В града на приказките #1

01_geneva_pict7558

Мине се не мине някой и друг месец в блажено спокойствие и вземат, та дойдат празници. Не знам защо така е решил тоя свят, ама по Коледа и Нова година всички ги избива на търговия с разни куклички, с адски неугледен вид, с чорлави косички изпод черни широкополи шапки, смъкнати чорапи, островърхи обувки и задължително с гърбица и метла. Забравих брадавицата на носа… Вещици им викат. Е, да ама не знаят, че ни една магия по Коледа няма да хване корен, ако не прелита някъде там над облаците по някоя истинска… магьосница да я наречем, че вещицата вече я свързахме с тоя нелицеприятен имидж, който освен това е тоооолкова демоде (с изключение на обувките, де)!

02_geneva_pict6389


Та по повод празниците, магьосниците стават едни такива изнервени и взривоопасни. Рязко нараства вероятността от сблъсъци над местна почва, превишаване скоростта на управление на возилата, поради покачване на адреналина на колежките, и вероятност от катастрофи с резултати от експерименталната дейност на пироманиаци и потребители на шампанско.

По тази причина, Конфедерацията на магьосниците, Отдел “МРАЗ” (Магическо Разстройство и Аберации на Заклинанията), предлага пакет оферти за пътувания на вещи в занаята особи, за обмяна на опит. Последните седмици взех доста ниско да прелитам над главите на колегите от Лабораторията по отвари, сутрин гледах така, сякаш някой ми е сипал в кафето барут и всяка среща в коридора заплашваше да го превърне в пробна площадка за гаубици. Та решиха да ме изпратят на такова пътуване. Къде? Ами… на едно място, хем спокойно откъм типичното за матрицата лудо магитронно поле, хем достатъчно наситено с добрата стара приказна магия, джуджета, феи, рицари и замъци. Градът на приказките – Женева! :D

03_geneva_pict7363

Преди пътуването трябваше критично да прегледам летателните средства. Оказа се, че моята нова метла, японски модел “Mae-Ashi-Mae-G” не е пригодена за спокойната и уравновесена швейцарска атмосфера, и може да предизвика непредвидении турбуленции. Еее, сега се сетих, ква метла имах на времето – “ОгинМаке”! Не и се опъваше никаква атмосфера, палеше от раз и опашната и перка вдигаше пушилка като трабант по селска улица. Да не говорим пък колко се вчервяваше корпуса и, като печка тип “цигански барон” в пределска хижа на студентски празник. Абе, младост! Е, да ама … са ме пратили на обмяна на опит в чужбина! Всеки етап от вещерската трансформация си има своя чар ;)

04_geneva_pict7368

Хубаво, де, трябваше да се съглася с предложеното ми возило от Дирекция за вещерски превози “ГПВ” (Глобусът е Пред Вас). Оказа се, че то не е едно, ми чак две превозни средства ще сменям, понеже с едно не могат да се преодолеят разликите в небесните стандарти, а и не му стига горивото. Инак метлата си я биваше, мощен пропелер, с удобни седалки, малко тесновато. Мерлин не би се побрал, да не говорим за брадата му… Макар, че до мен седеше един вещер, който почти я докарваше на размер. А и явно растителността в ушите му пречеше да чува, та крещеше по телефона, че ще лети за Токио. Дано не го посрещнат с чаена церемония – отиде си сервиза!

05_geneva_pict7371

Условията за полет бяха страхотни! Като се ширнаха отдолу тия ми ти планини, като че някой колега е втечнил земята и са се вплели лазурно, кафяво и зелено, без да се омесват (най-трудните отвари така се правят – за сходство в характера примерно, 3 пъти в седмицата се пие, по една ракиена чашка ;) )

06_geneva_pict7376

Пък после е плеснал с ръце, тинтири минтири и айде – замръзнали са вълните коя къде свари.

07_geneva_pict7378

Облачета се заиграваха да подражават на шарката, ту полегнали меко и равномерно, като домашно плетена бебешка пелена, ту кипнали накъдрено и пухкаво като бордюр сметана върху реване.

08_geneva_pict7370

Обаче, и най-хубавите неща си имат край, та и нас ни приземиха подскачайки (еей, добре, че сандвича си остана в раницата, инак… нямаше да се води суха храна вече). После си намерих мястото за следващия полет и зачаках. И чаааках, и чаааках… А един младеж се правеше на невидим зад гишето. Зер, не знае милия, че отварата за невидимост отдавна е забранена за употреба и сега за тая цел се използва обикновено перде, кухненски модел, с чайничета и ягодки. Та този образ, от време на време обещаваше, че ей, сега… емен-емен до 15 минути ще излетим.

Накрая ни стовариха от рейсчето пред самата следваща метла. Ма тя.. се оказа малка като детска играчка, че и още я пълнеха с гориво.

