свършим до тук, че да дадем възможност на нашата мила домакиня да си довърши захаросаните вълшебства, преди баба и да ни е сварила, че и отвличаме вниманието! Това беше всичко от мен! Сладки поздрави от Шарколес и дома на Снежната Царкиня – Дъби Ф. фон Клюкерсон!

22_pict5700u

- Оф, ма се сгорещих с всичките си пластове… Зима-зима, ма колко да е зима! А и слънцето напече и е на път да оближе всичките курабийки, пък искам да си взема… Може ли да ми завиете от тези там, любовните, моля!…

И случайно да попитам, правите ли торти по поръчка, че едни приятели се чудят каква да си вземат за годишнината… Колко години ли? Ми само 5, ама забележителни!…

12 Comments so far

 1. зори on January 25th, 2011

  Само внимавай – да не ти залепне езикът по тия вкусотии (аз лично съм го постигала няколко пъти – много е неприятно ;) и после можеш само да се усмихваш, щото говоренето е трудно).
  И ти си била страшна репортерка, всичко си каза ледената дама. Ше зема да те номинирам за кулинарен блог на годината.

 2. deni4ero on January 25th, 2011

  ей, уникално диване си и ти :)

 3. Geri on January 25th, 2011

  Зори, ако утре успея да си навестя горичката, при тия температури, дето ги предричат, не само езикът ми и висулки по зъбите ще хвана :D

  Ше зема да те номинирам за кулинарен блог на годината
  Само ако докажеш, че си изчела всички останали (кулинарни ;) ) в блогосферата :lol:

  @deni4ero
  ахм, хем “уникално”, хем “и ти” :roll:
  за диване – съгласни са познаващите ме :D

 4. deni4ero on January 25th, 2011

  щото малко преди това прочетох едно друго гюл-ово диване …
  “секи си е уникален в дивотията си, не ме карай да обяснявам, нямам речниковия запас за това

 5. Geri on January 25th, 2011

  оохооохо, ТИ ли нямаш речник! еее, недей така, че и без туй кашлям, ще си търся дробчетата по монитора :lol:

  А инак, бъзиках се, бе, Рошав Сладкиш! Сетих се за другото диваненце :D

 6. deni4ero on January 25th, 2011

  казват, че дробчета по селски били много хубаво ястие … аз така или иначе никога нма да разбера.

  А, инак, и аз разбрах ‘хем тако, хем вако’, ма … :(

  Оправяй се бързо. И да знаеш – на студено не тича, щото се вдишва студен въздух и после боли гърло. Така че, ако пак те покани някоя самозвана царкиня (щот ний, царкините, се броим на едната ръка – аз, марчето, оная и другата), искай легитимация и НЕ ТИЧАЙ! Ще ти окапят ушите в тоя студ!

 7. зори on January 26th, 2011

  Оооо, милото ми репортерче е настинало. Никакво излизане! Никакво снимане! Никакво гости при снежни царкини! Задължително пребиваване в топли и уютни помещения, и искам ППЖ “Видове чай и лечебни напитки, разкарващи кашлица” – пиеш и снимаш ;)
  И после друго ППЖ – “Аз здрава и готова за щуротийки и магийки”
  А за кулинарния блог – гепи ме, нема начин :P

 8. Geri on January 26th, 2011

  Благодаря за топлата загриженост!!! :D
  Отчет за два дни и една нощ: по-добре съм! :D
  Изводи:
  1) като се кефиш на заскрежени клони и храсти – не се ухилвай широко, все пак е -12!

  2) избягвай автобус No. 76! освен ако не искаш да се пренесеш всред ледената епоха

  3) комбинацията 2 метакси + фервекс + 3 х 3 антистенокардина действа безотказно за повишаване на имунитета :P

  5) ееехеее, ма това насериозно ли с тез ППЖ-та или бъзик :roll:

 9. deni4ero on January 27th, 2011

  извинявам се за грубата намеса в сърдечния ви разговор, но метаксата от аптеката ли си я купи?

 10. Geri on January 27th, 2011

  така се оказа – чудех се защо рецептата ми завършва с 5 дзвездички

 11. deni4ero on January 27th, 2011

  аз, така или иначе, не знам какво е метакса, но ашколсун на аптекарите, че знаят.

 12. [...] Втечнена светлина Дъх на лозе, на пладне На цикади и напечена земя Допирa на топлo зрънце Следи от устни Аромат на слънце В глътка… metaxa [...]

Leave a reply