Purple

А не, няма да иде реч за дълбоко лилава музика (макар, че много ги харесвам и напоследък все ме влече да слушам “Burn” ;) ). Забелязали ли сте какво е небето по залез тези няколко дни?! Не знам дали си спомняте, миналата година имаше такъв един много особен залез над София, но беше през юни :D

Има такива дни, когато облаците закриват едната половина на небето, обикновено от запад, а на изток сияе синева с такъв чист цвят! Тогава въздухът е изпълнен със ситни капчици, или е след дъжд, или пък в момента леко ръми…

И в един такъв наглед монотонен пейзаж, когато вече ни се иска уфф… по-бързо да иде края на този, и без това кратък ден… Изведнъж слънцето си намира пролука, минути преди да залезе и решава да омагьоса гледката! :D

И тогава, както си седиш и работиш, по-точно бързаш да свършиш нещата за деня и да се опиташ да се доредиш до задушевната обстановка на някой автобус-фантом от СГТ, в един момент усещаш, че стаята ти се е изпълнила с тайнствено лилаво сияние! Как да продължиш да работиш, като единственото, което ти се иска е да скочиш на прозореца…

… да поемеш дълбоко мириса на зима, на влага, с привкус на пушек от някое кюмбе или (по-вероятно) от някой ТЕЦ-комин, да се понастаниш що-годе стабилно на рамката и … да затанцуваш сред феерията от цветове!

Лъчите се кръстосват по такъв невероятен начин, че сградите придобиват едни такива червеникави лица, все едно седят до камина и си разменят кварталните клюки. А преливката под и над облаците винаги ме е подлудявала да се чудя дали да не си извадя четките и да спретна някой акварел на мокра основа :)

И всичкото това цветно вълщебство не стига, че не се случва всеки ден, ами е и за съвсем кратко време! Докато се усетиш, не дай си боже се помаеш, да нагласяваш там… скорости и разни други чудеса, и хоп! Всичко вече е изтляло, няма синева, няма го розовия захарен памук, който слънцето си лизва преди да заспи. И само намигането на запалваните тук-там лампи те успокоява, че … е, все ще се случи пак, някой ден! Щом си с апарат до себе си и още повече – с отворени сетива – пак ще те омае куполът на зимното небе ;)

И сега за любителите на фото-задачки ;)

Сред снимките има няколко, които не са мои! Познайте колко и кои са, и ако можете — кой им е майстора ;) … Хмм, леле, това малко стана като въпроса за бомбата в един стар виц, ама .. ще се справите :P

10 Comments so far

 1. Иван on December 21st, 2008

  Третата, четвъртата и шестата? NeeAnn?

 2. Mari-ana on December 21st, 2008

  Четвърта и шеста. Двоумя се между втората и третата. Втората – заприлича ми на друга негова снимка, от която получавах световъртеж. :D NeeAnn.
  Тези дни, залисана от предпразнични шетания и задачи, забравям да погледна небето. Благодаря ти, че ми припомни какво мога да изпусна. :)

 3. Geri on December 21st, 2008

  Бреей, че сте бързи! :D

  А защо решихте, че са тези? ;)

 4. Иван on December 21st, 2008

  Третата, четвъртата и шестата изглежда са снимани от едно и също място. На четвъртата и шестата се виждат едни и същи комини, а в лявата част на кадрите има доста приличащи си клони, вероятно са на едно и също дърво. Между дървото и комините пък виждаме Люлин планина. Тези отправни обекти (могат да се намерят още) дават голяма вероятност кадрите да са заснети от едно място. Различната перспектива се дължи на различно фокусно разстояние. На третата снимка се виждат същите клони, но този път по-вдясно на кадъра и вместо Люлин планина виждаме силуета на Витоша, т.е. обективът е насочен по на югозапад. Като оставим настрана обектите, цветовата гама на тези три снимки е различна от останалите. Такава гама е по-характерна за NeeAnn.

  Бих предположил, че NeeAnn е правил тези снимки от покрива на Химическия факултет. Гледката трябва да е подобна, пък и май често снима оттам.

  Останалите снимки са правени от ниско, а човек трудно ще успее да се качи след това на високо и да направи останалите — няма време, моментът си отива бързо.

  Страхотни снимки, браво и на двамата! :)

 5. Mari-ana on December 21st, 2008

  Допълнение от мен. :) Първата, петата и седмата са снимани от едно и също място. Покривът на сградата се вижда и на трите, както и клоните на дърветата. Предполагам, че са твои. ;) Залезът те е вдъхновил за снимките и статията, и си го проследила с обектива. :D
  Иван е прав за третата. Тя, а не втората, както написах, е на NeeAnn. :)

 6. Geri on December 21st, 2008

  Браво! Чудесни сте! :D

  Страхотна обосновка, Иване! Поразена съм колко добре познаваш творчеството на Ники. Позна почти всичко. Това, което мен особено ме развесели беше:

  “Като оставим настрана обектите, цветовата гама на тези три снимки е различна от останалите. Такава гама е по-характерна за NeeAnn.”

  Да, Ники има определен стил и гама, която предпочита. В случая, обаче, raw-файловете бяха обработени от мен, т.е. по-скоро се опитах да им предам тониране, което отговаря на моята емоционалност. Като награда за точния отговор, в същата рубрика, ще представим с Ники повече негови снимки от същия покрив, обработени от него и от мен, за да се види какви закачки може да спретне обработката с ufraw :D

  Марианка, мила моя! Ти позна също много точно! Да, тези снимки са от прозореца на стаята, където работя. Много често скачам на рамката да снимам, че то не се изпуска такава красота. Пожелай си тема, обект, светлина, които искаш да видиш в цвят, форма, думи (или рима). Или пък… шоколад по избор ;)

 7. Mari-ana on December 21st, 2008

  Веднага си пожелавам (не шоколад, разбира се). :D
  Искам снимка, който да съчетава огън и лед, или да ги символизира. Няма значение дали ще са обекти, светлина, обработка. Темата да е “огън и лед”. :P А ако прибавиш и стих… Не знам какво ще направя?! :) Пожелай си нещо от мен. Дано мога да изпълня желанието ти.

 8. Geri on December 21st, 2008

  Иха, това се казва задачка! Ще видим какво мога да измисля :)

 9. vilford on December 22nd, 2008

  Toзи път закъснях. И доста се затрудних, защото от снимките, които съм разглеждала до сега в блога ти, тези не са много типични за теб. Но като прочетох подсказката, че другият фотограф е Ники със сигурност бих му приписала №4 и 6 – той обича да снима такива далечни планове на града. Личи си, че не съм фотограф – другите веднага забелязаха повтарящи се покриви, дървета. Дано да те интересува и непрофесионално мнение. ;)

  Хихи! Ама каква задачка ти е измислила Мариана…

 10. Geri on December 22nd, 2008

  Ти пък, къде видя тук професионалисти! Интересува ме мнението на всички. Мдаа, то и аз обичам панорамни снимки и пейзажи, ама нямам излаз на таквиз прозорци :(

  А за задачката, хо-хо, бива си я! Да му мисли музата, аз съм пас :P

  Хей, девойко, а ти видя ли си висулките ;)

Leave a reply