09_geneva_pict7395

Много нафта глътна това чудо, ако че беше малко. За пръв път ми се случва да летя и да нямам ама никаква видимост. Че може ли пък чак така?! Аз тука вещица с опит, идвам на официална служебна визита, да не мога да видя накъде отиваме! Само опашките на метлата пред погледа ми и … едното колело. :(

10_geneva_pict7397

То пък и едни облаци като наизлязоха! Гъсти като козина на ескимоско куче. Да ти иде да удариш един лакът на прозорчето и да погалиш гърбовете им и ивиците, с които ги шари слънцето.

11_geneva_pict7381u

Така в тези … тежки метеоролгични условия, кацнах в градчето, в което не бях идвала никога. Конфедерацията беше сигурна, че няма да се загубя, разчиташе на моята перфектна географска ориентация, преминала развитие от широко известния едно време “женски топокретенизъм” до метода “Витоша ми е все от юг!”. А най-вече разчитах на записките и образите, които услужливо беше запечатил в съзнанието ми един вещ млад колега.

Слава богу, успешно се добрах до железницата, после до трамвая, прегазвайки с колелцата на куфара поне трима – толкова забелязах поне. Ако е имало и още трупове… все някой ги е прибрал, надявам се. Много чист град! По пътя само успях бегло да забележа ферията от светлини, която се надявах ако не този ден, поне на следващия да изследвам отблизо :)

(следва продължение)

7 Comments so far

 1. Николай Цветков on December 12th, 2009

  Мда. Много удобен момент да се продаде залежала стока, да се пробутат всички боклуци и да се изкарат колкото се може повече пари от заблудените овчици.

  Но поне сега ще имаш тема за размисъл и може да се откъснеш от кича за известно време. ;-)

  И с нетърпение очаквам продължението.

 2. Любо on December 12th, 2009

  Леле каква метла! Леле какъв превоз! Какво летене! Какво чудо!!! Уау

 3. vilford on December 12th, 2009

  Хммм, чудно ми е в днешно време вещиците още ли ползвате добрите стари дървени съндъци, за пренасяне на особено ценния си багаж или и там модната линия се е сменила. Да, да същите – от солидно тежко дърво с две големи метални халки от двете страни. По наше време много се забавлявахме да задърпаме с немощни старчески ръце някоя от халките, сандъкът не помръдва и току се появи някой ентусиаст готов да го мъкне вместо нас – като че ли сандъкът не може да си ходи сам! Дааа, дребните радости на ежедневието…

  Поздрави на колежките там – да им растат брадавиците и да не им се пукат котлетата! И умната с отварите!!!

 4. Nick Angelow on December 12th, 2009

  :)
  продължението готово ли е вече?

 5. Geri on December 13th, 2009

  @Koko
  Ааа, овчиците да ти кажа не са вече толкова заблудени. Вместо фигурки с брадавици все повече наблягат на естествени средства за омагьосване по празниците – примерно домашно червено вино! Влиза в състава на всички новогодишни смески за докарване на подходящ празничен цвят, вкус, мирис, звук и настроение :D

  @Любчо
  Какво чудо, бе, младежо?! На нас живота ни все в летене и работа мина, а той… чудо ;)

  @Vilford
  Бреее, как ги помни тез сандъци… а пък така младолика?!! Мда, излязоха от употреба, поради зачестилите злоупотреби с некачествени катинари. Не може да си позволяваме лукса по време на полет да се отвори сандъка и да започнат да се веят из въздуха магически пръчки, кесийки и кутийки с незнайно какви съставки и …вещерско черно бельо. Известно време ползвахме вързани за метлата летящи килимчета, но това даде твърде ориенталски уклон в навигацията на метлата и вертикално-въртеливи турбуленции в стил belly-dance.

  Затова сега са на мода куфарчета от крокодилска кожа, с вграден челюстно-защитен механизъм и колелца за успешно придвижване по земната кора. А пък за ползването на кавалерски услуги, ахм… личи си, че сте с аристократичен произход. Кой ще помага доброволно на вещица да си мъкне багажа?! Само с трайно и дълбоко омагьосване става ;)

  @Nick & Коко
  Я, пък тези младежи, продължение искат! Вещерите и те хора, и те душа носят. При тези ниски температури се иска повече време за узряване на продължения :D

 6. Mari-ana on December 14th, 2009

  Така… Виждам, че пътешествията ти се отразяват изключително благотворно, мила ми вещеромагьоснице! :D От думите и снимките ти струи ведрост и заразително настроение. :)
  “Возило от Дирекция за вещерски превози “ГПВ” ” не може да се мери с метлата “ОгинМаке” – класиката си е класика. ;) И след като в Града на приказките липсват кавалери заслужено са усетили силата на колелцата на куфара ти. :D
  П.П. Прекрасни снимки! Липсваше ми този дух и стил на разказване! :)

 7. Geri on December 15th, 2009

  Мадам Мари-Ан де Торнадин! Много се радвам, че ме посещавате и се радвате на небрежния ми стил на изливане на душевно съдържимо! :D

  Те добре ми се отразяват пътуванията, ама винаги мрънкам преди да тръгна. Какво да правя – мразя заминаванията! Крайно време е изследователите на сънища да разберат как можем да се придвижваме в спящо състояние.

Leave a reply