Gimpнастика за начинаещи: избирателно оцветяване

us_35

Днес ме е обзело едно такова лежерно, отпускарско настроение, само за занимания с любим спорт :D . Сетих се, че отдавна се каня да споделя един небуквален превод на ръководството на The GIMP за избирателно оцветяване – много приятен и ефектен начин да направим една снимка да изглежда по-специална.

Първото (и най-трудно) нещо е да подберем снимката. Една част от нея ще остане оцветена, а останалото ще бъде черно-бяло. Това значи, че цветният елемент трябва да бъде нещо открояващо се, обособен детайл, на който искаме да обърнем внимание и да е относително хомогенен като цвят. Доста е трудно да се направи ръчно оцветяване, когато има преливки в тоновете, a и ефектът някак си се губи (личен опит с едно лале, дето уж ми изглеждаше чудно за тази гимнастика, ама не би).

Нека вземем ето тази снимка. Макар и лятото да е в разгара си, в август вече се чувства глътка есенен аромат :D

01_oak_PICT6992

Отваряме снимката в GIMP. Най-напред правим още едно копие чрез Ctrl+D, или от менюто Image -> Duplicate.

Screenshot_01

След това, дубликатът го преобразуваме в черно-бял. В оригиналното ръководство може да видите как се прави по по-дългата процедура, чрез използване на channel mixer. Но по съвета на автора и аз реших да си спестя малко заигравки и го направих с простичка конверсия в grayscale (Image -> Mode -> Grayscale), и после обратно в RGB.

Screenshot_02

На този етап изоставяме черно-белия дубликат и се връщаме на пейката с оригинала. Отваряме диалог “Слоеве” (Ctrl+L) и си правим нов слой (наречен в случая BW). След като го направим, оставаме в него.

Screenshot_03

Сега пак се връщаме на черно-белия дубликат, маркираме го целия (Ctrl+A) и го копираме (Ctrl+C). После отиваме пак в оригинала (където ни е избран слоя BW) и залепваме черно-белия дубликат (Ctrl+V) в слоя BW. Кликваме с десния бутон на мишката и “закотвяме” чернобялата картинка в слоя BW (Anchor layer). От този момент нататък, черно-белият дубликат повече не ни трябва.

Screenshot_04

Следващата стъпка е да направим маска на черно-белия слой. С десния клавиш на мишката върху BW-слоя избираме “Add Layer Mask”. В диалога за типа на маската, избираме “White (Full Opacity)”

Screenshot_05

Е, сега вече започва художественото оформление, време е за четки, нахлупвате си рембрандовска шапка, заемате героична стойка, с леко присвити очи, готови за визиране и …!

Първо, трябва да сме сигурни, че сме избрали черен цвят в кутийката с с четките. Като за начало подбираме една средна “твърда” четка и започваме да оцветяваме прозрачния слой на маската, за да си възвърнем цвета на снимката, която е отдолу. Така започваме да оцветяваме тези части от снимката, които искаме да са цветни.

Screenshot_06

За да не излизаме от очертанията, ще подберем по-фина четка (понякога избирам и “мека” – fuzzy brush) и, разбира се, ще си увеличим картинката да не се мъчим. Ако стъпим малко накриво и излезем от очертанията, то затова си има ънду (Ctrl+Z) ;) Ако пък съвсем се разсеем и оцветим нещо, което не трябва, просто избираме бял цвят на четката и оцветяваме маската там, където сме сгафили.

Screenshot_07

Накрая се връщаме към оцветения слой (който ни е в background) и внимателно проверяваме дали няма някъде сиви (непрозрачни) прозорчета, които сме забравили да оцветим. И да, естествено, не забравяйте да запишете файла :P След това се дръпваме назад, намаляваме изображението и … се наслаждаваме на произведеното.

01_oak_PICT6992_selective

Лесно е, нали? :D Ето и още малко примери за зарибявка ;)

04_rust_PICT3883_selective

PICT1707_selective

gerizera_01_selective

PICT2753_selective

Всички съвети, споделен личен опит, желания за специални заигравки, както и каква да е следващата тема в RTFM, са горещо желани! :D

22 Comments so far

 1. Николай Цветков on August 1st, 2009

  И аз имам един опит, ама не много сполучлив. Убий ме, не помня какво правих. Ама беше с фотошопа.

 2. Geri on August 1st, 2009

  Сакън, как ще те убивамe! :D
  Харесва ми! Това дърво ми е едно от любимите – мисля че е гингко?! Атмосферата е една такава… хем носталгична, хем ведра, лъха спокойствие :)

  А това е голяма играчка с оцветяване на листенцата по земята! Може би някакво селектиране по цвят, знам ли… ние с този шоп нали не се познаваме :D

 3. Николай Цветков on August 3rd, 2009

  Сега като гледам, правил съм го със select – color range. И донагласяване на цветовете няколко селекции.

