Ахтопол #2: сцената

01_pict4084u

Тук залезът рядко оставя слънцето да намокри косите си. Плавният хълбок на полегналия на ръката си хълм, потопил длан в топлия залив, услужливо му предлага покоя над твърда земя.

02_pict4178u

В края на деня идва вятъра. Онзи особен вятър, който го има само тук, горе, по високия ръб на скалите. Подвива клоните на смокинята с оредели листа, бръсва загорелите и изпръхнали страни със ситни капчици и сресва косите с прическата на дивите треви.

03_pict4082u

Преди да полети надолу погледа, да проследи фините линии, които вятърът чертае с писец по водното огледало, пред нас е сцената. Няма я бляскавата суетня, съпровождаща оттеглянето на Голямото кълбо. Спусната е завесата в медено-бакърен цвят, меко преливаща в спомен за синева.

04_pict4196u

Актьорите прииждат! Реят се срещу вятъра притихнали. Други пропълзяват и позлатени антени проблясват за миг. Трети разтварят пръсти да уловят прохладния полъх и нашепват реплики, научени още през пролетта.

05_pict4105u

“Още сме живи! Още е лято!” – изплъзва се шепот на отронени тичинки, пропуснали мига да заловят някоя мъхната пчела. А пчелите заспиват по залез…

06_pict4180

Солово гласче извисява доволен цвъркот на подранил щурец. И сам войнът… Но знае, че другите са там, около него. И в пазвите на всеки клас тупти надеждата – материята, в която са се преродили слънчевите лъчи и извлечените дълбоко изпод скалите оскъдни капки, кътани цяло лято от вечно жадния суховей.

07_pict4270u

“Хубаво е да сме заедно!” – докосват се с любов. Потриват осили в съвършен танц тези, същите, които с утрото пак ще трептят да уловят първи капката роса в пазвата си. Всеки е различен, един с бодли, друг е с нежно стъбълце. Един е в разцвета на първата си младост, друг – с обрулени класове…

08_pict4274u

Различни са, а сцената е една, всеки е актьор, всеки има роля на бакърения фон. И всички заедно – най-важният актьор на сцената-живот. “Хубаво е да сме заедно!” … Хубаво е, когато представлението завършва с прегръдка…

4 Comments so far

 1. Зори on August 30th, 2010

  Добре дошла обратно в нета, чайко Гери!
  Хубаво е, че се върна и е хубаво представлението да продължи…
  Още!
  Моля!
  Чудесни са:)

 2. DSdiva on August 30th, 2010

  Не знам дали хората, живеещи покрай “голямата вода” могат да оценят романтиката там така, както ние, далече от нея?
  Прекрасни снимки, Гери!

 3. deni4ero on August 30th, 2010

  идея си нямаш какво усилие на волята проявих да прочета почти всички думички и да вникна в тях, гледайки … не знам как да го кажа … всичко ми се струва слабо – прелест, великолепие, очарование, съвършенство … тва е думата … съвършенство!
  10u my dear! (bow down)

 4. Geri on August 31st, 2010

  Добре заварила, сладурки! :D

  Хем ми се щеше да не се връщам, ама хем пък… от дома по-хубаво си няма :D

  Това, обаче, не пречи да си връщаме романтиката, където и да е тя – всеки може да я чувства в най-различни неща. Някои в залезите, други… в изискано наредената маса за вечеря. Разнообразието е съвършенство.

  Лю, пак съм дала, значи, моя скромен принос в закаляване на волята ти. Ама накъде повече да я закаляваш, Рошаво Съкровище такова! :***)
  А на мен пък какво усилие ми костваше да си озаптя развихрените мисли, дето са се оплели все още като … топка от онези кафяви, нишковидни водорасли, дето последни отмахнах от проснатите хавлии на балкона…

Leave a reply