Тази пролет…

05_DSC05035_as

… не е като никоя друга! Не просто, защото всяка пролет си е своенравна и с променлив нрав като тийнейджърка, която сефте се запознава с огледалото, в което има дефекти по доскоро бебешката кожичка… И не, защото отново снегът се прави на ревнива етърва, която мачка последователните усилия на снахицата да разцъфти като кичеста джанка, вярна на астрономи и астролози, че датата за идване на Пролетта се пада някъде… миналата събота.


Усмихвам се иззад маската. Става ми навик да ходя до магазина след 19 ч. Не само, че е по-спокойно. Просто обичам момента, когато изляза от там… Огромната джанка пред него е като фойерверк от пуканки, избухнал сякаш нарочно за мен. И за щастие не ухае на палмово масло, а с несравнимия аромат на цъфнало дръвче, на мед, на синева… Махам маската и поемам дълбоко дъх!

02_DSC05029_as

Да… Толкова простичко и лесно изглежда да поемеш дъх! Дълбоко, ненаситно, с благодарността, че го имаш, че си жив благодарение на нещо толкова простичко и сякаш незабележимо. … Докато не започнеш да се страхуваш да не го изгубиш. Как пък човекът не се научи за толкова години еволюция, че сме тук за един миг! И всичко, което правим, и всяко нещо, заради което сме се закотвили като въшки в косъма на ежедневието ни, всяка придобивка, която ни улеснява висенето на тоя косъм…са мимолетни прашинки.

Трябва да дойде една такава пролет, като тази в момента, че да чуем тишината. Над крясъците, истериите, яростта, алчността, глупостта, егоизма, всичката пяна, избила на повърхността, … се стеле тишината на смирението. На разума, на оная генетично заложена в нас мъдрост, която ни е дала предимство в отбора преди милиони години. Ще оцелеем, разбира се. След всички криви, пикове, спадове, вълни и експоненти, пак ще оцелеем. И ще дойде утрото, в което отново тротоарите, детските площадки ще тръпнат от стъпки, сладкарите в кафенетата ще вдигнат кепенците и ще има дъхаво капучино, а прашецът от канела ще се смесва с предлятната свежест на първата свободна привечер…

03_PICT2832_as

Дали в този първи свободен ден ще усетим, че сме се променили? Че сме станали по-добри, по-схватливи, по-сензитивни за болките и щастието на другия, но и по-силни и по-готови да помогнем. Дали ще станем по-смирени, по-способни да оценим истинското необходимо, колкото и малко да е то? Дали ще оценим радостта от това да можеш да усетиш аромата на стръкче теменужки, или топлината от здрависването и прегръдката на приятел? Все още вярвам, че ще се проеменим към добро.

Ако не успеем в тая трудна задача или просто забравим и поемем пак по сипея надолу, поне да има местенца като това тук, дето … има-няма вече 12 години вирее като упорит, многоцветен, рошав храст, въпреки усилията ми да го уморя от страсти :D И дано да успее да обрисува в снимки светът такъв, какъвто беше в тази… невъзможна, бурна, красива и запечатана зад прозореца… Пролет.

IMG_4951

И тази маска си я бива.. В знак на протест към медиите, изиграли немалка роля за рязко понижаване на имунитета на милиони хора по света, поради паниката и стреса, които им докараха с всяка неверна информация. С услужливите изхвърляния в едната или другата посока, с почти садистичната алчност за гръмки заглавия без съдържание и доказателства.

Понеже доста статии, свързани с коронавируса, ми преминаха през главата през последните седмици, може за някой да се окажат полезни, а и за да не се изгубят, пускам по-долу линкове към част от тях.

Наздраве! И ще почерпя, разбира се! То се знае :lol:

Няколко статии за изкушени маниаци (РНК, протеини и пр. дълбоки води):

Genomic variance of the 2019‐nCoV coronavirus (link)

Attenuation of replication by a 29 nucleotide deletion in SARS-coronavirus acquired during the early stages of human-to-human transmission (link)

HIV-1 did not contribute to the 2019-nCoV genome (link)

A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin (link)

A new coronavirus associated with human respiratory disease in China (link)

Receptor Recognition by the Novel Coronavirus from Wuhan: an Analysis Based on Decade-Long Structural Studies of SARS Coronavirus (link)

Potent binding of 2019 novel coronavirus spike protein by a SARS coronavirus-specific human monoclonal antibody (link)

NB! Специално внимание на това, препоръчвам го. Интересно четиво е:

Coronavirus outbreak raises question: Why are bat viruses so deadly? (link)

NB! Ефектна симулация на това какво означава “изолация” и защо е важна:

Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve” (link)

Exponential growth and epidemics (link)

… И малко за произхода на вируса:

A phylogenomic data-driven exploration of viral origins and evolution (link)

NB! Четиво със звездичка:

The proximal origin of SARS-CoV-2 (link)

Origin and evolution of pathogenic coronaviruses (link)

Trypsin Treatment Unlocks Barrier for Zoonotic Bat Coronavirus Infection (link)

NB! Предупреждения от учените за “невидима заплаха” още през 2007-ма и после 2015-та г…., но няма кой да ги чуе (или ги е чул този, дето не трябва) :(

Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus as an Agent of Emerging and Reemerging Infection (link)

Engineered bat virus stirs debate over risky research (link)

A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence (link)

Накрая по-смилаемото и може би известно на всички:

Coronavirus: The Hammer and the Dance (link)

и преводa на статията на Пуейо (link)

Статията за хлорокина, както и основи на стадния имунитет:

Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial (link)

“Herd Immunity”: A Rough Guide (link)

2 Comments so far

  1. Josip Salazar on April 10th, 2020

    Parabéns a Você

  2. Geri on April 10th, 2020

    Bem-vindo, Sgt Salazar!
    Радвам се да ви видя тук! Чувствайте се като у дома си, разполагайте се в което кътче на менюто (вдясно) ви хареса… Ще си сипем по една metaxa (понеже някак си ми се струва подходяща за случая :D ) и поехали! Като ви дойде ищах да се обаждате, давайте смело. ;)

Leave a reply