Sunset

01_sunset_PICT5804

В края на деня – бърза потокът човешки да прескочи тясната ивица избледняваща светлина. Ускорява темпото – да потърси скока от ежедневните грижи в уюта на дивана в хола, да намери уморената усмивка в нечии очи или приятелска ръка, която да прелее сили в прегърбените като увехнали листа рамене… Бързат и стадата на небесните ферми, останали сякаш незабележими през целия ден.

02_sunset_pict9052u

Едва когато тръгва да се скрие, слънцето сякаш неудържимо ни подканя да зареем поглед. Да намираме пак препускащи коне, или птици сред формите на облаците.

03_sunset_PICT5116

Или да се вгледаме в ореола, в който немитото от предишните избори стъкло на автобуса успява да плени слънчевия диск. Да се озарят в усмивка клепачите, със спомена или мечтата за небето, в което многоръки палми приветстват нощта…

04_sunset_pict6116

Не е ли вълшебство да знаеш, че една звезда си отива в един и същи момент, навсякъде по това меридианно ребро на света. Отива си и там, където години наред си я изпращал с очи, искрящи от предчувствие за полети, с чевръстата младост в зениците.

05_sunset_pict3848

Еднаква е последната му ласка, отразена в стъклата на местния Mall, или стелеща се над паяжините в стърнищата, и тази, плъзнала по снагите на далекопроводите, опънали рехави метални плитки над полето.

06_sunset_PICT5122

Може цял ден да се взираме в екрани, в цифри и картини, които са само отражение на пулсиращия навън живот. Но идва мига на залеза, прокрадва се като рубинено-виолетов дим. Достатъчен, да те накара да вдигнеш поглед, да се усмихнеш, да се замислиш. Дали с надежда или с въпроса, който пра-прадедите ни са си задавали “Ще запомни ли пътя да се върне утре сутрин?…”

07_sunset_pict9062u

11 Comments so far

 1. deni4ero on January 15th, 2010

  щях да кажа, че е престъпление да навяваш такива мисли(поне в моята) глава посред нощ, но си е истинско благословение да навяваш таквиа мисли посред нощ(поне в моята глава) …
  10′ :*

 2. Николай Цветков on January 15th, 2010

  Понеже изгледът ми от прозореца в офиса е към запад, често се случва да поглеждам към отиващото си слънце. Да ми стопля сърцето и да си спомням за разни приятни моменти. Много обичам залезите, защото сутрин не мога да стана толкова рано. :-) )

 3. Nick Angelow on January 15th, 2010

  wow, rspt :)

 4. Geri on January 15th, 2010

  @deni4ero

  Значи завихри ми малкия мозък на фльонга :О Илиза, че съм извършител на благословено престъпление! Как ли се тълкува това от НПК и дали пращат на курорт с решетки?! :D

  @Коко
  Радвам се да го чуя! Това показва, че съм познала за края на думичките ми. Пожелавам ти да намериш време и за някой красив изгрев – разкошно е, но със съвсем друго настроение ;)

  @Nick
  Was ist das, Sir?! “Red Sky Poetry Temptations”? :)

 5. deni4ero on January 15th, 2010

  убедена съм, че се сещаш какво е рспт, щото и на мене ми стана интересно да се поровя из мозъка си за значението му, открих го, ама твоето много ме разсмя и хареса :)
  за решетките, немаш грижи, те са от магически прашец, а ти знаеш противоотвари

 6. Любо on January 15th, 2010

  УАУ!!!! Снимките къртят мивки. Само в четвъртък и почивните дни мога да гледам залеза през прозореца на класната стая по ( да – правилно ) биология. Но няма по хубав залез от утрешния :)

 7. Geri on January 15th, 2010

  Дени, абревиатурите винаги ми водят до гъделичкане между вещерските ушета. Неустоимо е :D

  Любче, леля! Класни стаи по биология в почивните дни?! Ще започна да те давам за пример на синчето.

  А това за утрешния залез звънти така позитивно! Харесва ми ;)

 8. Mari-ana on January 17th, 2010

  Прекрасни снимки! :D Усмихнаха ме широко – обичам залеза. Не съм наблюдавала изгрев от много години. Може лятото да пробвам да видя този разкош. ;)

 9. Geri on January 18th, 2010

  Радвам се, че ти харесват, Мари! И ти пожелавам един.. , не, не един, няколко красиви изгрева. Особено на брега на морето – да почувстваш как се разлиства деня, сякаш вълните отвиват една подир друга леките нощни завивки на поруменялото от съня слънце… :)

 10. Bia on January 19th, 2010

  Красота. Как да не се размечтая за лято :)

 11. Geri on January 19th, 2010

  Колкото повече мечти, толкова повече усмивки в деня! А лятото, както и пролетта, са състояния на духа. Кой знае какви непредвидими цветове може да разцъфтят и какви гейзери да изригнат и от най-лекото докосване,… желание… спомен… :)

Leave a reply