В града на приказките #8: чайки, патици и други ГБП

01_pict6599

Емблема за Женева е, разбира се, нейното езеро (Lac Leman). За него ще си говорим в един от следващите разкази, както и за възхитата ми от 140-метровия фонтан! Освен него, обаче, очарованието на езерото идва и от това, че то буквално кипи от живот!

02_pict6538

За няколко часа, прекарани около езерото, забелязах към 10 вида птици, които щъкаха, крещяха, пищяха, прелитаха, вадеха водорасли и треволяци от дъното, гмуркаха се, пощеха се на слънце, спяха или грациозно се носеха на синята повърхност.

03_pict6471j

Най-многобройни са тези палавници, речните чайки (нарича се още черноглава, или Larus ridibundus).

04_pict6476j

05_pict6479j

По това време на годината са в зимното си оперение. Изключително ловки, бързи като светкавици, припряни, кресливи, закачливи, способни да правят невероятни пируети и въздушни акробатики, за да се сдобият с някое лакомство.

06_pict6915

Измъкваха залците изпод човките на лебедите с ловкостта на джебчия на женския пазар. И същевременно си бранеха плячката с хъс и гръмко възмущение.

07_pict6948u

“Разкарай се от тук! Трохите са си мои, дебелак такъв!”

08_pict6963

Хората тук обожават да ги хранят, а … аз обожавам да присъствам на такива моменти. Гледката си струва ;)

09_pict6972

10_pict7643a

С такава скорост връхлитат, че обикновено ги целя абсолютно случайно и едва ли не “на автоматична стрелба”. После трия доволно количество снимки с развихрени пера :D А инак, като ги гледаш… кротки като агънца ;)

11_pict6487j

Следващият пернат обитател на езерото, който се среща много често, е немият лебед (Cygnus olor). Нали знаете, че обикновено съпругите на тях (предпочитат да) им казват ГБП ;)

12_pict6523j

За разлика от чайките, те се носят винаги изискано, за никъде не бързат, гледат пренебрежително от висотата на положението си на (набедени за) ненадминати красавци.

13_pict6497j

Да видите, обаче, как се опитват да ощипят някоя чайка или друго пиле, опитващо се да им вземе залчето. Дзверове! Ами… човещинка, глад :) Въпреки, че те всъщност са най-ухажваните птици тук.

14_pict6990j

Те затова чайките са свикнали да се борят, и с хитрост и ловкост да им измъкват хапките, докато белоснежковците гледат умно с изопнати шии. Но пък… красиви са си, спор няма :)

15_pict6563

16_pict6516j

Друга много красива птица, която аз лично за пръв път видях тук, е червеноклюната потапница (Netta rufina).

17_pict6519j

Водата е толкова чиста и прозрачна, че може да се види как се гмурка това чевръсто пиле и вади разни треволяци. Този е един напет мъжкар, който след като видя, че нямам намерение да го оставя на мира, реши да ми покаже мъжки характер…

18_pict6521j

Е, ако от мен се очакваше да захвърля раницата и Дейна, и да поразкърша крилца, не го дочака. Но пък аз търпеливо дочаках среща с ето това чудо :D

19_pict6508

Рядко се вижда толкова близо до хората, но явно в този град вълшебствата засягат и пернатите. Това е голям гмурец (Podiceps cristatus) – едно от моите любими пилета, не само орнитологически и естетически, ами … и от професионален интерес :D Досега всички гмурци, които са имали честта да ме видят…, са се гмуркали и офейквали по възможно най-светкавичния начин.

20_pict6509

Едни от най-многобройните птици в езерото са лиските (Fulica atra). Широко разпространена е и в България.

