Playground

Колко дълга е крачката, с която прекрачваме от синеоката мозайка на детския свят в този на възрастните, очертан от строгите рамки на забързаното ни ежедневие, зад които често оставаме слепи за всички онези възприятия и цветове, които преди толкова години са ни радвали.

Дано на всеки, от сърце го пожелавам, да му е мило да си спомня за детските години, да си мисли за тях с трепет и усмивка, както аз си мисля… За дългите, топли летни нощи и игрите на жмичка, когато чакахме да се стъмни достатъчно, че да не те разпознаят зад някоя кола. За игрите на народна топка, “Кралю-Порталю”, “Царю Честити, колко ти е часът?”, “Да бие, да бие”… Ха, нищо чудно и да не ги знаете дори, но за нашата тайфа бяха ежедневие. Играехме ги щуро, до тъмно, на светлината на една висока улична лампа, докато не започнеха да ни привикват от балконите един по един, все пък в най-интересния момент от играта :D

Улицата! Там беше нашият малък свят, там се вихреха игрите, шиеха се дрешки на кукли, забъркваха се “манджи” от пясък, вода, листчета на роза и здравец, менкаха се картинки от “Би-Бип”, там се вечеряше, за да не се изпусне играта, с по някоя филия, намазана с бабината лютеница. Там се играеше на “Развален телефон”, шепнешком и през кикот се носеха клюките, кой коя харесва, кой ще ходи на море, кой – на планина, или най-често – на село. Обсъждаха се мачовете от Мундиала в Испания’82, кой кога са го изпитвали, какви са новите филми в киното. “Ще излизаш ли?” – вирнат към балкона луничав нос и напрегнато очакване в очите…

Дали сега са различни децата ни? И да, и не чак толкова. Понякога съжалявам, че синът ми не е изживял толкова хубаво детство като моето. За него я нямаше онази “улица”, която събираше в едно всичките ни впечатления, радости, споделени рани, ожулени колене и юношески трепети. Той играеше на детските площадки – тези същите, през които сме свикнали да преминаваме сутрин, на път за работа. Най-често потънали в тишина, фасове, боклуци, с избуялите бурени покрай катерушките. Тези, същите, които поне ние можем да се постараем да изглеждат чисти и пъстри, ако за това не се грижат дебелокожите същества, от които се очаква да ни създадат оная благодатна обстановка, в която да решим да се престрашим, и осигурим прираста на държавата.

Чудя се, какво ли ще остане в спомените на детето ми от тези години, когато тичаше и се катереше, заедно с другите малчугани или чакаше в захлас да се освободи люлката в парка. Какво е запомнил от времето, преди да хлътне в Матрицата, когато чатове, форуми, Diablo, Skype и Google са му заменили улицата, игрите, общуването наживо, думите, които се четат само в очите. Толкова различно изглежда всичко! Толкова невъзвратимо променени изглеждаме само за едно поколение разлика!

Когато го слушам, обаче, как разговаря по микрофона, как гръмко и чисто се смее, какво си споделят, какво обсъждат – това са си пак същите неща. Онези проблеми, които и ние сме си споделяли на прага между детството и оня, рамкирания, свят на възрастните. Защото детството си е детство – с безгрижието (и нашата грижа), с бързо сменящите се настроения и готовото да избуи всеки миг веселие и смях (колко често се усмихваме ние?), с големите проблеми в училище (а ние… все по-изморени след работа).

Усещам как все по-малко време ми остава за общуване с порасналото ми момче. Затова и лавирам, търся, хитрувам, прилагам целия си артистизъм, ловкост и лудо желание да измъквам от оня сложен възел, в който са оплетени всичките ни часове в денонощието, нишка по нишка, минута по минута, за разговор. За вглеждане в очите, за споделяне, за изслушване, за събуждане на оная топлина от едно време, с малката ръчичка в моята, която никой с нищо не може да замени.

Затова и обичам да прекосявам детските площадки, да си върна топлата усмивка. Сутрин са толкова тихи, празни са люлките, но на всяка сякаш още се полюшват плитчици и панделки, и смехът се провира през катерушките. Следи от количка и малки обувчици случайно задържат погледа. Следите от детството – слънчево усещане за най-пълноценното щастие за всеки. Единственото, което никога не изчезва, а се ражда пак с децата ни, и с техните деца – пъстро и винаги ново, с нещичко по-различно, но най-истинското и чисто човешко щастие.

10 Comments so far

 1. Дачи on March 4th, 2009

  мдам :)

  Малката и сега играе на улицата, особено лятото в Кюстендил. Пред нашия двор се събира целия квартал. В края на лятото изгоря уличната лампа и бабите и дядовците от квартала бяха единодушни: “Няма да се поправя”… Недоумявах защо, докато не ми прошепнаха заговорнически “Не можем да приберем малчуганите от улицата до 1-2 през нощта”… и си спомних как и мойта баба не успяваше да ни прибере преди полунощ ;)

 2. vilford on March 5th, 2009

  Mори, Гергано, моме юбава!!! Запролети и ти бодна китка зад ушето.

  Много лъчезарни снимки си направила на детските площадки!
  :)

 3. Geri on March 5th, 2009

  Еей,Дачи, много ме усмихнаха думите ти! Значиима още такива места и играещи на воля малчугани! :D

  Вили, Вилиии, ха наближи твоя празник (Цветница) и взеха да ти се привиждат китки зад ушетата! :D
  Много се радвам, че ги намираш лъчезарни тези снимки.

  Пролетни целувки, момичета! :***)

 4. Mari-ana on March 5th, 2009

  Не се учудвай, Гери. И аз знам такива места, при това не едно. :D
  А ти наистина си заснела лъчезарни снимки. :D Предполагам, че и слънцето те е вдъхновило.
  Целувки и от мен! :D

 5. Виктор on March 5th, 2009

  Хм, много добри снимки само едно да те питам с какво ги снимаш? Може да кажеш и модела на машината с която снимаш :)

 6. Geri on March 5th, 2009

  Марианка, дано да има и повече такива места и повече игри! :D

  Викторе, добре дошъл! Радвам се, че ти харесват снимките ми! :)

  Снимам с два апарата – Canon Powershot A510 и сега по-често с Konica Minolta Maxxum 5D. В тази статия специално снимките са 5 и 4, съответно с двата апарата.

 7. vilford on March 8th, 2009

  Честит празник, Гери!

  Нека винаги си заобиколена с любов и красота!!!
  :)

 8. Geri on March 8th, 2009

  Благодаря, Вили!
  Честит и на теб! :)

 9. Mari-ana on March 8th, 2009

  Честит Празник, Гери! :)
  Пожелавам ти усмивки, щастливи мигове и много любов!
  Целувки и прегръдки! :D

 10. Geri on March 8th, 2009

  Благодаря! Бъди щастлива и истински обичана! :D

  Много поздрави и целувки! :D

Leave a reply