Гласувай, за да участваш във форума!

Обикновено всеки ден се случва, даже по няколко пъти, да минавам през родния фото-форум. Едно, за да видя нещо ново, интересно, случва се понякога някоя снимка да ме грабне (особено портретите). И задължително преглеждам обявите. Напоследък ме интересуват два-три вида обективи, с които искам да пообогатя зрението на скъпата ми 5D.

Хубаво е, когато потребителите дават повече информация за контакт, така че да не се ограничават да питат хората, които имат интерес към дадена обява, но не са се регистрирали във форума. Понякога, единственото, което има като информация е едно потребителско име и толкоз! Ако щеш!

Затова днес подтиквана, къде от любопитство, къде от необходимост да контактувам с няколко продавачи (чрез ЛС), реших да си направя регистрация във фотофорум-а. Речено-сторено, пуснах три снимки, май си мисля, че пуснах пет, но като новак – простено ми е, че може и да съм сбъркала. За това, колко по-тежък ми се видя интерфейса и условията за публикуване, в сравнение с 23hq или с Urbanstyle, не ми се коментира, а и до голяма степен това са си лични предпочитания. Но това, което ме втрещи беше, че опитът ми да участвам във форума (съответно и в секцията “базар”), беше възпрепятствано от следното предупредително съобщение:

Ако сте новорегистриран потребител ще можете да пишете във форумите след като гласувате поне за 50 снимки. Смятаме, че ако имате дори минимален интерес към фотографията и към сайта, това не би представлявало проблем за вас.

Активирането става автоматично около 10 минути след като гласувате за снимките.

За колко снимки сте гласували можете да видите в личния си профил.

Как ще ми докажат създателите на сайта (и на това безумно, imho, правило), че “минималният” ми интерес към фотографията минава през задължителното гласуване за 50 снимки? По принцип обичам да коментирам, никога не задържам мнението си, когато една снимка ме грабне и тези, които ме познават знаят това. А тези, които не ме познават, могат да отворят акаунта ми в 23hq и да видят колко са коментарите ми за последните две години. Винаги можеш да накликаш 50 снимки, ей, така, без да се задълбочаваш, просто за да те допуснат до форума, но това показва ли, че тези снимки с нещо са ни докоснали? Това ли е доказателството, че обичаме фотографията…

Ако вземат и си проверят акаунтите, ще видят колко много регистрирани потребители има, без нито една публикувана снимка, които са най-често продавачи/купувачи на техника. И те също така са “гласували” за 50 снимки, че да се доберат до форума. Може би, не е зле да се помисли за друг тип регистрация – само за участници е секцията “Базар”. Не мисля, че с това ограничение фотофорум печели повече почитатели, във всеки случай мен не ме спечелиха, даже напротив (което си е чисто мое мнение, разбира се).

8 Comments so far

 1. turin on June 29th, 2008

  Гери, ффорум е мъртъв сайт от години. Крепи се, защото има все още критична маса, но и това ще отмине, защото процентът на идиотите, висящи денононо там нараства. Преди време се ядосвах, но вече от година и нещо изобщо не го отварям. Последно, преди да го изтрия от отметките си, влизах само заради базара. Но и там не си струва нервите.
  Мисълта ми е — не им се стягай ;) Нещо ще се появи скоро, специално за базар на фототехника ;) После и продавачите ще се махнат от ффорум, защото и на тях им е тъпо там, ама нямат начин къде другаде засега…

 2. Geri on June 30th, 2008

  Яска, благодаря за успокоението! Ами аз не им се стягам уж, ама вчера ме ошашавиха с тези 50 “кликания”. :D
  Дано скоро да се появи нещо за базар, защото наистина и там напълзяват идиоти, дето хич не са в час за цени, качество и пр.

 3. Дачи on July 1st, 2008

  Гери, и аз не съм влизала там повече от година, а преди това даже качвах снимки. Но имах чувството, че снимките се оценяват не по стойност, а на “приятелски” начала. Аз не съм голям фотограф и не ме вълнуват “оценките”, но ме дразнеше “системата” – затова и не ходя, де :)

 4. Geri on July 10th, 2008

  Системата е под всякаква критика. Много повече предпочитам 23hq :)

 5. Иван on August 9th, 2008

  Така е, със сигурност.

  Вероятността да попаднеш на нормален човек там граничи с универсалния минимум.

  23hq е далеч от тази категория виртуални бунища. А аз искрено се надявам скоро да се появи базар, който да е аналогия на ebay в българското уеб пространство.

  Е, въпреки всичко аз успях да се сдобия с отличен апарат от ФФ-базара – Nikon F4s. Ама за него друг път ще разправям :-P

  Поздрави и горе главата. А пък ако търсиш нещо стъклено, свиркай, че да помагаме ;-)

 6. Geri on August 10th, 2008

  Охоо, това нова придобивка ли е?! Браво! :D

  Ами всъщност и аз се сдобих с Минолтата чрез ФФ, че и с последното обективче 24-85, което замени веднага китовия. Снимките на морето са с него.

  В базара на Фотофорум се осланям основно на интуицията си, освен на старателно проверки за какво точно иде реч. Но в няколко случая (един от които беше и при покупката на 5D) просто имах късмет да попадна на правилния човек. Хубаво ще е да се направи добър български базар, наистина.

  А колкото до идеите за бъдещи стъкла, хм.. следващото май ще е някое твърдо и светло. Ще видим ;)

 7. Иван on August 11th, 2008

  Радвам се.

  В такъв случай бих ти препоръчал един 58mm f/1.2 MC Rokkor ;-)

 8. Anonymous on September 12th, 2008

Leave a reply