21_pict6638

Е, тук, настана една гонитба! Кой бяга, и за какво го гонят, и какво му беше наказанието, така и не се разбра. Но хвърча вода и перушина :)

22_pict6639u

От семейството на патиците, в езерото могат да се видят много зеленоглавки, фиш, бърнета, и нирци. Ето как двама юначаги (среден нирец или Mergus serrator) се борят за насъщния с вездесъщите малки речни чайки, разчитащи преди всичко на изненада и на принципа “на който човката е по-здрава” :)

23_pict7798a

По малките кейчета и островчета кацат да си сушат крилата корморани, а едно малко ято сиви гъски се бяха спрели да почиват – кротки, добродушни същества.

24_pict6699u

“Офф, няма ли кой да ми махне това перо!?! Ама,… ггеааагаааделичка ме!”

25_pict6708

Хехе, изморихте ли се? Хайде, да се отбием сега пак там, дето ви оставих миналия път. В северния край на ботаническата градина е отделен един кът за малко зоопаркче. Освен едно-две малки стада елени-лопатари и муфлони, имаше голямо изобилие от водоплаващи птици. Ето това черно великолепие, така и не разбрах как се казва, уви. Аз си я нарекох черната кралица :)

26_pict6286u

И тук пада голяма гълчава, плющят пера, водни пръски, грак, крясъци, подсвиркване. Всеки се бори за територия…

27_pict6289u

Ама в това малко езерце бяха събрали като за бал на най-красивите представители на патиците. Това е мъжкия на шилоопашатата патица (Anas acuta).

28_pict6350u

Имаше и двата вида на т. нар. горски патици. Ето го единия красавец, голямо дебнене падна, защото постоянно обикаляше ту на сянка, ту на слънце, разказа ми играта от връткане по копчетата. Каролинка (Aix sponsa).

29_pict6335u

А това е неговият братовчед, мандаринката (Aix galericulata)

30_pict6354u

После прочетох, че дори и в България се срещали и двата вида, макар че рядко могат да се видят по Черноморското крайбрежие. Характерно за тези патици е, че се чувстват добре и сред клоните на дърветата и предпочитат гористите участъци от поречията на реките. Ха, можели да излитат вертикално, което други ГБП не го могат. Същински ЯК 38! :D Но пернатите, които ме залепиха на парапета на езерцето за поне час, бяха ето тези “грозни” патета :D

31_pict6297

За майтап или не, тази година работата ми в Природонаучния музей в Женева беше изцяло посветена на паразитите на фламингото. Можех още часове да ги гледам и да им се радвам, а те можеха още безкрайно дълго да се къпят… Очевидно с огромно удоволствие…

32_pict6306u

И все с гръб към мен! Но от това тази огнено-водна феерия ни най-малко не губеше очарованието си :)

33_pict6301u

В целия свят има общо шест вида фламинги. Най-разпространеното и известно от тях е това – голямото розово фламинго (Phoenicopterus roseus).

Съвсем накрая, мисля да завърша с нещо, също много красиво…

34_pict6793u

Както се казва “Гъзарията иска жертви”. Беше успял да подхвръкне чак на покрива на една от къщурките, само и само да нагледа харема отвисоко. А други го правят по по-труден начин…

35_pict6806


… “Мъжете знаят защо” ;) До скоро!

(и още има! :D )

15 Comments so far

 1. зори on November 22nd, 2010

  Въобще не е честно, толкова много птичоци, аз сега как да си харесам някой – разсейвам се, таман се спрях на Джонатанчовците и ГБП-та,обачееее – потапница… кви са тия имена, бе хораааа,
  Не ги разбирам това учените, като почнат да ги лепят едни такива витиевати и баш на най-готините екземпляри – това е голям сладур, как може да му викнеш “Ей, червеноклюния потапник, виждам те, я ела тука по-близичко да те снимам, а така – застани в поза, изпъчи гърди, покажи човка!”
  За Podiceps cristatus даже няма да говора (не бях виждала, още цъкам).
  И просто не е честно – виртуален птичарник, а аз имам задачи – кой сега ще ме пази да не надничам през час-два, а?

