Що е шопско, все…

… най-големо! И както се полага, над най-големата Витоша, най-големи и най-красиви облаци се диплят. Такива бяха и преди няколко дни, когато пак палнах пропелера в южна посока.

01_pict2332u

На всяка вещичка и се случва да задреме, добре, че съвременните метли движат на автошофьор. Само им подаваш ритъма… в случая отново онзи безпощаден индийски магьосник (Трилок Гурту). Когато, обаче, започна да реди пърхащите звуци от таблата със скокливи извивки на струните, успях да отлепя клепачи и да зяпна…

02_pict2330u

Над Витоша беше надвиснало едно творение на небесните пазители, с което за първи път се сблъсквах наживо. Имаше вид на странна приумица на извънземен инженер да построи кораб с формата на удължена, многоетажна сметанова торта.

03_pict2337u

Постепенно, докато пътят ме носеше на юг, тортата започна да си разграничава пластовете, като че ли слънцето стопяваше сметаната с лакомото си езиче, и по краищата провлачваше тънък слой из лазурния си лигавник.

04_pict2334u

Белята с този път е, че колкото е зашеметяващо красив, толкова изникват в най-неподходящия момент следи от човешко присъствие, които с малко зор успявам да преглътна като част от пейзажа… Добре, че в случая даже те следват сладкарско-космическата технологична приумица ;)

05_pict2335u

Един познат магьосНик ми подшушна (след като очевидно е духнал два пъти в кристалната сфера, да я събуди и да и изтрие праха), че става дума за т. нар. “Шопски облак” (Altocumulus lenticularis) :D . Предполагам, обаче, че позна не заради топката, ами поради дългогодишното съвместно обитаване на един и същ замък с една облачна Принцеса, която улавя всеки свободен миг и го изпълва със съзерцание, обожание, идентифициране и класифициране на облачета.

06_pict2341

Последен поглед към лещичката, източила гръбче над Витоша… и напред. Да нагледаме дали Рила може да се похвали с такъв извънземен сметанов кораб :)

8 Comments so far

 1. DSdiva on May 16th, 2010

  Това трябва го покажа на моята Вяра, тя все реже облаците в нейните снимки, не искала небе дори, представяш ли си конщунство? :) ))

 2. зори on May 16th, 2010

  Оооооооооо, облАчетааааа!!!!
  Таман съвсем ми беше домъчняло за постовете ти ;)

 3. Geri on May 17th, 2010

  @DSdiva
  Непременно и кажи да спре. Нека пробва да отреже отдолу следващия път – сама ще се изненада ;)

  @зори
  Да ти кажа честно – и на мен ми е домъчняло :(
  Ама толкова опустошена и напрегната се чувствам отвътре, че скоро няма да мога да ви зарадвам с нещо повече от снимки… търпение ;)

 4. Дачи on May 17th, 2010

  еха, ама как си му нацелила името само! Ставаш все по-добра, което ме изпълва с радост :)

  (а това, че го наричали “шопски” облак, трябва да е някаква куха шопска шега ;) То верно, че от Витоша по-високо нЕма и от шопа по-дървено нЕма, ама и на облаците ли посегнаха вече! срам, сестро, СРАМ!)

  Къде са снимките от Рила ;)

 5. зори on May 17th, 2010

  Снимките Ви, Ваше Магьосничество, говорят и сами, но няма лошо и да почакаме :)
  Въпреки че търпението е добродетел… до време.
  А след големите опустошения идва кроткото прозрение, че след тях можеш да направиш всичко – можеш да върнеш старото, но можеш да създадеш и нещо ново ;)
  Казано по шопски “Не се коси, оти че ти мине!”

 6. Geri on May 17th, 2010

  Дач, с риск да ти намаля радостта, ама то така си беше :lol: Ползвах жокер да му намеря името. Ама пък е хубавец и сега няма никакъв начин да не го запомня ;)

  Пък за онуй, шопското име, верно срам нямат… тия от БАН, значи :D От Рила има още малко облачни композицийки, скоро ще ги пусна. Ама все са от пътя :/

  @зори
  Абе вие сте се наговорили нещо с тия шопски напеви, а?! Става! Пасват за ситуацията :D

 7. Дачи on May 18th, 2010

  E, те тия от БАН, ако не са мърдали от шопско, нищо чудно, че така са го кръстили ;)

 8. Geri on May 18th, 2010

  :mrgreen:
  Метеоролозите са си изгубили корените, явно ;)
  Ама чух, че преди някой ден БатБ по телевизията им взел хляба, с еднократно оповестяване на лошо и дъждовно време цяла седмица :D

Leave a reply