Цветно за Великден

01_DSC2446_rtcg

Всяка година си казвам, че ще е по-различно. А то пак си е такова – забързано цветно. Напоследък все пролетта закъснява, все я чакаме, все броим градусите, прибираме предварително палтата, пък после… Леле! Снегът ще затрупа магнолиите!

02_DSC2380_rt


Имате ли идея колко много магнолиеви дръвчета има в София? А как да ги намерите?

03_DSC2157_rt

С хода на пехотата, разбира се! Преди двайсетина години, когато за пръв път се оказах в огромен град в чужбина, колегата с мен ми даде следния съвет — най-добре се опознават забележителностите след като премине пехотата през града. Е, какво като има да се чисти, имат да се подготвят трапези, да се правят манджи!… Скачайте си в кецките и al aire! Изходен пункт – градинката на Ректората.

04_DSC2155_rt

Там по това време цъфти една не много голяма, но разкошна Magnolia soulangeana. След това вече се оставяте на интуицията. Тръгвате по “Шишман”, на зиг-заг обхождате малките улички. Чакат ви изненади по Славянска, или по приказно шарената “Иван Вазов”. Като успеете да отвлечете обектива от графитите, ще забележите феерията на Magnolia liliiflora ‘Nigra’…

05_DSC2304_rt

Преминавате Народния, прецапвате после в посока Графа, после Солунска,.. и там пак вълшебства по Ангел Кънчев и прилежащите му улички. Докато не ви спре дъха друга групичка розови и бели красавици. Малко дръвче, окичено с бели панделки и ефирен аромат (другите магнолии го нямат, btw) – това е Magnolia stellata:

06_DSC2401_rt

Тази цветна медитация си я причиних миналата събота. И толкова ми повлия, че и днес явно се отрази на пастелните тонове на яйцата :)

07_DSC2472_rt

Стига работа, време е за хармония, за изпращане на слънцето с усмивка. Какво като не се надигнал козунака или са се пукнали половината яйца. Какво като сте забравили да си измиете прозорците, или нямате покривка с подскачащи зайци! Дори и шоколадови зайци си нямате?! Ужаси! Важно е вътре да ви е чисто и светнало – в душата. Там се заплита фитила на любовта и се ражда всяко зрънце щастие. И от нас единствено зависи да го излъчим. За да има и за тези до нас. А и за тези горе и отвъд.

08_DSC2448_rtcg

2 Comments so far

 1. Deni4ero on May 4th, 2022

  Ееееех… Вълшебна, както винаги ❤️(сърце)

  п.с. За всеки случай обяснявам какво ми е емотикончето, че знам ли го твоя блог какво ще го преведе.

  Вълшебна си ❤️

 2. Geri on May 15th, 2022

  Благодаря ти, Фейче :*

  Все по-трудно ги забърквам вълшебствата, явно невълшебствата в тоя свят са се намножили много ;)

Leave a reply