В прегръдката на нощта

01_noire_pict9172u

Рядкост са дните, в които часовете ни стигат. Все ни се иска в препускането си да можем да разтеглим нишките на светлината, още час, още минута само, за да довършим всичко намислено. И си знаем, че е невъзможна тази благодат, че природата ненапразно не ни го позволява, защото така и така, времето все няма да ни е достатъчно. Колкото и да се взираме подир слънцето, Тя е на ход. Нейно е времето в следващите часове и ние, заедно с него.

02_noire_PICT6041

Робата и е различна на цвят, целувката и – ту галеща, с аромат на липи, ту хапеща ледено, завихряйки дима от дъха ни, докато някой закъснял автобус търси път към дома, а зад стъклата, с дири от стопил се преди седмица сняг, препускат подир следите си светлините на града.

03_noire_pict9439u

Като се замисля, колко спокойна беше Нощта в детството ми!… Спускаше се всяка вечер от изток, с прелета на орляк скорци, с воал, който бавно намяташе над залеза, и който все и беше късичък. Та полека-лека, пак така от изток, започваше да се оголва тъмната и снага, и да надничат многолъчите бенки по кожата и – сияйни, примигващо закачливи.

04_noire_PICT8307

Нощта в града има особено очарование. Тя не бърза. Знае, че в един миг всичката тази глъч ще застине, всички пак ще сме в прегръдката и. И само уплашените триоки светофари ще кръстосват шпаги по нощните улици със самотните таксита.

05_noire_pict9433u

В града звездите изгряват по улиците, на всяко кръстовище. Като бях малка много обичах да се връщаме късно вечер от някое гостуване. Гледах светлините на лампите и на колите с присвити очи – така ми изглеждаха като многолъчи звезди. Колко пъти съм се удряла в дуварите и стълбовете на лампите! :) А когато нощта е влажна, по мокрия асфалт някой също се заиграва да поръси звезди, ситни като трохи от престояли бишкоти. Стига да си достатъчно непорастнал да се загледаш :)

06_noire_pict9435u

Порастеш ли, нощта започва да ти липсва. Лека полека започваш да откъсваш от нея минути, часове. Тези, които са ти отредени да си в нейната власт, в прегръдката и, само с нея или заедно със споделената нежност, която съдбата ти е избрала. Придърпваш черния воал, заблуждавайки се, че така денят ти е спечелил още час, два или повече. Прикриваш се зад заблуждаващата магия на светлината, появила се още с първата искрица огън, та чак до неона, оплел с нишките си града.

07_noire_3334

А колко по-лесно е да не се заблуждаваме, че денят ни расте, а просто да оставим загадката на тъмнината да ни води. Сенките, в които дърветата оживяват в причудливи силуети, теменуженият мрак, в който всяка къща придобива лице с по няколко ококорени, правоъгълни очи, а плътта на статуите оживява.

08_noire_PICT8329

Уюта на Нощта, спокойствието, книгата преди сън, разговорите, смеха, семейството, изслушването, добротата и търпението на дългите часове. Нощта е време за споделяне. Дали със себе си, в разговор с отлежали, но скъпи спомени, или с едва наболи мечти. Или по-добре с най-скъпата душа или с приятелската топлота и разбиране.

09_noire_4729

Имаме нужда да говорим, да споделим, да се изслушаме – себе си и другите. Липсва ни, сякаш, това през целия ден. Затова гледаме да откраднем нещичко от господарката на тъмнината, преди да заспим. Ха, а не знаем, че в смарагдовото пространство на съня невидим диригент ни чака, да се включим в сюита, чиито ноти ще се изгубят в паметта ни щом отворим очи. Но ще ни остане сладкото чувство за хармонията в прегръдката на съня.

10_noire_pano

Нощта в града е търпелива. Бавно пада над клепки и комини, над маргаритите на уличните лампи, билбордовете, пейките в парка… Винаги готова да ни приюти, да лекува, да забравя лошото, да припомня доброто. С магията си да ни свързва, преди денят да ни дели.

9 Comments so far

 1. Николай Цветков on January 22nd, 2010

  Най-много обичам нощта. Когато всичко е притихнало. Когато никой не те занимава с нищо.
  Лятото е и по-хладно. Можеш да чуеш славейче през отворения прозорец… :-) Идилия.

 2. Mari-ana on January 22nd, 2010

  Красота, романтика, мистика, уют, нежност, мечти, усмивки – много усмивки! Прекрасни нощни снимки!!! :D
  А думите… Разливат топлина в мен и тя пълзи докато ме обземе цялата. Невероятно е, талантлина магьоснице! :D
  Целувки! :)

 3. Geri on January 23rd, 2010

  Еей, Коко, нощна птичко! Майските – с песните на славеите. Августовските – с щурчетата. И аз я обичам :D

  Марианче, ще ме разглезиш изцяло и безвъзвратно! Ама пък така мотивиращо ми действаш! ;)

  Целувки и на двама ви! :***)

 4. deni4ero on January 23rd, 2010

  аз снощи си останах с тихия възторг, щото не намерих думи … погълна ми ги, магьоснице …

 5. Geri on January 23rd, 2010

  Не съм аз, то така си беше! ;) :*

  Да бе да, принцесешки изрази във вещерски вилает! Ще се постарая да ги върна в най-скоро време, почти непокътнати :D

 6. vilford on January 23rd, 2010

  Kрасиви снимки, Гери! Но си сгрешила заглавието – трябваше да бъде “Нежна е нощта”.
  ;)

 7. Geri on January 23rd, 2010

  Благодаря! :)

  А, не, това заглавие е нечия друга реплика, с други послания. Предизвиква съвсем други асоциации, които хич не съм имала предвид тук :D

 8. MadWizard on January 24th, 2010

  Страхотни фотографии.
  Виждам, че си любителка на A510….това беше фотоапарата, който промени живота ми. :)

 9. Geri on January 24th, 2010

  Благодаря! Радвам се да ви видя тук, Ваше Магьосничество! :D

  Определено малкото съкровище промени и моя живот. A след това пък още по-щастлива ме направи Дейна (Minolta Dynax 5D). Двете са много различни, но голямата стъпка в умението да хванеш мига, светлината, да виждаш навсякъде около теб кадъра… това започна още с един стар лентов пентакс. И все още продължавам да се уча :D

  Поздрави!

Leave a reply