 4. Ему on August 3rd, 2009

  Я, то било лесно бе :) . Брех, брех, тия шопи и антилопи били много умни.

  Поздрави Ему

 5. [...] Както обикновено — Гери е виновна [...]

 6. Geri on August 5th, 2009

  @Koko
  Аха, и аз си помислих, че е нещо подобно. Ще трябва да се пробва на гимп-а. Така може и по-разсеяни обекти да се пипнат. Идейка за … следващи RTFM-та ;)

  @Ему
  Ми лесно е, я! Виж Краси как добре се справя, даже да покаже, че е ПО-майстор и само с тъчпад :P
  За да го минеш ще трябва може би… без монитор да се пробваш, знам ли ;) :D

 7. UZUMAKI on August 6th, 2009

  Интересна ФОТОшопска салата; взимай пари за уроци. :)

 8. Geri on August 6th, 2009

  Uzumaki, с тая салата и една мастичка, може даже по-гладко да вървят четките, знае ли човек ;)

  А иначе, ако тръгна да взимам пари, ще вземат да искат по един нов урок всяка седмица, пък ще почнат после едни претензии, на нов GIMP да ги правя, … не дай си боже и шопски еквилибристики да поискат. Я, така, по-кротко, безфинансово :D

 9. [...] Гери: GIMPнастика за начинаещи: избирателно оцветяване GIMPнастика за начинаещи: нива и криви Пано-мания Уф!raw [...]

 10. Geri on August 9th, 2009

  Още един чудесен опит с избирателно оцветяване! :D

  Браво, NeeAnn! :D

 11. Michel on September 18th, 2009

  Още по-лесно във Adobe Fireworks:

  Избирате си снимка.

  Селектирате я и ctrl shift D за clone.

  Сега имате два слоя, напълно еднакви.

  Заключвате долния.

  После избирате горния, Commands > Creative > Convert to grayscale.

  После взимате обикновената гумичка (Eraser) от панела с инструменти вляво и си изтривате която искате част от черно-бялата снимка… цветният слой отдолу започва да прозира и… готово! :-)

  Вместо гумичка, може да използвате и Marquee tool и направо да изтриете определени части от снимката…

  Става за секунди… ето скромен опит (непубликуван) — стана за 20 секунди работа…

  Иначе, с GIMP май също е интересно, а и ти много добре си го описала, браво! :-)

 12. Michel on September 18th, 2009
 13. Geri on September 18th, 2009

  Това, което описваш е твърде сходно с метода в GIMP, принципът ми изглежда близък. Не помня откоа не съм работила с нищо на Adobe, откакто photoshop-a ме разочарова преди шест години :)

  Иначе и с GIMP си става доста бързо. Като пробваш с една-две снимки, после вече – рутина. Най-сложен си остава избора на снимка :)

  Ягодката е СТРАХОТНА, Мишел! :D
  Много е ефектна, а можеш и още малко да и се постараеш. Гледам, с по-фина гумичка може да си поиграеш още върху зелените чашелистчета ;)

 14. deni4ero on September 19th, 2009

  шапка ви свалям, хора!

 15. Michel on September 19th, 2009

  @Geri:

  Мерси:) Ягодката, ако бях поработил над нея 3 минути, вместо 20 секунди, щеше да стане идеална, но се опитвах да покажа, че може и по-бързо и по-лесно с Fireworks… :) Хм. Оки, то се е видяло че ще блогна ягодката…:)))))

 16. Michel on September 19th, 2009

  PS Fireworks не е на Adobe, а на Macromedia — но Adobe купиха цялата компания преди време… :(

 17. Geri on September 19th, 2009

  Дени, недей, бе, образ такъв! Искам да те снимам И с шапка. Може ли?… :*

  @Michel
  Ааа, шом е била идеята да се гони скорост – приемам! :D
  Има си хас! То пък оставаше и да не я блогнеш ягодката! :) ))
  Никак не съм запозната с тези фик-флаци на Adobe и Macromedia. Но ме заинтригува, ще взема да се поинтересувам и попрочета :)

 18. [...] и по-специално, как може да се създаде ефектът “избирателно оцветяване” — примерно, черно-бяла снимка, и в нея има само [...]

 19. [...] thanks to Geri, who inspired me to try this effect in Fireworks! [...]

 20. deni4ero on September 19th, 2009

  може, Гери, може :) ама, гледай да хванеш гнездото

 21. Az on November 6th, 2010

  При мен нищо не се получи, моята програма е на български и аз наистина съм начинаещ, опитах се, но нищо не се получава, ако някой може да ми помогне :(

 22. Geri on November 8th, 2010

  Хм, GIMP за Windows ли ползваш? Ох, имах и аз един подобен случай, веднага ме разпозна къде съм и ми се “намаза” на български. Не знам как може да се сложи гимп на английски.

  Хора, помогнете на човека, моля. Отделно, че и аз ще питам авери и колеги.

  Поздрави и не унивай! Ще успееш! ;)

Leave a reply