Песента на търкулнатите камъчета

01_kepa_pict7050a

В стаята е тихо… все още. Един слънчев лъч е избягал от залеза, който му се е видял безинтересен, промъкнал се е през завесите и заплита ореол около палавите кичури, които все успяват да се измъкнат от диадемата.

02_kepa_PICT7183

Тя е сама, разчистила е креслата и ниската масичка в сенчестия ъгъл на хола. Благоговейно пуска старата Rigonda, която свойски отвръща с монотонно бръмчене. Пак трябва да нагласи игличката, не и трябва прескачане. Не и сега, не и точно с това! И без друго ей, сега ще отеснее въздуха от подскокливите ноти. Как започва един танц?… С лекото пращене на игличката или просто с първия звук. Тя повдига ръце, завърта се плавно… Усмивка… И полет!

03_pict4710j

Няма завеси, няма стени. Стелят се хълмовете, с цвета на зной и жътва, поемат сенките на облаците в пазвите си. А тя дори не забелязва шарките им, рее се погледът и далеч, далеч отвъд. Търси Реката, мостчетата по нея, направени с обелени брезови дънери… Някъде там остана част от цвета на очите и. В нечии други…

04_kepa_PICT4961

Връща се назад, към Реката! Търси нещо над извиващите се край камъните мокри плитки. Реката пази спомена за смеха ни, за цвета на загорелите ни ръце, потопени в плитчините, в търсене на камъчета. Особени такива, не съвършени, като тези, които може да одялат вълните на морето. Някак по-твърди, сякаш по-древни, изтръгнати с повече мъка от скалата, но и с повече любов отгледани във водите на Реката. С полепнали по тях мамарци, които татко събираше за стръв, като ходеше на риба…

05_kepa_pict3436u

Цяло лято живеехме с тази Река, с брегове обрасли в цикламено-розовите цветове на един храст, на който така и не узнах името му… Пеят ли камъчетата? Всяко едно може и да е мълчаливо и да ти изглежда гранитено-начумерено, до момента, в който ги събереш в шепа. Потъркват се едно друго, потракват, подрънкват, похрускват с прашинки изсъхнала тиня.

Колко събира една шепа? На голям човек сигурно много – ехей, за цяла колибка! И колко дълго ги събираме – цял един живот! Камъче по камъче. Мъдрост, болка, радост. Някои гладко заоблени, други – с режещи ръбове, от които ни остават белези с формите на ледени рисунки по стъкло. Така е добре – нека такива следи да оставят ледените камъчета. Поне знаеш, че пролетната Река може да ги отнесе. Да заличи всичко в пенливите си води. И сред песента им, хиляди бълбукащи мехурчета да ти подсказват за танца на търкулнатите камъчета.

06_kepa_pict0721

А колко камъчета събира детската шепичка? Едно, двенки, после?… “ами, трябва да изпусна едното, за да хвана друго, май-май”… Та, колко ли? Колкото да може да ги търкулне с разперени пръстчета, да светне въздуха от скоклив смях и още по-палаво подскачащи камъчета

07_kepa_pict0174u

…Тя танцува, върти се унесено, като вихър! Няколко завъртания и над Реката вече е есен. Тази нощ я е посетил вятъра. Всяка есен има само един такъв вятър, изневиделишкия! Не този, дето носи тежките дъждовни облаци, които насмоляват небето и запечатват слънцето за цял ноември. А онзи, който съблича прясно жълтите листа и ги върти, върти във вихрушка.

08_kepa_PICT7576

Един е звукът, когато падат върху тревата. Въздъхват тихо и замират. А съвсем друг, когато Реката ги улови. Въртят ги неудържимо бързеите, водата неспирно променя цвета им, шепне им, подхвърлят ги меко тинестите камъни… Ех, игра на светлини!

