(и пак) В града на приказките #6

01_geneva_pict6437j

За изкушените да минават по 23-то авеню няма да е тайна, че пак отлетях от топлите, не толкова тихи, есенни дни в София, от вирусите, нападнали всички около мен и успели да докарат на половината домочадие пневмония. И от революционното настроение в работата ми (за което съжалявам, исках дейно да участвам и аз, но като гледам никой не ни… приема исканията и като се върна, революцията все още ще си продължава). Та, зарязах всичко това, яхнах метлата и ето ме пак, в любимия ми град на приказките – Женева.

02_geneva_pict5921u

За разлика от миналата година, когато изобщо не знаех какво да очаквам, този път … ха-ха, и този път, както се казва, не мина без изненади и то все положителни :D Ама да карам подред, май ще е най-добре, че голямо подскачане ще настане :)

03_geneva_pict5846u

Първата изненада дойде от доста по-удобното пътуване. Австрийските метли миналата година ми скъсаха нервите. Имаше закъснения, сняг валя, пък чаках да почистят возилото, на връщане за малко да си остана във Виена…

04_geneva_pict5855u

Този път – елегантност, комфорт и перфектен полет. Никакви luft-ове в системата, въпреки името. Ама и аз, егати вещичката! За друг път ще знам, че трябва да се пътува само с най-добрите! Отделно, че престоя в Мюнхен не го и усетих. Летището предлага разнообразие от местенца, магазини, безплатно кафе и чай, аквариуми за пушачите. Кога ли ще стане възможно да им се направят навсякъде такива аквариуми…

05_geneva_pict5864u

Естествено, опитах от всичко, без аквариумите, включително терминалите за 20-минутен свободен интернет, стараейки се да не липсвам на колеги и приятели :D А за два часа престой, Дейна си взе своето, целейки различни модели метли из площадката.

06_geneva_pict5852u

Никога не бях летяла от Мюнхен за Женева, но предполагах, че маршрутът специално (в моя чест) е разположен да премине над Женевското езеро, или както още е известно като Lac Léman. Когато изпълзяхме под облаците, първото което ме накара да направя, неприсъщи за дама (и невероятни за въсрастта ми) чупки в кръста, за да си извадя апарата от раницата, беше начеващата редица планини. Гъсти, остри, като натрошена бяла халва по заговезни.

07_geneva_pict5881u

Сръгах няколко пъти съседа, почти пъхайки глава между коляното му и пликчето с инструкции за безопасност, а на него и без това му беше тясно. Но в крайна сметка като видя, че измъквам апарат, сигурно повече се притесни за кънтящото в ефира предупреждение, че снишаваме за кацане и всички електронни устройства трябва да се изключат. Казаха го на поне три езика, та ако някоя блондеса (руса стюардеса) решеше да дойде да ми се накара, щях да пледирам, че Дейна е механична играчка.

08_geneva_pict5889u

А междувременно, ние си летяхме над Алпите и за пръв път ми се отдаде възможността да се насладя на гледката. Както после разбрах подробностите, първо сме летяли над т. нар. Бернски Алпи. Не след дълго изпод облаците изплува още нещо, което ми спря дъха (отварям скоба, че в това пътуване определено на няколко пъти оставах без дъх от видяната красота :) ).

09_geneva_pict5891u

Сред плавното снишаване от зъберите на Алпите, се появи гладката, кадифена повърхност на Женевското езеро. Завито отвсякъде с леки, провлачени облачета, под нас се простираше неговата източна, по-широка част (”Grand Lac”).

10_geneva_pict5893uu

Показаха се и градове отдолу. Може би това на горната снимка е Лозана, на северния бряг на Женевското езеро (ооо, да си кажем просто вляво ;) ). Полетът преминава над цялата северна дъга на езерото. Да се чудиш кое по-напред да гледаш! Съседът сумти, едно че нищо не вижда, защото съм се залепила на прозореца като муха на предно стъкло на мерцедес по магистралата. Освен това му е тясно… Ами да не си беше изяждал сандвича, пък!

11_geneva_pict5896u

Късмет или нещо друго, въпросният прозорец беше от съвсем вярната страна! Едва успях да си възстановя гръбнака от снимката на езерото и пред очите ми изгряха още, и още планини. Тази част от Алпите се нарича Chablais (Шабле, а, Дачи?). Разположени са между езерото и масива на Мон Блан. Най-добре се открояват седемте върха на масива Dents du Midi.

