В града на приказките #10: La jonction

01_pict6698u

Днес, по случай прехвърчащите снежинки и студа, превърнал простора ми в индианско светилище, с потракващите като кокали дрехи, ми се иска да ви разходя до още едно живописно местенце в Женева. И тогава пак беше неделя, само че слънчева, тиха и красива, като потрепващи светлинки над кристалните води на Рона.

01a_pict6748u

По план, този ден трябваше да стигна до мястото, където Рона се слива с другата река, опасваща Женева от юг – Арв. Дълго мислих как точно да стигна до там, но един поглед към небето в неделя сутринта ми беше достатъчен, за да се понеса без всякакви уговорки към езерото. Рона се влива в него, пак Рона изтича от него, значи беше най-добре да поема по брега и. Преди това, обаче, се поразходих около още съненото езеро и все още спящия фонтан, за което вече се поразговорихме в предишната приказка. Сега поемаме право на запад, по десния бряг на Рона, подминавайки по пътя образци на съвременната, и не толкова, архитектура.

02_pict6836u

За равномерен, не много бърз ход, разстоянието е от около 40 минути до един час. На мен ми се стори доста на отиване, затова в първия момент, когато ми попадна говоряща табела, реших да сверя дали съм на прав път :)

03_pict6723u

Точка 1 е каскадно съоръжение с диги, което има за цел да се регулира нивото на водата в езерото и в Рона. А освен това се използва и като водноелектрическа централа. Целта ми беше точка 2 и явно не бях далеч. Поглед напред по течението на синята река показа, че май към този мост в далечината съм се запътила.

04_pict6731u

Всичко прекрасно, само че,… както се вижда, брегът от дясно изглеждаше доста стръмен, та известно време се двуумях дали да не пресека на другия бряг, докато все още има мост. После, обаче, реших да си следвам посоката. И не сбърках. Скоро асфалтът отстъпи място на скосени стълби, а стената до тях ме накара да спра. Не мога да гледам такива увивни, нечовешко пурпурни и красиви лози безучастно…

05_pict6833u

След като се изкачих по стълбичките, душата ми беше подложена на още по-горещи изпитания. Представете си някой да ви хакне сънищата и да извади на показ едно ваше съкровено видение. Като ето тази къщичка от мечтите ми, примерно.

06_pict6736u

След хълцукания и обикаляния около кротналата се под слънцето “къщичка”, и запълване на последните неясни петна около визията на сънищата, най-сетне обърнах внимание, че от това място, по течението на Рона продължава пътечка (Promenade de St. Jean). Помислено-сторено, тръгваме по нея.

07_pict6738u

Най-често случайностите и интуицията водят само до прекрасни неща (мисли на един заклет оптимист :) ). Нарекох си пътечката “Златния тунел”.

08_pict6740u

Толкова беше красиво, толкова светло, топло, спокойно! Чак се чудя как по едно време се опита да ми пропълзи параноята, че съм съвсем сама, в спокойния неделен предиобед, на това затънтено място сред шубраките (подходящо за ексхибиционизъм). Добре, че скоро се появиха и други мераклии за разходка, по двама, по трима, с кучета, ходещи или подтичващи.

09_pict6742u

Интересно е, как веднага можеш да прецениш слънчевото излъчване на всеки човек. Не всички, но повечето се усмихваха и ме поздравяваха весело щом ме видеха, зачервена и запотена, с раницата, от която висеше най-зимното ми яке, и Дейна, препасала ремък на шията ми. На самата нея и се взе здравенцето този ден.

10_pict6746u

И как няма! Как да не снима човек тези кристални води! Тихо приплъзващи се над заоблените камъчета, с протегнатите ръце на дънерите, облечени в зелени мъхести ръкавици, по които обикновено кацаха да си сушат крилата кормораните.

11_pict6747u

Почти стигнахме до моста. Дори и от тук се вижда, че е доста внушително съоръжение. В този момент, вече бях сигурна, че ще стигна до подножието му, само се молех дано да има излаз и до върха му :)

12_pict6745u

13_pict6756u

Цялото подножие на моста е масивно, със солидни стълби в къси серии, под различен ъгъл, за да успее да се поеме рязкото изкачване. Стените на тунелите и около стълбите, са плътно изрисувани с графити. За ужас на графити-феновете не съм ги снимала, понеже са далеч от моите естетически изисквания за качествени графити :)

14_pict6752u

Да вмъкнем малко литература за този мост. Това е железопътен виадукт, построен през 1945, има дължина 218 м. Все се надявах да намеря и данни за височината му, но не би :( А на око трудно мога да го преценя.

15_pict6808j

От двете страни на железопътните линии има местенце, колкото да се разминат двама пешеходци, при това “нормални” разхождащи се, а не такива, които се опитват с шеметна бързина и акробатики да сменят обективи, застанали на един крак :roll: Е, крайно време е да завинтим оченцето на Дейна, да потъркаме вълшебната лампа и да извикаме Джина Хю, че да видим какво ни очаква долу :D

16_pano_junction_01

Бяха ми разказвали, че е живописно място, че има разлика в цвета на двете реки, но чак такава – не предполагах! Рона се мъдреше тиха, кристална, отразяваща небето с безупречно прозрачните си води, а до нея се гушеше, мъркаше и къдреше пенливи бели коси Арв – белезникава, мътна и непокорна.