09_kepa_5666

Усмивка се разлива в ъгълчетата на притворените и клепачи. Вече е далеч напред, Реката е разляла нашироко водите на зрелостта си. Дълбините и отдавна са омекотили бълбукането на палавите и камъчета, и бърборенето на бързеите. От единия бряг не се вижда другия… Тя лети над водите, изглеждащи така успокоени и умиротворени, и само подскоците на малките вълнички, преминаващи по течението, като неудържими тръпки в тялото, връхлитащи от скъп спомен, подсказват, че някъде там, под оглеждащото се небе, тупти песента на търкулнатите камъчета

10_kepa_pict3424u

Последните звуци секват така, както с подскок са започнали. Но тя не бърза да отвори очи. Все още вихрени шарки замъгляват взора. Все още потрепват ръцете като избягали пера след ято жерави. Усмивката и не пуска да избяга слънчевия лъч, който все още припламва в косите и, като лунна пътека над лагуната, приютила песента на Реката… Тя винаги намира своето море.

Kepa_Junkera_-_Bilbao

П.П. … полетът над Реката ще продължи – заедно с Kepa Junkera.

17 Comments so far

 1. Николай Цветков on September 25th, 2010

  Отраженията във водата са ми любимите. :-)

 2. зори on September 25th, 2010

  Много си лоша – сега снимки ли да гледам, да чета ли, да слушам ли!!!!
  А по-кротко – не всеки има твоите възможности.
  Ааааааааааааа.
  кАмиченцата си ги бива, Вълшебнице, всичките ;)

 3. deni4ero on September 26th, 2010

  И аз като Коко …
  И аз като Зори …

 4. Geri on September 26th, 2010

  Отраженията са с особен заряд. Търсим се някак взаимно с тях, може би защото ми утоляват глада за акварел и четки :)

  Ааа, най-сетне разбрахте, че съм лоша! Ама на вас ли сега да обяснявам, как се възприема такова нещо – четеш, като стигнеш тубата, пускаш я в друго място да свири, а на фона на музиката, продължаваш да потъваш в картините. Елементарно! ;)

  btw, текстът така и е създаден – под въздействието на любимия ми албум “Bilbao 0:00h” :D

 5. зори on September 26th, 2010

  - Елементарно – каза тя.
  Иди и обяснявай, че простосмъртните лесно се разсейват – зазяпат се тука, заслушат се там и… :P

 6. Geri on September 26th, 2010

  Нищо ви няма. Този постинг е специално за романтици, така че – ще се справите ;)

 7. зори on September 26th, 2010

  Аууу, а разшири малко аудиторията – не всички са романтици :P

 8. Geri on September 26th, 2010

  амии, значи им е ред и им се пада да станат :lol: (евентуално)

 9. зори on September 26th, 2010

  Е, нали ти казах, че не си цвете,зорлем ше набуташ хората да се мъчат да стават :P

 10. Geri on September 26th, 2010

  Да се мъчат, казваш… е, именно де! Как без душевни терзания – романтик! ;)

 11. deni4ero on September 26th, 2010

  още един кандидат за неромантик, а, Гери :D

 12. Geri on September 26th, 2010

  а, едва ли ;) по-скоро иска да провокира нещо, ама каузата е утрепана по подразбиране :D

 13. deni4ero on September 26th, 2010

  хахахха … поне за едно нема да си дърпат плитките с Ник.

 14. Geri on September 26th, 2010

  та, кое е то, викаш? :D

 15. deni4ero on September 27th, 2010

  и двамата, явно, се бутат да не са романтици … ски как ти се хващам и се обяснявам, ама нали си ми слабост :) ))))))))

 16. deni4ero on September 27th, 2010

  но последните листа как елегантно плуват и с какъв финес си повдигат крачетата, за да мине водата с все балончета … страхотна е! Аха-аха и да се разплиска …

 17. Geri on September 27th, 2010

  ааа, я виж как добре, че попитах – как инак да разбера, че съм ти слабост :) )))))

  Не знам къде се бутат и какво си дърпат, ама щом ги влече :) За мен тия определения хич не са еднозначни – зависи от настроението.

  Еее, тези листенца и на мен са ми слабост. Много величествени изглеждат, ама то май заради сърцевидната им форма (каза доказания романтик :lol: )

Leave a reply