12_geneva_pict5898u

Плавно завихме на юг. Небесни палави дракончета започнаха да се състезават с нас, но къде ти – не можем изобщо да се мерим с пухкавата им хубост!

13_geneva_pict5897u

Е, вече сме почти в Женева. Трескаво започнах да търся капачки, да прибирам апарат, вода, палто, картата на града. Изсипахме се на летището, куфарът си ме позна безпрепятствено. На излизане от летището, да ви кажа ако пътувате насам, има един автомат за безплатни билетчета за района на цяла Женева в рамките на един час. Обичайното време да ви стигне, където и да отивате. Хм…, докато леко се отплесвам в спомени за скорощното ми пътуване до института, продължило час и половина, от които 2/3 на едно място, усещам, че пътеката към въпросния автомат е задръстена от здравеняк, с монголоидни (прабългарски почти) черти. Приближавам се, учтиво го моля да се отмести, а докато си комуникирам свойски с машината, той ме пита от тук ли съм. :D Не, не съм, но имам предимството да съм била веднъж вече под вълшебството на този град. Решавам да го упътя до гара Корнавин и в този миг, към нас се приближава една женщина и му казва “Ну, давай, пойдем!”. Е, и като им казах и да не се мъчат с английския, съвсем ми се зарадваха. “Да мы, без Вами, были бы совсем!…” Да, бее, после пак ще ми казват, че още не ми е завършила фейската трансформация!… Казахи :D

14_geneva_pict5899u

Е, стига толкова като за начало. Цяла седмица си прекарах в блажено свещенодействие над микроскопа и любимите червеи, вечерите – дъжд, и пак дъжд. Но… вчера и днес имах един от най-красивите уикенди в живота ми! За това – следващия път ;)

(следва продължение)

9 Comments so far

 1. зори on November 15th, 2010

  Още, още, ощееееееее!
  Ехаааааа, Ваше Вълшебничество яко се забавлява.
  Браво на Вас ;)

 2. Geri on November 16th, 2010

  Да, вчера и онзи ден забавлението и радостта ми бяха невероятни! Днес ми стигаше да прегледам родната преса и последните медийни изяви на El BBombista и … пада гребане назад, за да си върна усмивката.

  Но приказки и снимки ще има ;)

 3. зори on November 16th, 2010

  Споко, Ваше вълшебничество, нали знаете, че даже в най-приказните сюжети има лоши герои и разни гадости – важното е да се гребе и да се тренира усмихване ;)
  И … още, ощееее

 4. deni4ero on November 17th, 2010

  Ти па … шефа на фокусите ще се згембиш от некви новини?!??!!! Що за наглост си позволяваш … че па и да гребяла назад … талантлив майсторе, къде отиваш, еййй …

 5. DSdiva on November 17th, 2010

  Здравей, Гери, вълшебнице-скитнице, когато намериш време ела при мен за да си получиш наградата :P

 6. LeeAnn on November 17th, 2010

  Шабле, я, точно така, само дето не значи нищо, за разлика от “южни зъби”.

  Само да обясня: в английската уикипедия Dents du Midi не е преведено правилно. midi с малка буква означава “средата на деня”, “пладне”, но с голяма буква, както е тук, означава Южен, нещо, което е в южната част на друго нещо – т.е. тези върхове са в Южна Швейцария. Нали? :)

 7. Geri on November 18th, 2010

  @deni4ero
  Виноват! Yes, sir! Взимам се в ръце и се вдигам високо :D

  @DSdiva
  Я! Пак ли раздаваш награди? Мисли му ако са някои от твоите умопомрачаващи вкусотии! :)

  @LeeAnn
  Дач, благодаря много за детайлите! Хаха, верно че смешно са го превели, “The Teeth of Mid-day” на мен ми звучи като “Озъбване по пладне”. Аз някак си го превеждах като “Средните зъби” :) А те, мда, в Южна Швейцария са си.

 8. LaSombra on January 3rd, 2013

  Много хубав разказ и много хубави снимки. Само дето “Луфтханза” са немски, а не австрийски метли :D

 9. Geri on January 3rd, 2013

  Благодаря за топлите думи! :D
  Абсолютно правилно, немски са. Ама в текста иде реч за моите горчиви спомени от австрийските авиолинии през 2009-та, които са си … баш “метли” :D

  Немските са перфектни (засега :) )!

Leave a reply