 2. Geri on November 22nd, 2010

  Я! Това е нещо ново! А га мрънка за още ни рива?! Аз доволен :lol:

  Ще надничаш довечера, той птичарника няма да отлети, споко! И какво е това роптаене за имената. Не им ли отиват? :D

 3. deni4ero on November 22nd, 2010

  лелееееее … страхотно! Фаворит ми е розовото фламинго с крила в полет и гръб към фотографъра … Невероятно красиво е!

  и ‘хахаххахахаххаха’ за горния диалог :D

 4. Geri on November 22nd, 2010

  Ааа, да! Страхотни са, нищо че Дачи казва, че за грозни :D Ще пусна още няколко снимки, ама по-нататък, че тук нещо започнаха да реват, че много голем птичарник станало :P :*^2

 5. deni4ero on November 22nd, 2010

  е … в гръб не са грозни :P
  и кво иде да означава втората картинка след плезенето?

 6. Karl von und zu Gossinger on November 23rd, 2010

  Целувки, естествено, на квадрат.

  Но така ще да е за ползващите само Skype, макар че и там излиза същото ;)

  А снимки на шоколад ще има ли? Или ще си останем само с тези от миналата година? И с тези от следващата?

 7. Geri on November 23rd, 2010

  Лю, Herr Karl е прав, само че… целувките са всъщност две, за двете ви. Ама аз понеже не признавам разни “утвърдени” конвенции, си ги пиша на квадрат :D

  Herr Karl, закачате се неоснователно. Кое ви дава право да си мислите, че ползвам “само” Skype?!

  И не, на шоколад няма да има, много банално ;)

 8. зори on November 23rd, 2010

  Гери, може да е по-големичко постчето тоя път, ма аз си го изгледах вече няколко пъти. Ако няма да снимаш шоколадец или бира (щото мъжете знаели, защо)- нали обеща още птичарник, айде де, колко още трябва да чака човек да види некое ново пиле :P

 9. Geri on November 23rd, 2010

  хахаха, еей, ненаситна ламя такваз! :D
  Ама, още-то може да не е било за пиуе, пък… :roll:

 10. зори on November 23rd, 2010

  ох, добре, ти само го пусни нещото :)

 11. deni4ero on November 23rd, 2010

  ама, Хер Карл, аз ги видях целувките, но двойката ме обърка и реших, че е нква друга муцуна, пък съм неграмотно по емотиконите и за тва си питам :) Гери, ‘упрекът’, мисля, беше за мене. То е еясно, ти совен скайп, ползваш и фотоапарати :P :P :P
  И кво – немало шоколади, а? И бира, а? Ми щ’ти свалим табелата за сладкарница и ще ти отнемем разрешителното, докато не се поправиш :)

  как го правиш тоя номер с очите(картинката)?

 12. Geri on November 24th, 2010

  Лю, ето тук едно линкче, откъдето си взимам как се правят разни иконки с мърдащи очички ;)

  Хмм, това с разрешителното си беше закана та не знам, ще видим какво ще правим с поправителния :?

 13. deni4ero on November 24th, 2010

  аууууууу … много благодаря! Навеки нема дати се отнеме разрешителното! Никогда!

 14. [...] предишната приказка се разделихме при пърхащите птичета от [...]

 15. [...] В предишната приказка се разделихме при пърхащите птичета от езерцето на ботаническата градина. Време е да излезем от нея и да се опитаме да стигнем до истинското голямо Езеро. Поне картата обещаваше да има директен излаз до него през вратичка в оградата на градината. Е, тя беше заключена, но пък като се съобразих с принципа на моя шеф “Следвай посоката, а не дадена улица!” и ориентирайки се успешно по слънцето, поех посока югоизток, да търся начин да изляза на брега. Не след дълго попаднах в крайбрежния парк (около La Perle du Lac). Още щом се поразчисти пред погледа ми от разни административни сгради и короните на вездесъщите чинари и кленове, … просто онемях. [...]

Leave a reply