За любовта


“Любовта не ви дава нищо освен себе си и не черпи от никого освен от себе си. Любовта не обсебва, но и не иска да я обсебят. Защото на любовта и стига любовта.”
/Халил Джубран/

01_love_4700

Изглежда толкова ясно казано, така простичко и лесно разбираемо. С едно условие – разбираш го, когато вече не си влюбен. Инак, по принцип, няма рецепти за влюбване, нито обща клинична картина на страстта, или панацея за лекуване от любовна мъка. Всеки сам го изпитва, минава през всички етапи. Единствено тя, любовта, е и наслада и страдание, с които всеки е длъжен да се справи чрез самолечение.

За нея няма профилактика, нито карантина. Разпространява се по различни пътища, дори напоследък става възможно да ви хване и без визуален контакт! Идва ненадейно, покосява светкавично и дори инкубационният и период не е установено колко трае. Някои започват да усещат онова жегване под лъжичката като си помислят за любимия, само няколко дни след първата среща. При други се изисква много по-дълъг период на напасване на плочките на пъзела, една по една, с търсене на съвпадащите изрезки, вкусове, възприятия, емоции, докато накрая пак паднете в плен.

А плен ли е любовта? Определено има такъв елемент, доколкото мислите ви, ежедневието, желанията се вихрят около един обект, с центробежната сила на торнадо, от което няма друг път на измъкване, освен да се оставите да ви завлече до самия му буреносен връх.

02_love

Какво ли няма само в окото на циклона! Пожари и вулкани, заслепяващи светкавици, енергиен разряд, за който не сме и предполагали, че можем да произведем. Правим неща, за които не подозираме, че сме били способни. И така лека-полека, неусетно се променяме. Научаваме се да харесваме неща, които другия обича. Разширяваме кръгозора си, или увличаме и любимия с нас, разтваряме се за света, намираме красота, където не сме я виждали преди.

В този случай, любовта е и приятелство. Защото не е само негата в телата ни, нито устните изпиващи, които ни сливат. Остава съпреживяното, мислите, споделената радост, еднаквата посока на погледите. Ако ги няма тези частички, пъзелът би се разпаднал.

03_love_pict0794u

Поддава ли се любовта на мерки и теглилки? “Много те обичам!” – хм, това никога не съм го разбирала. Или обичаш, или не. Но какви странни везни си имаме вградени в нас! Винаги разбираш, ако те обичат по-малко, отколкото ти обичаш. И боли. Малцина са щастливците, които могат да приемат това и да продължат напред. Не всички обичат еднакво, не всеки може да забрави напълно егото си и да се отдаде изцяло. Още по-малко са тези, които осъзнават, че никой не иска от тях толкова много, не желае такова отписване на собственото “аз”. Защо така лесно усещаме, че любимият ни обича по-малко, а не разбираме, че погледнато от другата страна, всъщност нашата любов идва в повече? Няма по-болезнено от това обсебващо чувство, което може да завърши само по един начин – с изтляване на другия. Уви, и това се научава след преболедуване, при това трудно.

04_love_pict8097а

А колко дълго трае любовта? Със сигурност не много, инак… как бихме живели все в такова състояние на еуфория, наострили сетива в една точка, превърнала се в смисъл на съществуването ни. Бегбеде казва най-много три години. Е, всеки сам знае, но … при всички случаи, природата ни е дала сили да я преживеем. :D Да приемем метаморфозите и, някои по-леко, други – с болка. Любовта метаморфозира под форма на многолъча звезда. Колкото човешки двойки, толкова лъчи.

Най-благоприятният лъч е този на обичта и приятелството, в което топлината и нежността са се запазили. И нуждата да бъдеш различен, да изненадваш, да намираш все още непознати кътчета в душата на другия, прави лъчите плътни, ярки и чезнещи почти в безкрая. Топла камина след слънчеви протуберанси и начало на нови звезди.

05_love_pict0783u

Други лъчи са резултат от мощни изригвания, но изтъняват много бързо, докато изчезнат в безвъзвратна раздяла. Дали защото грешките са непростими, болките – умопомрачителни, но следва търсене (и намиране) на недостатъците в другия, едно проглеждане сякаш, дори открита омраза. В окото на циклона, градушка е очукала лъскавата обвивка, и останалото е далеч от всякакво напасване на пъзела. Болезнено, но не и нелечимо. Остава, обаче, траен имунитет.

Някъде там, от звездата започват и се губят всякакви лъчеви варианти от уважение, потребност, поносимост, за да стигне накрая до бледите лъчи на безразличието. Понякога прекъсват, понякога са непоносимо дълги и само звездния прах знае къде водят техните разсейки и откъде ли черпят светлина, за да продължават съществуването си.

