Коледен базар в Шарколес

Обичам това време предколедно! Всичко живо тича насам-натам, щура се в търсене на подаръци. Празнични украси, светлинки, музика, тълпа… Един помъкнал каса шампанско, друг мери колко аршина гирлянди ще му стигнат, трети избира ръкавички за тъщАта, четвърти прехвърля на ум колко работни дни остават… Суетня! И един сняг да беше паднал, цена нямаше да има ;)

В това напрегнато време да не мислите, че в Шарколес цари спокойствие?! Нищо подобно! Или поне така е само на пръв поглед! Защото за обитателите на вълшебната дъбрава 22 декември е един ден изпълнен с много тайнственост и красота. Вярно, най-късия ден и нааааай-дългата нощ, ама защо ли пък са го кръстили “ден на зимното слънцестоене”?! Ами защото по това време в Шарколес кипи усилен труд. Новата година наближава да дойде и винаги, в дъбравите от Северното полукълбо, тя пристига на колесницата на Ледената кралица. И цялата гора усилено се готви за посрещането и, а това значи — всяко дръвче и клонче, от най-малкото и нетърпеливо ентче, до най-стария и ленив хуорн, трябва да бъдат обсипани с играчки.

Слънцето играе важна роля в производството на играчките на Шарколес. Другият основен елемент е водата (естествено!) и по-точно водата в съчетание с нощния мраз, извайва формите на чудните ледени играчки. Слънцето им трябва, за да им даде вълшебната светлина! Как си представяте вие – магически ледени играчки и да не светят!?! Затова и се нарича Ден на зимното Слънцестоене, защото Слънчо стои там, пули се, оглежда произведенията, казва това да, това не, тук пооглади ръбче, там лизне някоя стърчилка, дето не си е на мястото, ту осветява по-силно, ту с по-меки лъчи, само и само да се достигне до това съвършенство, което може да приляга на кралицата и нейната свита.

Ако питате кой е главния конструктор на играчките, това са магическите и не-толкова-магическите обитатели на Шарколес. Сутринта на 22 декември, в гората се устройва най-големия Коледен базар и понеже аз като един кореспондент на ДейлиЕлфс съм задължен да отразявам всички важни събития в дъбравата, обикновено ме допускат до съкровищата на сергиите. Да започваме, а ;)

Едни от най-ефирните играчки са тези на пеперудените феи. На тях е чужда всяка ръбата и груба форма. Те залагат на меки линии, плавно оформящи фигурки на сърца, крилца (мне, няма кълки ;) ) или някое животно, пряко свързано с техните превозни средства (пеперудите)… например гъсеничка ;)

Горските джуджета също са майстори, но в техните играчки уви, не можем да намерим чак такава изисканост. Най-често те се заемат с вграждане на листа в леден обков, в опит за имитация на някои от бижутата на Ледената кралица.

Едни от най-хитричките създания в леса са гоблините. Тях много трудно можеш да ги видиш, а пък сериозни – никога! Крият се, вършат пакости, подслушват и разнасят клюките, успяват да издоят смолата от, и без това малкото останали, роднини на боровите енти и варят на поразия горския самогон Смола-Кола. Ако се сдушат с вещиците – става истински хаос! Но, коледния базар за тях е манна небесна! Защото въпреки цялото им непослушание, все пак са адски сръчни. Любимият им дизайн играчки са тези, наподобяващи разни животни. Като например ето тези. Хе, я да видим ще познаете ли кои животинки са изваяни тук ;)

Те… и животните си го знаят и една голяма част от тях се тълпят на базара да се разпознаят. Например, всеизвестния Уди Кълвача беше готов да плати цена от 1355 бр. изсушени ларви на пръстенотворка (отлежали в дъбова хралупа, реколта 2006), за да си откупи тази играчка…

Какво да ви кажа за елфите… Ами те такива ефирни играчки ваят, че обикновено изчезват от украсата на колесницата още след първия и тур през гората. Гоблините бяха пуснали слух, че самата Кралица си ги отчупва и ги използва за бижута. Например ето тази “?” питанка беше на миналогодишния базар и след това, се мъдреше цяла зима на лявото и ушенце ;)

Тази година са произвели тази възхитителна рибка, която нищо чудно да цъфне като брошка…

… и ето тази… хм, вратовръзка, която като нищо ще я видим на другото ухо на Кралицата (светлината да му даде слух като на сова по полунощ).

Лепреконите идват по-рядко във вълшебната гора, понеже много обичат пътуванията. Обаче, нали са по-северни създания, щом при нас падне сняг, те веднага цъфват с брадатите си физиономийки и с чувалчета злато, което се опитват да пробутат на по-доверчивите пилета като разни сойки, дето обичат да кътат лъскави предмети по дънери и дупки. Лепреконите обичат да украсяват растенията, да нахлузват ледени гуглички на плодчетата…

Една година бяха на път да си спечелят яростта на Кралицата, защото бяха измайсторили… Дракон! Представяте ли си!? Ледената кралица хич не ги обича Древните! Ама и как да ги обича като само едно задушевно “Добхъррр дхеннн!” да и кажат и … фюююхх, станала е на локва (с тук-там следи от боровинково червило и мокри копринажи). Не, че ние не си ги обичаме Драконите, де…

Та като казах Дракони… тези, които най-много дружат с тях и намират всякакви начини за връзка с древните създания, размяна на новини, както и обмен на субстанции за магически отвари, са вещиците на Шарколес. С всяка година техните играчки започват да приличат все повече на някоя забранена съставка на отвара. Ето например този върколашки зъб… с всичките му подробности, с двойнорежеща корона, корени, грануломи и пр.