17_pano_junction_04

Там, в това място сякаш си казваш “Не! Не е възможно да се слеят две толкова различни субстанции!”. Светлина и тъмнина, небе и облак, два характера, толкова различни! А и двата могъщи, почти еднакви по широта. Да, но е факт. Колкото и да се различават водите им, стотина метра по-надолу по течението на слелите се реки, водата вече е еднакво мътна.

Отсреща се виждат извисяващите се Алпи, вездесъщият ми възлюблен Jet d’Eau, както и кулите на St. Pier, катедралата на Женева, в момента плътно пазена от кранове.

18_pict6811

Непрекъснато се улавях, че вниманието ми се раздвоява между панорамната гледка, отвъд слелите се води, и играещите долу белезникави водни дракони, менящи формата на къдравите си гриви всяка минута…

19_pict6776u

На другия ден поразпитах колегите на какво се дължи тази рязка разлика в цвета на двете реки. Обясниха ми, че тя не винаги е толкова изразителна. Аз съм била късметлийка, че предния ден беше слънчев и тих, та това още повече е помогнало да се изяви природния феномен. А обяснението е простичко. И двете реки извират от различни части на Алпите, от топящи се ледници. Арв идва от долината Шамони, носи наноси, тиня от стопените ледници, които няма къде да утаи, докато се носи по пътя си в посока Женева и докато извива през южните и югозападни квартали.

20_pict6823u

А Рона има по пътя си един великолепен утайник – Женевското езеро. Ще забележите на първата снимка от wikipedia, че на мястото на вливането и в езерото и Рона изглежда мътна и бозава. Но във внушителните дълбини тинята и частиците, носени от стопените ледници, се утаяват на дъното. Така укротената Рона тече след езерото кристална и неземно красива.

21_pict6825u

Много време обикалях по моста, преминах на другия бряг, поразходих се и там, чудейки се накъде да поема, докато следобеда зрееше. После реших пак да се върна на моста. Не биваше да изпускам още една панорама на сливането на реките, този път с различна, следобедна светлина :D

22_pano_junction_02

Е, след това вече беше ясно, че пак ще се върна по пътечката на Свети Жан. Исках пак да мина по златния тунел, въпреки че уж гледам да се връщам по други пътища с познавателна цел :) Ама някак си… не можех да се върна по брега на Арв. Твърде много бях влюбена в лъчистите води на Рона.

23_pano_junction_03

С тази приказка почти изчерпах писмовните впечатления от тазгодишното си посещение в Града на приказките. В момента там тече празникът на града, L’Escalade. Довечера сигурно е карнавалното шествие, на което бях щастлива да се насладя миналата година! :D А на нас ни остана само още една приказка, за която ще подскажа, че ще бъде ювелирно-феерична и поради това, може би особено приятна за принцесешкия орден ;)

(следва продължение)

10 Comments so far

 1. зори on December 12th, 2010

  Ти си най-любимата ми вълшебница, нищо че чат-пат ме караш тихичко да подсмърчам.
  Сега пак ще си го чета и ще си го гледам (с текст снимките от 23 авеню са коренно различни). Ако не се разкаканижа пак – от кеф са ми изсфирясали думичките и чакам да се върнат ;)

 2. Николай Цветков on December 12th, 2010

  Уникално е! Ама, таковата, една молба – очаровай ги, омагьосай ги и прати малко снежинки и насам. :-D

 3. Geri on December 12th, 2010

  Без подсмърчане много шукарено – нямаше да съм аз :P
  Благодаря, Огнеметна! Радвам се, че ти харесва комбинацията :)

  Коко, определено си е уникална гледката. Подобно явление има в устието на Амазонка, ама до там не знам в кой живот ще стигна :)
  За омагьосването, ще се постарая, че то и тук се изясни и една луна като боде с рогове облаците – от гъдел белким изкихат малко снежинки през нощта :D

 4. зори on December 13th, 2010

  Обаче има един много голям пропуск. Как пък се не сети да помолиш някой да те щракне – наредила кви ли не чудеса и пропуснала едно основно.
  Ейиии, лукав народ са това вещите в магиите, се ще изпуснат някоя съставка и после иди учи рецептата, ако си нямаш работа :P

 5. Geri on December 13th, 2010

  ахми, срамежлива от малка :oops:

  Ако магията е станала, а има пропусната съставка, значи не е била съществена :P

 6. зори on December 13th, 2010

  Измъквай се ти – все ще се смилиш да пуснеш нещо автопортретно.

 7. Geri on December 13th, 2010

  Айде сега – мераци :D

 8. Николай Цветков on December 13th, 2010

  Добра магьосница си. :-) Снегът е факт! :-)

 9. Geri on December 13th, 2010

  :lol: Внимавай какво си пожелаваш, значи… :P

 10. 6745U | Find Product on July 18th, 2011

  [...] 6745u blog.choku-geri.net [...]

Leave a reply