Предполагам от други звезди, от които лъчите… пак на приятелството, ги захранват. Най-много са тези лъчи в нашата галактика на човешки взаимоотношения. Те изграждат мостовете, по които се плъзват нашите въпроси, проблясват и се преплитат споделени мигове. От тях се раждат кометите на щастието и в тяхната топлина изгарят ръбатите и застрашителни астероиди по пътя ни.

06_love_pict0817u

Дали слънцето ми прегря днес светодиодите (та сега само звездички виждам) или защото вече се роди (по кръщелно свидетелство ;) ) Пролетта, но тези медико-астрологични мисли ми се пораждат май винаги в края на март. Тогава ми се превърта брояча и все си мисля за съзвездията в моя живот. За това, че многоцветието и топлината на лъчите от приятелството изпълват живота ми с радост…

Освен “Честита Пролет!”, пожелавам ви да се влюбвате, но и да умеете да обичате, да намерите приятеля в любимия. Слънцето може и да е единствено (нали казват, че истинската любов е единствена), но нито едно небе не може без лъчите на звездите. Особено пролетното! :)

7 Comments so far

 1. vilford on March 22nd, 2010

  :) ))))
  Гери, в твое лице медицината е изгубила страхотен диагностик. Направо го разнищи това “заболяване”.

  Честита пролет и на теб!

  Предпоследната снимка и есенните листа във водата са чудесни! :)

 2. Geri on March 22nd, 2010

  Диагностик може, ама не и терапевт, че обикновено за лекуване от любовно разочарование препоръчвам засилена физическа активност за освежаване на интериора, т.е. основен ремонт. След шпакловки, вар, латекс и аромат на безир, направо си като нов! :D

  Благодаря, Вил, усмихната пролет и на теб!
  Вярвам, че рано или късно блогчето ти пак ще разцъфне, пролет е… ;)

 3. deni4ero on March 22nd, 2010

  На тебе да не ти е поставено есе по темата, бре, Фейо? Човек ще рече, че се бориш за шестица. Докато четях, те виждах как посочваш с показалката, изправена пред дъската и обясняваш … леко похъмкваш, ама изкара шест накрая :)

 4. Geri on March 22nd, 2010

  хахаха, ееей, значии… пак ме сбара по кюлоти! :D

  Може па да се готвя за матура… ;)

  Ама май е заради едни лирични отклонения, дето чета из мрежата. А и синчето ги пише едни, милувни (имам разрешение за публикуване, скоро ще пусна ;) ).

  П.П. ааахм, моля да се спазва класификацията. Фея е Деничето, аз съм ФПЮТ (Фея в Пост-Ювенилна Трансформация)

 5. Mari-ana on March 22nd, 2010

  :lol: Заливам се от смях на коментарите ви. :lol:
  Тъкмо се бях унесла по вълните на любовта в поста и вие – диагностика, заболяване, основен ремонт, училище, есета и показалки. Отказахте ме от романтично-мечтателно-съзерцателният ми коментар и се включвам във вашата игра. :P
  Мила ми ФПЮТ, продължавай с изследване, анализиране и структуриране на симптомите на заболяването. ;) С нетърпение ще очаквам редовно да ни показваш резултатите от усърдната ти работа с показалка в ръка. :D
  А аз ще се запознавам отблизо с прекрасните ти разработки (в думи и снимки) и след три години ще се включа като терапевт на въпросното заболяване, надявам се. ;)

  Честита Пролет, Гери! Нека лъчите на звездите ти носят щастливи мигове, мечти и много любов! :)
  Прекрасни думи и снимки! Благодаря ти! Ти си знаеш защо. ;)

  П.П. И нали не си забравила, че Слънцето е звезда?! Според мен е въпрос на разстояние. ;)

 6. Ясмина on March 22nd, 2010

  като се замисля, всичките ми влюбвания са пролетни :) )))

 7. Geri on March 22nd, 2010

  Вожде, как си я представяш ти тая работа, да оставим да се разпищолят разни романтични отнасяния и съзерцания в ранна пролет! И без море наоколо?! ;)

  Пък дали ще продължавам с показалката, трудно ще е, да знаеш. Тя, тая работа така става – малки феички с вълшебни пръчици, после ФПЮТ с показалки, след това – маршалски жезъл, и последен етап – метла. :D

  Ведра и красива пролет и на теб, Мари! Ххеехе, това за Слънцето ми хареса много… тъкмо да си въобразиш, че си много близко до него и ти опърли веждите :D

  @Ясмина
  друго си е – да кипнат соковете! ;)
  Моите пък някак си все през есента започват. Сигурно защото през пролетта съм като замаяна, цялата се разтварям за нея, няма място за никой друг :D

Leave a reply