Ама няма начин да не довлекат на базара и някое кристално кълбо, естествено! Да не се заблудите, че това е лампа и да пробвате да я потъркате?! Сакън! Не е ясно с какво са омесени висулките и дали няма да се превърнете в скакалец. Пък и де да знаете кой точно Дух ще ви се яви … я, да ви иска пари, я, някоя друга услуга…

И накрая, можете ли да се сетите без какво още не може един базар!?!… Без музика, естествено! :D А в Шарколес за това са се погрижили нимфите от езерото. Тяхната музика е като звук от тимпани, от звънчета, ксилофони, вълшебни триъгълници, маракаси и всякакви други звучни ударни инструменти. Основният гостуващ ансамбъл се казва “Кап-чук-и-звук-е-тук”, а ето и техните инструменти ;)

Весел базар, шумен, цветен и напрегнат е Шарколес! Идва Новата година, няма шега, няма измама! И нищо, че с преминаването на колесницата Кралицата си подбира най-красивите играчки. Догодина ще направим нови ;) Виж, само висящите инструменти на ансамбъла не може да докопа. Защо ли? Ами … много просто! Защото те принадлежат на следващата гостенка – Пролетта :D

8 Comments so far

 1. Mari-ana on December 22nd, 2008

  Така. От прочетеното разбрах, че Ледената кралица не харесва особено произведенията на лепреконите. ;) И тъй като съм първа, искам да закупя червения плод с гугличката (съжалявам, но не знам как се казва). :) Харесах и зелените листа с плодчета, в леден обков. Надявам се цената, която ще поискат за тях да е по джоба ми. :D Прекрасни са всички играчки на Коледния базар. :)

 2. Geri on December 22nd, 2008

  Ааа, тя само драконите не обича, иначе си пада по лъскавкото, сребристото, знае тя… ;)

  Червеният плод с гугличката е на един храст, казва се брадавичест чашкодрян. Нищо, че завършва на дрян, не става за сурвакане, да знаеш (ще омажеш с плодчетата нечия гърбина).

  Мдаа, цената обаче, ще трябва да се уточни на традиционния пролетен търг за играчки в Шарколес. От опит мога да ви кажа, любезна госпожо, че за тези две сувенирчета ще трябва да си приготвите поне 77 усмивки тип ОУДУ (от-ухо-до-ухо) и около 65 от по-тесничките (тип :) ).

 3. Mari-ana on December 23rd, 2008

  Точно от това платежно средство притежавам много. :P Особено тип ОУДУ. :) Дали да не си харесам още нещо? ;)

 4. Geri on December 23rd, 2008

  Аааа, ама нидейте така! Остана си Кралицата без дрънкулки, ихх, ма начи! ;)

  Може да си изберете и от изделията на гоблините, особено ако познаете що за животни са това :P

 5. vilford on December 23rd, 2008

  Ooooo, да! Това е!!!

  Много е красиво да гледаш как въздухът е уловил водата. :)
  Ха, много бързо реагира за висулките. Ако и с огъня и леда си така светкавична, ще ни амбицираш да ти измисляме нови задачи.

 6. Mari-ana on December 23rd, 2008

  Залисана да им се любувам, забравих за въпроса ти. ;) Сега ще поправя пропуска си. :)
  Първото ми прилича на коала. Второто е малко слонче. А третото е прилеп, уловил се за клона и разперил крила. :D Познах ли? :)
  Тъй като сега е сезона, в който Ледената кралица е в пълната си власт, ще я оставя първа да си избере. ;) Сигурна съм, че ще си харесам нещо от играчките, които останат. :D

 7. Geri on December 23rd, 2008

  @vilford
  Ааахм, то вие колкото и да сте си амбицирани, музата ми е доста своенравна вещичка. Така че — търпение ;) , не е ясно кога ще яхне метлата и ще разбуди някой заледен вулкан :D

  @Mari-ana
  Ехеей, имаме участник познал верния отговор — слончето! А за останалите, гоблините други животни май имаха предвид, ама като се сметне, че те не са виждали нито коала, нито хипопотам – става. Прилепът също прилича, следващия път ще им кажа да внимават като си мислят, че правят кученце :D
  Ама в това им е и красотата на играчките – всеки я оприличава на каквото си поиска ;)

 8. [...] на едни коледни играчки. Знаете как е… “Коледен базар в Шарколес“, ама тази година много постно! Слаби доставки, [...]

Leave a reply